Czy ktos z Was orientuje sie czy ten utrwalacz Fuji:
FUJI HUNT C-41 Negacolor RA Fixer & Replenisher (4x10L), Cat-Nr. 992024
to jest sam utrwalacz czy z dodatkiem bleach’a? Innymi slowy, czy mozna nim utrwalac filmy b&w?
Dzieki z gory za info
Pytanie o utrwalacz Fuji z procesu C41
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Fixer to fixer.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Tak myslalem. Dzieki
@ oKuba Kolego czy kupiłeś ten utrwalacz C-41, o który pytałeś ponad 4 lata temu ?
Możesz podać jakieś informacje dotyczące np okresu przydatności? Jakieś Twoje złe lub dobre doświadczenia?
Wiem, że producent podaje żywotność 24 miesiące dla nieotwartego koncentratu, 8 tygodni dla otwartego koncentratu
natomiast roztwór roboczy ma żyć tylko około 2 tygodnie (w tanku). Zapewne w zamkniętej butelce trochę dłużej.
Nijak się to ma do żywotności tego typu chemikaliów, jaką podają uzytkownicy.
W rzeczywistości (podobno) ma być dużo dużo dłużej.
Ten utrwalacz jest sprzedawany w zestawach 4x10 litrów ale można go kupić w Polsce w hurtowni Foxell rozparcelowany
i wtedy kupujemy 1x10 litrów za dosyć śmieszną kwotę 64 zł brutto.
Usiłowałem znaleźć więcej danych technicznych dotyczących tego wywoływacza. Jest on tylko ujęty w zbiorczym "Technical Bulletin"
i rozumiem, że jest to butelka koncentratu 2.5 litra. Załączam ten dokument do mojego posta.
Możesz podać jakieś informacje dotyczące np okresu przydatności? Jakieś Twoje złe lub dobre doświadczenia?
Wiem, że producent podaje żywotność 24 miesiące dla nieotwartego koncentratu, 8 tygodni dla otwartego koncentratu
natomiast roztwór roboczy ma żyć tylko około 2 tygodnie (w tanku). Zapewne w zamkniętej butelce trochę dłużej.
Nijak się to ma do żywotności tego typu chemikaliów, jaką podają uzytkownicy.
W rzeczywistości (podobno) ma być dużo dużo dłużej.
Ten utrwalacz jest sprzedawany w zestawach 4x10 litrów ale można go kupić w Polsce w hurtowni Foxell rozparcelowany
i wtedy kupujemy 1x10 litrów za dosyć śmieszną kwotę 64 zł brutto.
Usiłowałem znaleźć więcej danych technicznych dotyczących tego wywoływacza. Jest on tylko ujęty w zbiorczym "Technical Bulletin"
i rozumiem, że jest to butelka koncentratu 2.5 litra. Załączam ten dokument do mojego posta.
- Załączniki
-
- TB_C41_E01_10-20.pdf
- (1.04 MiB) Pobrany 4 razy
Spektrum Kupiłem i od tego momentu używam. Została mi jeszcze jedna butelka i trochę (z czterech), gdyż to bardzo wydajny koncentrat jest. Utrwala jak należy, polecam. Przy moim przerobie roztwór roboczy wymieniam co jakieś 2-3 miesiące. Utrwalam dwu-kąpielowo.
Super ! Bardzo Ci dziękuję za informację. Rozumiem że używasz go nie tylko do procesu C-41 ale uniwersalnie jako alkalicznego utrwalacza w zasadzie do wszystkiego. Dobrze kumam ? 

Spektrum Używam wyłącznie w tradycyjnym procesie czarno-białym
Nie wiem jak konkretnie ten, ale ja używam i półroczny używany roztwór roboczy. W cz-b. W kolorze zużywam szybciej i jednorazowo.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Wiem, że koledzy używacie z powodzeniem utrwalaczy C-41 do procesów cz-b. Moja wątpliwość wynikała z tego, że aktywną substancją w tym utrwalaczu nie jest tiosiarczan amonu lecz jakiś "dziwny twór" zwany bisiarczynem amonu lub wodorosiarczynem amonu CAS: 10192-30-0 (Zamieszczam pdf w załączniku).
Utrwalacz do C-41 Fuji NQ3-Rs polecany przez kolegę technik219 w viewtopic.php?t=15029&hilit=przerywacz nie jest już nigdzie dostępny.
Kolego J.A, proszę zdradź jakiego utrwalacza konkretnie używasz? Wiem, że gdzieś coś polecałeś, ale nie mogę znaleźć tego wątku.
Z tego co pamiętam to też pisałeś o chemii Fuji. Konieczność zakupu na firmę nie jest już dla mnie przeszkodą bo otwarłem działalność od 1 czerwca.
Oczywiście zachęcony pozytywną opinią kolegi oKuba raczej zakupię ten z Foxella. Cena wydaję się być bardzo przystępna.
Utrwalacz do C-41 Fuji NQ3-Rs polecany przez kolegę technik219 w viewtopic.php?t=15029&hilit=przerywacz nie jest już nigdzie dostępny.
Kolego J.A, proszę zdradź jakiego utrwalacza konkretnie używasz? Wiem, że gdzieś coś polecałeś, ale nie mogę znaleźć tego wątku.
Z tego co pamiętam to też pisałeś o chemii Fuji. Konieczność zakupu na firmę nie jest już dla mnie przeszkodą bo otwarłem działalność od 1 czerwca.
Oczywiście zachęcony pozytywną opinią kolegi oKuba raczej zakupię ten z Foxella. Cena wydaję się być bardzo przystępna.
- Załączniki
-
- FE_992024_NEGACO FIX _ REP RA 4X10L_PL.pdf
- (142.93 KiB) Pobrany 4 razy