Sprawdzone źródło fenidonu oraz innych reduktorów

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Wlodek
-#

Post autor: Wlodek »

Witam, a ja mam "namacalny" wynik odczynników w roztworach, zakupiłem dodatkowe body F80D - i na testy, wywoływacz to Microphen i ID 11, oba są z innych odczynników, codzi o Metol i Hydrochinon, pod "Microphenem" - negatyw poprawny, pod ID 11 film jakby za jasny, a to zauważyłem podczas skanowania, muszę inne ustawienia ustawić, chodzi o jasność, konkluzja , w jednym Hydrochinon w drugim Metol, jedne dobre, drugie jasne, a wszystko zgodnie z zaleceniami producenta, bo to Ilford. I co wy na to ? Dla mnie to coś z chemią.Tak dla przykładu, bo chodzi o reduktory.
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Wlodek, sądzę że należałoby inaczej wykonać tą próbę. Można zrobić ID-11 (bo znamy oficjalną recepturę) na metolu ze sprawdzonego źródła oraz tym dostępnym gdzie indziej. Jeżeli mamy różną recepturę wywoływaczy, możemy w zasadzie z założenia przyjąć możliwość uzyskania nieco innych wyników. Każdy materiał negatywowy może mieć nieco inną czułość w różnych wywoływaczach. Ciekawym przykładem takiej sytuacji są testy Johna Fincha (Pictorial Planet) z wywoływaczem Crowley'a FX-55. Tam okazało się, że film FP4+ zamiast deklarowanych 125ASA ma czułość ok. 200, a nawet 230ASA.

Ja tylko podałem przykład działania chemi i jej wpływ na negatyw, mnie chodziło o to, że nie wiemy do końca co jest w opakowaniu, ile leżało u sprzedawcy, a sprzedawca patrzy tylko na zysk i aby sprzedać, Tak znam to i wiem o czym piszesz.
miki11
-#

Wlodek pisze: 16 mar 2025, 18:22 Ja tylko podałem przykład działania chemi i jej wpływ na negatyw, mnie chodziło o to, że nie wiemy do końca co jest w opakowaniu, ile leżało u sprzedawcy, a sprzedawca patrzy tylko na zysk i aby sprzedać, Tak znam to i wiem o czym piszesz.
Masz całkowitą rację. Olewanie norm branżowych nie mieści się w głowie. W fotografii ryzykujemy przeciętnie, ale są przecież laboratoria analityczne, które muszą polegać na zapewnieniu dostawcy.
-#

Post autor: J.A. »

miki11 pisze: 17 mar 2025, 20:16 ale są przecież laboratoria analityczne, które muszą polegać na zapewnieniu dostawcy.
Raczej nie zaopatrują się u takich dostawców.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

Post autor: aka »

J.A. pisze: 18 mar 2025, 08:25 Raczej nie zaopatrują się u takich dostawców.
I nie na aukcjach allegro. Jest szereg uznanych norm dotyczących czystości substancji chemicznych, można poczytać na stronach np. firmy Merck. Te "cz." czy "cz.d.a." z allegro nic nie znaczą, nie mają nic wspólnego z jakimikolwiek formalnymi normami.
miki11
-#

aka pisze: 18 mar 2025, 08:52 Te "cz." czy "cz.d.a." z allegro nic nie znaczą, nie mają nic wspólnego z jakimikolwiek formalnymi normami.
Dokładnie tak jest. Podobnie, jak chiński znak CE, bliźniaczo podobny do europejskiego certyfikatu jakości. A on oznacza "China Export" po prostu.

Post autor: bcz09 »

Wywoływacz który próbuję złożyć to E-72 mający być niejako mniej toksycznym kuzynem D-72.

Przepis to:
Fenidon 0,3g
Siarczyn Sodu 45g
Kwas Askorbinowy 19g
Węglan Sodu bezwodny 77g
Bromek Potasu 1,9g
Woda do 1 L

Tak jak podałem w pierwszych postach czasy wołania są bardzo długie. Na tą chwilę podnosząc dawkę fenidonu do 2g udało się zejśc do ok 4 minut w stocku. Wywoływacz powinien działac dla normalnego kontrastu w rozcieńczeniu 1:3 i wołać papier RC poniżej 3 minut.

Wracając do rozpuszczania fenidonu z AKTYNU:
Z roztworu w glikolu zrobił się po kilku dniach szary glut. Po ponownym podgrzaniu do ok 50 stopni, rozpuszcza się ponownie a barwa roztworu wraca do pierwotnego koloru.

Dla porównania w izopropanolu ogrzanym do 30 stopni rozpuszcza się bardzo szybko i po kilku dniach wciąż pozostaje w roztworze.

Ponawiam pytanie czy ktoś w ostatnim czasie kupował na polskim rynku fenidon ?

