Adox termometr ciemniowy z tarczą
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Spektrum, napisz do cz-b i niech się wytłumaczą z tej "instrukcji", Na ich stronie jest zdjęcie termometru ze znakiem "ADOX", napisz o tej "instrukcji" cz-b do fotoimpex.de, oni są właścicielem tej marki. Ciekawa może być odpowiedź.
oKuba bardzo Ci dziękuję.
Praktycznie to koledzy pomogli mi dojść do wniosku, że ja nie potrzebuję tego termometru.
1. Moje Sous Vide dosyć dokładnie trzyma temperaturę.
2. Posiadam bardzo dokładny termometr elektroniczny DT-11 więc ustawiam temperaturę na 38,5*C w Sous Vide,
to urządzenie pokazuje mi z dokładnością około 0,5*C jak temperatura wody rośnie, kiedy osiągnie zadaną temperaturę
zaczyna piszczeć i odliczać czas, który mu wcześniej ustawię.
Pisze cały czas o procesie C-41. Zanim zacznę działać z wywoływaczem, mierzę temperaturę wywoływacza w zanurzonej butli
i jeśli jest 38*C lub tylko odrobinę więcej to zaczynam proces i wlewam wywoływacz do koreksu.
Reszta kroków w procesie może być już w nico niższym reżimie temperaturowym.
Tym termometrem od ADOX'a zainteresowałem się raczej z potrzeby posiadania czegoś w formie "zegarowej" co by mi pozwalało na ciągłą ocenę temperatury. To jest dla mnie ważne przy ewentualnej ocenie popełnianych błędów.
Napisałem, że kupię ten termometr jeśli niemiecki sprzedawca potwierdzi, że te kupione w DE też wymagają kalibracji.
Teraz mam odpowiedź od Ciebie i mam już sprawę jasną czyli potwierdzenie mojej tezy dotyczącej haniebnego działania
polskiego dostawcy. Mimo to poczekam na odpowiedź od Niemców bo przez 5 lat mogło się coś zmienić, chociaż wątpię.
Skoro posiadasz ten termometr i masz z nim jakieś doświadczenia to proszę opisz je tutaj.
Czy był dokładny, czy tak jak podejrzewają koledzy to tani badziew z dokładnością +/- 1*C ?
Sprzedawcy opisują jego dokładność na wysoką +/- 0,2° C przy temperaturze 38*C jeżeli jest zanurzony przynajmniej
15 cm w badanej cieczy.
Praktycznie to koledzy pomogli mi dojść do wniosku, że ja nie potrzebuję tego termometru.
1. Moje Sous Vide dosyć dokładnie trzyma temperaturę.
2. Posiadam bardzo dokładny termometr elektroniczny DT-11 więc ustawiam temperaturę na 38,5*C w Sous Vide,
to urządzenie pokazuje mi z dokładnością około 0,5*C jak temperatura wody rośnie, kiedy osiągnie zadaną temperaturę
zaczyna piszczeć i odliczać czas, który mu wcześniej ustawię.
Pisze cały czas o procesie C-41. Zanim zacznę działać z wywoływaczem, mierzę temperaturę wywoływacza w zanurzonej butli
i jeśli jest 38*C lub tylko odrobinę więcej to zaczynam proces i wlewam wywoływacz do koreksu.
Reszta kroków w procesie może być już w nico niższym reżimie temperaturowym.
Tym termometrem od ADOX'a zainteresowałem się raczej z potrzeby posiadania czegoś w formie "zegarowej" co by mi pozwalało na ciągłą ocenę temperatury. To jest dla mnie ważne przy ewentualnej ocenie popełnianych błędów.
Napisałem, że kupię ten termometr jeśli niemiecki sprzedawca potwierdzi, że te kupione w DE też wymagają kalibracji.
Teraz mam odpowiedź od Ciebie i mam już sprawę jasną czyli potwierdzenie mojej tezy dotyczącej haniebnego działania
polskiego dostawcy. Mimo to poczekam na odpowiedź od Niemców bo przez 5 lat mogło się coś zmienić, chociaż wątpię.
Skoro posiadasz ten termometr i masz z nim jakieś doświadczenia to proszę opisz je tutaj.
Czy był dokładny, czy tak jak podejrzewają koledzy to tani badziew z dokładnością +/- 1*C ?
Sprzedawcy opisują jego dokładność na wysoką +/- 0,2° C przy temperaturze 38*C jeżeli jest zanurzony przynajmniej
15 cm w badanej cieczy.
Czekam na wiążącą odpowiedź od Niemców. Jeśli odpiszą że nie trzeba kalibrować to zadam im pytanie ofertowe,
że chciałbym kupić większą ilość i czy przewidują możliwość sprzedaży tych termometrów nieskalibrowanych za niższą cenę.
Jeśli odpiszą pozytywnie i podadzą cenę za nieskalibrowane to mamy sytuację jasną.
Podkreślam, nie chcę zaszkodzić firmie CZ-B zatem nie zamierzam się na nich skarżyć producentowi.
Ale jeśli odpiszą, że nie ma możliwości zakupu nieskalibrowanych termometrów (i nigdy nie było) to wtedy wskażę polskiego sprzedawcę
i zapytam o ich stanowisko w tej sprawie. To by mogło oznaczać tylko jedno - Chińczyk zrobi wszystko za co mu zapłacisz
i wstawi logo jakie sobie życzysz, a to już jest oszukiwanie nas konsumentów, a także producenta.
EDIT: ADOX ma oświadczenie na swojej stronie internetowej:
<<ADOX jest spółką zależną w całości należącą do Fotoimpex, a konsolidacja struktury wysyłkowej pomaga zachować konkurencyjność. Zakup od Fotoimpex jest zatem zakupem "z fabryki". >>
Czyli jest dokładnie tak jak pisze kolega aka
Co ciekawe w Fotoimpex nie ma teraz na stanie tych termometrów - są wysprzedane - dostawa ma być pod koniec lipca.
Zatem popularność ich musi być spora skoro nawet producent nie radzi sobie z utrzymaniem stanów.
Pewnie Cię rozczaruje, ale mam zupełnie inne podejście do tematu termometrów i ten, o którym mowa sprawdziłem jedynie po zakupie jak reaguje na tzw. test wody z lodem i tyle. Jeśli termometr poprawnie działa, to reszta nie ma znaczenia, pod warunkiem, że skalibrowałeś swój proces pod ten właśnie termometr. Z tego powodu (aby nie musieć kalibrować procesu od nowa) kiedyś (w dobie rtęciowych) zalecano nabycie dwóch termometrów, z których (po sprawdzeniu, że mają identyczne odczyty) odkładało się jeden jako zapasowy.Spektrum pisze: ↑19 cze 2025, 00:55 koro posiadasz ten termometr i masz z nim jakieś doświadczenia to proszę opisz je tutaj.
15 cm w badanej cieczy.
Termometr wymieniłem na elektroniczny wyłącznie ze względu na wygodę i dokładność odczytu. Po wymianie na nowy (i wyżej wymienionym teście) nie zauważyłem żadnych zamian w efektach końcowych, więc temperaturę mierzę nowym bez konieczności ponownego kalibrowania procesu.