Pytanie o utrwalacz Fuji z procesu C41

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

oKuba
-#

Post autor: oKuba »

Czy ktos z Was orientuje sie czy ten utrwalacz Fuji:

FUJI HUNT C-41 Negacolor RA Fixer & Replenisher (4x10L), Cat-Nr. 992024

to jest sam utrwalacz czy z dodatkiem bleach’a? Innymi slowy, czy mozna nim utrwalac filmy b&w?

Dzieki z gory za info
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Fixer to fixer.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
oKuba
-#

Tak myslalem. Dzieki
Spektrum
-#

Post autor: Spektrum »

@ oKuba Kolego czy kupiłeś ten utrwalacz C-41, o który pytałeś ponad 4 lata temu ?
Możesz podać jakieś informacje dotyczące np okresu przydatności? Jakieś Twoje złe lub dobre doświadczenia?

Wiem, że producent podaje żywotność 24 miesiące dla nieotwartego koncentratu, 8 tygodni dla otwartego koncentratu
natomiast roztwór roboczy ma żyć tylko około 2 tygodnie (w tanku). Zapewne w zamkniętej butelce trochę dłużej.

Nijak się to ma do żywotności tego typu chemikaliów, jaką podają uzytkownicy.
W rzeczywistości (podobno) ma być dużo dużo dłużej.
Ten utrwalacz jest sprzedawany w zestawach 4x10 litrów ale można go kupić w Polsce w hurtowni Foxell rozparcelowany
i wtedy kupujemy 1x10 litrów za dosyć śmieszną kwotę 64 zł brutto.
Usiłowałem znaleźć więcej danych technicznych dotyczących tego wywoływacza. Jest on tylko ujęty w zbiorczym "Technical Bulletin"
i rozumiem, że jest to butelka koncentratu 2.5 litra. Załączam ten dokument do mojego posta.
Załączniki
TB_C41_E01_10-20.pdf
(1.04 MiB) Pobrany 4 razy
oKuba
-#

Spektrum Kupiłem i od tego momentu używam. Została mi jeszcze jedna butelka i trochę (z czterech), gdyż to bardzo wydajny koncentrat jest. Utrwala jak należy, polecam. Przy moim przerobie roztwór roboczy wymieniam co jakieś 2-3 miesiące. Utrwalam dwu-kąpielowo.
Spektrum
-#

Super ! Bardzo Ci dziękuję za informację. Rozumiem że używasz go nie tylko do procesu C-41 ale uniwersalnie jako alkalicznego utrwalacza w zasadzie do wszystkiego. Dobrze kumam ? :-)
oKuba
-#

Spektrum Używam wyłącznie w tradycyjnym procesie czarno-białym
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Spektrum pisze: 17 cze 2025, 14:39 Nijak się to ma do żywotności tego typu chemikaliów, jaką podają uzytkownicy.
W rzeczywistości (podobno) ma być dużo dużo dłużej.
Nie wiem jak konkretnie ten, ale ja używam i półroczny używany roztwór roboczy. W cz-b. W kolorze zużywam szybciej i jednorazowo.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Spektrum
-#

Wiem, że koledzy używacie z powodzeniem utrwalaczy C-41 do procesów cz-b. Moja wątpliwość wynikała z tego, że aktywną substancją w tym utrwalaczu nie jest tiosiarczan amonu lecz jakiś "dziwny twór" zwany bisiarczynem amonu lub wodorosiarczynem amonu CAS: 10192-30-0 (Zamieszczam pdf w załączniku).
Utrwalacz do C-41 Fuji NQ3-Rs polecany przez kolegę technik219 w viewtopic.php?t=15029&hilit=przerywacz nie jest już nigdzie dostępny.

Kolego J.A, proszę zdradź jakiego utrwalacza konkretnie używasz? Wiem, że gdzieś coś polecałeś, ale nie mogę znaleźć tego wątku.
Z tego co pamiętam to też pisałeś o chemii Fuji. Konieczność zakupu na firmę nie jest już dla mnie przeszkodą bo otwarłem działalność od 1 czerwca.
Oczywiście zachęcony pozytywną opinią kolegi oKuba raczej zakupię ten z Foxella. Cena wydaję się być bardzo przystępna.
Załączniki
FE_992024_NEGACO FIX _ REP RA 4X10L_PL.pdf
(142.93 KiB) Pobrany 4 razy
ODPOWIEDZ