Ew. czy ktoś ma doświadczenie z tym wywoływaczem ?
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

bcz09 pisze: 18 mar 2025, 21:49 Ponawiam pytanie czy ktoś w ostatnim czasie kupował na polskim rynku fenidon ?
Nie wiem czy w kategorii czynności dokonywanych w ostatnim czasie kwalikfikujesz zakup dokonany dokładnie przed rokiem ale jeśli tak, to zakupiłem 5g fenidonu od sprzedawcy z allegro (chemdreamland).
Z użyciem tego składnika sporządziłem wywoływacz FX-55 w wersji dwukoncentratowej dla siebie, a dla kolegi koncentrat PC-TEA.
Z rozpuszczeniem fenidonu w podgrzanym do ok. 50 st.C glikolu propylenowym nie miałem żadnego problemu - roztwór jest doskonale klarowny do dzisiaj, a FX-55 działa doskonale (PC-TEA nie wiem, bo nie pytałem). Wszystkie poza fenidonem składniki nabyłem w Warchemie, w stopniu czystości zadeklarowanym jako cz.d.a.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Wlodek
-#

Witam, ja kupiłem fenidon z Aktyn-a w zeszłym tygodniu jako dodatek do zakupów, jeśli coś potrzeba to proszę pytać, ja go jeszcze nie otwierałem.
bcz09
-#

Wlodek pisze: 19 mar 2025, 07:27 Witam, ja kupiłem fenidon z Aktyn-a w zeszłym tygodniu jako dodatek do zakupów, jeśli coś potrzeba to proszę pytać, ja go jeszcze nie otwierałem.
Gdyby szanowny kolega go zastosował w jakimś wywoływaczu to proszę bardzo o opinię co do jego działania😁
Wlodek
-#

Napisz konkretnie co potrzebujesz ? Może ktoś ma inny sposób.
Załączniki
IMG20250319094807.jpg
miki11
-#

Wlodek pisze: 19 mar 2025, 07:27 Witam, ja kupiłem fenidon z Aktyn-a w zeszłym tygodniu jako dodatek do zakupów, jeśli coś potrzeba to proszę pytać, ja go jeszcze nie otwierałem.
Włodek, czy Aktyn zająknął się jakkolwiek na temat czystości tego odczynnika? Pytam, bo na etykiecie nie widzę żadnej informacji.

Z_photo pisze: 18 mar 2025, 23:53
bcz09 pisze: 18 mar 2025, 21:49 Ponawiam pytanie czy ktoś w ostatnim czasie kupował na polskim rynku fenidon ?
Nie wiem czy w kategorii czynności dokonywanych w ostatnim czasie kwalikfikujesz zakup dokonany dokładnie przed rokiem ale jeśli tak, to zakupiłem 5g fenidonu od sprzedawcy z allegro (chemdreamland).
Z użyciem tego składnika sporządziłem wywoływacz FX-55 w wersji dwukoncentratowej dla siebie, a dla kolegi koncentrat PC-TEA.
Z rozpuszczeniem fenidonu w podgrzanym do ok. 50 st.C glikolu propylenowym nie miałem żadnego problemu - roztwór jest doskonale klarowny do dzisiaj, a FX-55 działa doskonale (PC-TEA nie wiem, bo nie pytałem). Wszystkie poza fenidonem składniki nabyłem w Warchemie, w stopniu czystości zadeklarowanym jako cz.d.a.
Chemdreamland to hadronscientifc, napisałem zapytanie to nich, odpowiedzieli że wycofali go jakiś czas temu, gdyż jest wadliwy.
Wlodek pisze: 19 mar 2025, 09:45 Napisz konkretnie co potrzebujesz ? Może ktoś ma inny sposób.

Szukam źródła działającego fenidonu, gdyż uważam ten zakupiony w Aktynie ok 2 tyg temu za zbyt słabo aktywny. Jak pisałem wyżej dopiero po niemal 10 krotnym zwiększeniu zawartości fenidonu w roztworze wywoływacz zaczyna podejmować pracę.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

bcz09 pisze: 19 mar 2025, 10:22 Szukam źródła działającego fenidonu, gdyż uważam ten zakupiony w Aktynie ok 2 tyg temu za zbyt słabo aktywny. Jak pisałem wyżej dopiero po niemal 10 krotnym zwiększeniu zawartości fenidonu w roztworze wywoływacz zaczyna podejmować pracę.
Może ten będzie w dobrej jakosci: https://synthetikaeu.com/en_US/p/Phenid ... -100g/1399
Firma ma siedzibę w Lodzi - można zatelefonować i dopytać o szczegóły.

A tu inne źródło fenidonu, u góry widnieje logo Merck więc może to odczynnik z puli jego produktów: https://www.sigmaaldrich.com/PL/pl/subs ... YNDhbOobJ1
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
ODPOWIEDZ