Materiały Foto

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Materiały Foto

Post autor: Tomasz. »

J.A. pisze: 12 maja 2025, 08:06 No zdziwiłbyś się. Jako jednostki tak, jako ogół mają taki sam problem. Wydaje Ci się, że zachód to kraina mlekiem i modem płynąca z lat 60-90 uw?
Może to już nie to samo co wtedy. Mimo wszytko wydaje mi się, że rynki krajów zachodnich są większe i bardziej chłonne, bo i kraje te są bardziej ludne niż my. A czy więcej jest tam analogowców na 1000 mieszkańców, to nie wiem... :lol:
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Materiały Foto

Post autor: Mirosław »

Na razie mamy to...jest z chińskimi hieroglifami tak jak napisał już ktoś wyżej.....z jakiej fabryki to nie wiem.
Załączniki
Film 120.jpg
Film 120.jpg (45.91 KiB) Przejrzano 226 razy
Uzależniony od fotociemni .
Spektrum
-#

Materiały Foto

Post autor: Spektrum »

Cytat z artykułu: "Choć polskiemu odbiorcy nazwa Lucky nie jest specjalnie bliska, firma ta istnieje od 1958 roku, jest największym producentem materiałów światłoczułych na rynku azjatyckim i przez lata produkowała filmy na zlecenie Kodaka. Zachodnim odbiorcom była zaś znana jako dostawca niedrogich alternatyw dla filmów czołowych marek w latach 90. i 2000."

Cały artykuł: https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetow ... w-tym-roku
aka
-#

Materiały Foto

Post autor: aka »

Spektrum pisze: 12 maja 2025, 10:22 dostawca niedrogich alternatyw dla filmów czołowych marek
W tym artykule podoba mi się "oferując kolorowe filmy poniżej dzisiejszego standardu cenowego". A nam się nie podoba standard ;-)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Materiały Foto

Post autor: J.A. »

Lucky czarno-biały film SHD 400. Tyle mniej więcej to znaczy.

aka, się nie podoba.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
oKuba
-#

Materiały Foto

Post autor: oKuba »

Spektrum pisze: 12 maja 2025, 10:22 Zachodnim odbiorcom była zaś znana jako dostawca niedrogich alternatyw dla filmów czołowych marek w latach 90. i 2000."
Ciekawe co to za Zachód? To jest moim zdaniem ściema. Mieszkam w Niemczech od połowy lat 80 i nie spotkałem się z filmami tej marki w ogóle. Nie żebym był jakoś specjalnie reprezentatywny i obserwował cały zachodni rynek, ale takie działania przypominają mi te polskich marek spożywczych, działających ponoć od stu lat, o których za czasów PRLu nikt nie słyszał. Zachód to szerokie pojęcie i im więcej ogólników, tym większa ściema.

ORWO zresztą to samo. To tylko nazwa handlowa. Materiał światloczuły czarno-biały produkowany jest od 1998 roku przez firme Filmotec oraz InnovisCoat (przejęte przez inwestora Seal’a w 2020 roku) w zakładach chemicznych Chemiepark Bitterfeld-Wolfen. Produkcja filmów to tylko ułamek działalności tych zakładów, produkujących dla różnych firm i różnych branż. Gdzie aktualnie produkowany jest materiał (w tym i barwny), wie chyba tylko sam inwestor, który na ten temat udzielał sprzecznych informacji.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2025, 11:41 przez oKuba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Materiały Foto

oKuba pisze: 12 maja 2025, 11:05 Nie żebym był jakoś specjalnie reprezentatywny i obserwował cały zachodni rynek,
Widziałbyś w branżowych pismach reklamy. Jesteś reprezentatywny.
oKuba pisze: 12 maja 2025, 11:05 wie chyba tylko sam inwestor, który na ten temat udzielał sprzecznych informacji.
To pewnie nie wie :-D
zladygin
-# mod
Kontakt:

Materiały Foto

Post autor: zladygin »

Niby Hyde Park o wszystkim, ale o materiałach foto miało być.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Materiały Foto

zladygin pisze: 12 maja 2025, 13:05 Niby Hyde Park o wszystkim, ale o materiałach foto miało być.
Temat wyczerpany. Nic więcej napisać się nie da.
Z_photo
-#

Materiały Foto

Post autor: Z_photo »

zladygin pisze: 12 maja 2025, 13:05 Niby Hyde Park o wszystkim, ale o materiałach foto miało być.
Jest informacja o materiałach, nie budząca takich kontrowersji: https://www.optyczne.pl/21064-news-Kent ... N_200.html
W sieci można już znaleźć pierwsze recenzje.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Materiały Foto

Post autor: Tomasz. »

Z_photo pisze: 12 maja 2025, 14:09
Jest informacja o materiałach, nie budząca takich kontrowersji: https://www.optyczne.pl/21064-news-Kent ... N_200.html
W sieci można już znaleźć pierwsze recenzje.
Heh, szkoda że nie 800 ;-)
Spektrum
-#

Materiały Foto

Post autor: Spektrum »

oKuba pisze: 12 maja 2025, 11:05 Mieszkam w Niemczech od połowy lat 80 i nie spotkałem się z filmami tej marki w ogóle.
Mój niemiecki znajomy twierdzi, że były sprzedawane w latach 90tych za psie pieniądze w marketach sieci "dm"
Podobno zainteresowanie było marne bo dostępna wówczas Konica VX200 kosztowała podobne pieniądze,
a ludzie jednak woleli kupować bardziej markowy produkt.
Tak poza tematem, to przestrzegł mnie, żebym nigdy "dm" nie pisał z wielkiej litery bo mimo iż to jest nazwa własna to ma być to tak pisane,
żeby nie kojarzyło się z DM jako nazwą dawnej ich waluty.

Było też sprzedawane w Portugalii. Zresztą nawet na Etsy wisi aukcja z tego kraju z tymi filmami (expired 1993) :
https://www.etsy.com/de-en/listing/1413 ... -ii-24-exp

@ oKuba nie chcę podważać tego co piszesz, ale może weź pod uwagę, że wtedy przy wielkiej różnorodności
marek i typów filmów, może po prostu ten film nie wpadł Ci w oko?
oKuba
-#

Materiały Foto

Post autor: oKuba »

Spektrum pisze: 12 maja 2025, 14:35 nie chcę podważać tego co piszesz, ale może weź pod uwagę, że wtedy przy wielkiej różnorodności
marek i typów filmów, może po prostu ten film nie wpadł Ci w oko
Oczywiście, że jest to możliwe. Nie uzurpuje sobie znajomości wszystkich filmów na rynku na przestrzeni ostatnich kilku dekad. Zwlaszcza, że w tamtych latach nigdy nie zaopatrywałem sie w filmy w drogeriach.

W czasopismach fotograficznych oraz popularnych wtedy katalogach wysylkowych nie natknąłem się na tę marke.
ODPOWIEDZ