Sprawdzone źródło fenidonu oraz innych reduktorów

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

aka
-#

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 20 mar 2025, 10:27 w fotografii czarno-białej pogoń za składnikami o najwyższej czystości to moim zdaniem przerost formy nad treścią.
Nie chodzi o pogoń za najwyższą czystością, ale o to, że wiarygodność sprzedawców jest, delikatnie mówiąc, wątpliwa. Fenidon wycofany bo był "podłej jakości", były głosy na forum o wątpliwościach co do jego (nie)działania. Sam mam doświadczenia z sytuacjami, gdy nie wiedzieć czemu proces zestawiania wywoływacza kończy się dziwnym, nieakceptowanym rezultatem np. konsystencja i kolor otrzymanego roztworu jest inny niż zwykle. Jeśli na etykiecie jest napisane, że substancja jest do celów fotograficznych to pozostaje ufać, że jest to zgodne z jakąś normą i co ważniejsze, że ona istnieje - jakoś nikt nie odsyła do publicznie dostępnych dokumentów. Mamy najprawdopodobniej zalew rynku substancjami z Chin, a nie sądzę by sprzedawcy badali ich jakość. Oczywiście mówię o tym co trafia na allegro, bo firmy np. farmaceutyczne, mam nadzieję, badają.

Jeszcze jedna sprawa - termin ważności substancji chemicznej podawany na opakowaniach. Jaki to ma sens? Żaden, upływ czasu bez określenia warunków przechowywania konkretnej substancji niesie nieokreślony skutek. Taki chwyt nie wiadomo czemu służący.

Wątek się rozwija, a na robienie zdjęć nie ma czasu ;-)
bcz09
-#

Post autor: bcz09 »

Ja tylko chciałem się dowiedzieć gdzie się zaopatrujecie w odczynniki. 😁Proszę, 7 stron już mamy :shock:
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Z_photo pisze: 20 mar 2025, 10:27 W przypadku typowych wywoływaczy stosowanych w fotografii czarno-białej pogoń za składnikami o najwyższej czystości to moim zdaniem przerost formy nad treścią.
Nie w tym rzecz. Ja mogę używać odczynników nawet technicznych jeżeli taka czystość wystarczy.
Ale skoro sprzedawca pisze cz.d.a i podaje normę dla technicznego, to jak ja mam u niego kupić techniczny? Może nie będzie minimum 90%, tylko np. 75%?
Chodzi o rzetelność.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
bcz09
-#

Z_photo pisze: 20 mar 2025, 10:27
Tu ciekawy artykuł Patricka Gainera, nieco zahaczający o problem jakości odczynników: https://unblinkingeye.com/Articles/VitC/vitc.html
Od tego artykułu zacząłem swoje kombinacje z wywoływaczem opartym o fenidon i kwas askorbinowy.
W weekend planuje dać fenidonowi z AKTYNu ostatnią szansę i spróbować złożyc wywoływacz bez siarczynu tudzież zastąpić kwas askorbinowy askorbinianem sodu. Ogólnie ten E72 mi się spodobał ze względu na trwałość za którą w sporej mierze jak rozumiem odpowiada właśnie siarczyn Sodu, narazie walczę :-)
miki11
-#

Post autor: miki11 »

aka pisze: 20 mar 2025, 11:58 firmy np. farmaceutyczne, mam nadzieję, badają...
Nadzieja, piękna sprawa. Od czasu wpuszczenia w obieg (i to z dużymi namowami) pewnych preparatów podawanych przez igłę, a w ogóle nie testowanych medycznie, moja wiara w przemysł farmaceutyczny dziwnie spadła. W zasadzie z tej nazwy pozostało mi w głowie jedno słowo: "przemysł". Tak samo, jak "służba zdrowia", którą gremium lekarskie chce teraz zamienić na "resort zdrowia". Bo jaka to służba, każdy widzi.

Co do merituum, jest tak, jak napisał J.A. - nawet jeżeli skład wywoływacza nie wymaga czystości laboratoryjnej, kupując odczynnik CZDA dokładam wszelkich starań, aby był on rzetelnie złożony. I te normy po to właśnie są. Prawdopodobnie pora zmienić normy, inaczej handel chemią ma kłopot :-)
Ostatnio zmieniony 20 mar 2025, 15:58 przez miki11, łącznie zmieniany 2 razy.

