J.A. pisze: ↑03 lip 2025, 14:42
Ale wiecie, że to co widzicie na skanach to nie jest obraz ziarna?
Uwielbiam jak w ten sposób budujesz napięcie
Ja już wysnułem swoją laicką teorię (ktoś by mógł ją nazwać spiskową).
Ale już przebieram nogami, żeby usłyszeć od Ciebie głos prawdy
Rzecz w tym, że w obrazie cyfrowym to w zasadzie pojawia się szum (mniejsza o źródło czy przyczynę) nazywany ziarnem nawet przez fanów fotografii cyfrowej, którzy nie mają pojęcia o istnieniu fotografii srebrowej. Mamy mały problem, a mianowicie mówimy o obrazie cyfrowym materiału srebrowego, na którym występuje ziarno czyli skupiska kryształków srebra. Powiem, że na skanie mamy szumo-ziarno. Jakoś tak...
Tak myślałem, że chodzi o cyfrowy szum. Kiedy w roku 2002 przerzuciłem się na cyfrę to często na forach mnie upominano, żebym używał słowa "szum" a nie "ziarno".
aka pisze: ↑03 lip 2025, 16:25
(...) mówimy o obrazie cyfrowym materiału srebrowego, na którym występuje ziarno czyli skupiska kryształków srebra. Powiem, że na skanie mamy szumo-ziarno. Jakoś tak...
Może źródłem problemów, tj. zróżnicowanych wizualnie efektów skanowania jest interferencja, która w niektórych kombinacjach rozdzielczość skanera/gęstość skupisk srebra powoduje powstawanie dziwnych artefaktów. Niewykluczone, że w skanerach o dużej realnej rozdzielczości ryzyko pojawienia się tych artefaktów jest wyższe, niż w skanerach bardziej siermiężnych.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Tomasz. pisze: ↑04 lip 2025, 07:07
skaner do skanowania negatywów, slajdów czy innych materiałów transparentnych świeci w czasie skanowania na przestrzał