Sprawdzone źródło fenidonu oraz innych reduktorów
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Witam serdecznie szanownych forumowiczów. Czy ktoś ostatnio kupował fenidon? Zamówiłem ostatnio w Aktynie i wszelkie znaki na papierze wskazują, że działa bardzo słabo. Czytałem , że polecano na forum kiedyś firmę hadron, czy ktoś ma jakieś świeże doświadczenia z ich odczynnikami ?
Jakie znaki konkretnie wskazują? Jaki wywoływacz zrobiłeś?bcz09 pisze: ↑14 mar 2025, 07:40 Witam serdecznie szanownych forumowiczów. Czy ktoś ostatnio kupował fenidon? Zamówiłem ostatnio w Aktynie i wszelkie znaki na papierze wskazują, że działa bardzo słabo. Czytałem , że polecano na forum kiedyś firmę hadron, czy ktoś ma jakieś świeże doświadczenia z ich odczynnikami ?
LD pisze: ↑14 mar 2025, 10:06W czym rozpuściłeś fenidon?bcz09 pisze: ↑14 mar 2025, 07:40 Witam serdecznie szanownych forumowiczów. Czy ktoś ostatnio kupował fenidon? Zamówiłem ostatnio w Aktynie i wszelkie znaki na papierze wskazują, że działa bardzo słabo. Czytałem , że polecano na forum kiedyś firmę hadron, czy ktoś ma jakieś świeże doświadczenia z ich odczynnikami ?
Wywoływacz to E72 , oparty o fenidon i kwas askorbinowy. Papier Fomaspeed Variant po wystawieniu nawet na światło dzienne pełną czerń uzyskuje dopiero po ok 15 minutach w rozcieńczeniu 1:1. W stocku po ok 10 minutach. Temp. 21 stopni Celsjusza.
Co rozpuszczenia: podjąłem 2 próby , pierwsza bezpośrednio w wodzie, ok 80 st. Druga to roztwór 1% fenidonu w glikolu propylenowym.
Co rozpuszczenia: podjąłem 2 próby , pierwsza bezpośrednio w wodzie, ok 80 st. Druga to roztwór 1% fenidonu w glikolu propylenowym.
Glikol podgrzałeś? Ja gilkol podgrzewam do 50C i fenidon rozpuszcza się po długim mieszaniu na mieszadle magnetycznym.bcz09 pisze: ↑14 mar 2025, 10:21 Wywoływacz to E72 , oparty o fenidon i kwas askorbinowy. Papier Fomaspeed Variant po wystawieniu nawet na światło dzienne pełną czerń uzyskuje dopiero po ok 15 minutach w rozcieńczeniu 1:1. W stocku po ok 10 minutach. Temp. 21 stopni Celsjusza.
Nigdy nie używam temperatury wyższej niż 50-52C. Jak do tej pory z fenidonem nie miałem problemu. Inny sposób na rozpuszczenie fenidonu to użycie izopropanolu w temperaturze pokojowej.
Glikol tak jak mówisz trzymałem w kąpieli wodnej ok. 50 stopni. Dobre 2 godziny bagietkąLD pisze: ↑14 mar 2025, 11:11Glikol podgrzałeś? Ja gilkol podgrzewam do 50C i fenidon rozpuszcza się po długim mieszaniu na mieszadle magnetycznym.bcz09 pisze: ↑14 mar 2025, 10:21 Wywoływacz to E72 , oparty o fenidon i kwas askorbinowy. Papier Fomaspeed Variant po wystawieniu nawet na światło dzienne pełną czerń uzyskuje dopiero po ok 15 minutach w rozcieńczeniu 1:1. W stocku po ok 10 minutach. Temp. 21 stopni Celsjusza.
Nigdy nie używam temperatury wyższej niż 50-52C. Jak do tej pory z fenidonem nie miałem problemu. Inny sposób na rozpuszczenie fenidonu to użycie izopropanolu w temperaturze pokojowej.

Czy w izopropanolu też się tak ciężko rozpuszcza?
Gdzie się kolega zaopatruje w fenidon?
Kwas askorbinowy.
Wymaga pH minimum 8.
Wymaga pH minimum 8.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
W Aktynie. A jaki kolor ma fenidon, ten w proszku?bcz09 pisze: ↑14 mar 2025, 11:27Glikol tak jak mówisz trzymałem w kąpieli wodnej ok. 50 stopni. Dobre 2 godziny bagietkąLD pisze: ↑14 mar 2025, 11:11Glikol podgrzałeś? Ja gilkol podgrzewam do 50C i fenidon rozpuszcza się po długim mieszaniu na mieszadle magnetycznym.bcz09 pisze: ↑14 mar 2025, 10:21 Wywoływacz to E72 , oparty o fenidon i kwas askorbinowy. Papier Fomaspeed Variant po wystawieniu nawet na światło dzienne pełną czerń uzyskuje dopiero po ok 15 minutach w rozcieńczeniu 1:1. W stocku po ok 10 minutach. Temp. 21 stopni Celsjusza.
Nigdy nie używam temperatury wyższej niż 50-52C. Jak do tej pory z fenidonem nie miałem problemu. Inny sposób na rozpuszczenie fenidonu to użycie izopropanolu w temperaturze pokojowej.. Po wystygnięciu fenidon wytrąca się z roztworu w postaci szarego błotka.
No to właśnie sugeruję. Ża taka możliwość istnieje.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
BladoróżowyLD pisze: ↑14 mar 2025, 12:33W Aktynie. A jaki kolor ma fenidon, ten w proszku?bcz09 pisze: ↑14 mar 2025, 11:27Glikol tak jak mówisz trzymałem w kąpieli wodnej ok. 50 stopni. Dobre 2 godziny bagietkąLD pisze: ↑14 mar 2025, 11:11 Glikol podgrzałeś? Ja gilkol podgrzewam do 50C i fenidon rozpuszcza się po długim mieszaniu na mieszadle magnetycznym.
Nigdy nie używam temperatury wyższej niż 50-52C. Jak do tej pory z fenidonem nie miałem problemu. Inny sposób na rozpuszczenie fenidonu to użycie izopropanolu w temperaturze pokojowej.. Po wystygnięciu fenidon wytrąca się z roztworu w postaci szarego błotka.
Dotychczas spisywał się dobrze, ale kończy się. Był kupiony w hadronie. Teraz nie ma żadnej oferty. Próbuję kupić pirosiarczyn sodu, ale czda nie ma. 97% czystości nie bardzo mi pasuje. Mam taki 99.5% z hadronu, ale trochę stary, a to raczej do pyrocata nie bardzo.