bcz09 pisze: 20 mar 2025, 13:33 Ja tylko chciałem się dowiedzieć gdzie się zaopatrujecie w odczynniki.
W sumie to się dowiedziałeś znacznie więcej...
aka
-#

bcz09 pisze: 20 mar 2025, 13:53 planuje dać fenidonowi z AKTYNu ostatnią szansę
A masz przygotowany wariant bez fenidonu? Wynik może być różny...
aka
-#

miki11 pisze: 20 mar 2025, 14:20 "służba zdrowia"
Już dawno to określenie wyszło z użycia. Teraz jest"ochrona zdrowia"' co niby ma pacjentom uzmysłowić, że już medycy nie czują się w służbie, a po prostu na etacie.
Powołanie i służba dawno opuściły świat medycyny. Zwróć się do pielęgniarki "siostro" to usłyszysz, że nie jest Twoją siostrą. Póki co nikt nie wymyślił jak się do pielęgniarek np. w szpitalu zwracać. Podobno "siostra" zniknęła bo mężczyźni w tym zawodzie nie tolerowali zwracania się do nich "bracie" ;-)
bcz09
-#

aka pisze: 20 mar 2025, 15:08
bcz09 pisze: 20 mar 2025, 13:53 planuje dać fenidonowi z AKTYNu ostatnią szansę
A masz przygotowany wariant bez fenidonu? Wynik może być różny...
Problem w tym że nie 😁 plany były żeby się przerzucić właśnie na E72 do papieru i FX 55 do negatywów. Negatywy spoko bo mam jeszcze Rodinalu trochę i wszystko jest wywołane na bieżąco za to do papieru nie mam nic :cry: . Jak dobrze pójdzie to flakonik Fomatolu jutro powinien przyjść, bo przykro kolejny weekend żadnego powiększenia nie wywołać.

Generalnie szukając w ostatnich dniach źródełka po Europie znalazłem jeszcze w Belgii dystrybutora marki Bellini i mają fenidon. Napisałem też do samego Bellini czy jest opcja wysyłki prosto od nich. Na razie czekam.
aka
-#

bcz09 pisze: 20 mar 2025, 15:48 przerzucić właśnie na E72 do papieru
Musi być z fenidonem?
bcz09
-#

aka pisze: 20 mar 2025, 16:01
bcz09 pisze: 20 mar 2025, 15:48 przerzucić właśnie na E72 do papieru
Musi być z fenidonem?
Generalnie nie, ale zamówie teraz Metol z AKTYNu i co dalej 😁? Okaże się że lipa ?
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

bcz09 pisze: 20 mar 2025, 13:33 Ja tylko chciałem się dowiedzieć gdzie się zaopatrujecie w odczynniki. 😁Proszę, 7 stron już mamy :shock:
Odpowiedziałem merytorycznie na Twoje pytanie, a ponadto wskazałem Ci dwa linki do stron sprzedawców oferujących fenidon, z których jeden ma w sprzedaży produkty Mercka.

Kontaktowałeś z którymś z tych podmiotów?
Jeśli tak, to co udało Ci się ustalić?
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
bcz09
-#

Kolega Wlodek dzwonił do firmy z pierwszego linku ja też się z nimi kontaktowałem. Zaopatrują się w Aktynie.

Zaś sigmaaldric nie handluje w detalu.

Zwyczajnie na świecie piłem do tego jak zaawansowana dyskusja wywiązała się z tak prostego tematu. Nie umiejszając tu waszemu zaangażowaniu i otrzymanej pomocy.

Wniosek jest taki że w kraju nastała (mam nadzieję chwilowa) posucha.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

bcz09 pisze: 20 mar 2025, 17:48 Zaś sigmaaldric nie handluje w detalu.
To dziwne skoro oferują fenidon w opakowaniach 25g i podają jego cenę. Nie miałem problemu z umieszczeniem tego produktu w koszyku:

koszyk.jpg

PS. 25 g fenidonu to już hurt, a nie detal. :-D
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
oKuba
-#

Post autor: oKuba »

bcz09 pisze: 20 mar 2025, 13:53 Generalnie szukając w ostatnich dniach źródełka po Europie
Jesli zaopatruje się w Niemczech to zawsze w tym zródle:

Fototechnik Suvatlar
Simrockstrasse 178a
22589 Hamburg
Tel. 040/395709
Fax. 040/39190866
E-Mail: fotosuvatlar@live.de

Odczynniki mają bardzo dobrą reputację (polecany m. in. na stronie W. Moerscha) i nie znam nikgo, kto miałby z nimi jakąkolwiek wtopę. Nie ma witryny internetowej. W załączniku lista cen z mojego ostatniego zamówienia
Preisliste erweiterte2023.pdf
(235.55 KiB) Pobrany 27 razy
ODPOWIEDZ