Sprawdzone źródło fenidonu oraz innych reduktorów

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

miki11
-#

Post autor: miki11 »

aka pisze: 14 mar 2025, 21:52 97% czystości nie bardzo mi pasuje
Bardzo słusznie. Tutaj nie chodzi o to, czego brakuje, ale o to, co jest w tych 3%...

Post autor: Z_photo »

aka pisze: 14 mar 2025, 21:52 Próbuję kupić pirosiarczyn sodu, ale czda nie ma.
https://warchem.pl/pirosiarczyn-sodu-czda-p-1086.html
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 14 mar 2025, 23:03
aka pisze: 14 mar 2025, 21:52 Próbuję kupić pirosiarczyn sodu, ale czda nie ma.
https://warchem.pl/pirosiarczyn-sodu-czda-p-1086.html
Trochę mało wiarygodny opis. Na allegro:
https://allegro.pl/oferta/pirosiarczyn- ... 7791614564
https://allegro.pl/oferta/pirosiarczyn- ... 7640178375
Jakiś chaos w opisach, a na etykiecie "cz. 96%". Zakupiony w hadronie miał 99.5% na etykiecie.
miki11
-#

Wydaje się, że odczynniki ze strony Warchemu oraz te z ich konta Allegro nie są tym samym. W pierwszym przypadku opis wyraźnie wskazuje na odczynnik CZDA.

miki11 pisze: 15 mar 2025, 08:43 Wydaje się, że odczynniki ze strony Warchemu oraz te z ich konta Allegro nie są tym samym. W pierwszym przypadku opis wyraźnie wskazuje na odczynnik CZDA.
Mają chaos w opisach i polityce cenowej. Jeśli czysty to 96% to dziękuję. Te informacje są mało wiarygodne. Na ich stronie nie ma informacji ani o stopniu czystości (procentowej), ani zdjęcia etykiety. Z pirosiarczynem jest tak, że jest mnóstwo ofert do zastosowań domowych gdzie czystość nie jest kluczowa.
miki11
-#

Aż sprawdzę, co napisali na moim opakowaniu :-) Co prawda sprzed co najmniej roku, ale sprawdzę.

Post autor: LD »

aka pisze: 15 mar 2025, 09:08
miki11 pisze: 15 mar 2025, 08:43 Wydaje się, że odczynniki ze strony Warchemu oraz te z ich konta Allegro nie są tym samym. W pierwszym przypadku opis wyraźnie wskazuje na odczynnik CZDA.
Mają chaos w opisach i polityce cenowej. Jeśli czysty to 96% to dziękuję. Te informacje są mało wiarygodne. Na ich stronie nie ma informacji ani o stopniu czystości (procentowej), ani zdjęcia etykiety. Z pirosiarczynem jest tak, że jest mnóstwo ofert do zastosowań domowych gdzie czystość nie jest kluczowa.
W dodatku piszą tak: "Zawartość minimalna [%]: 96. Odczynnik chemiczny do celów laboratoryjnych, analitycznych i dydaktycznych."
Wg mnie jak do celów analitycznych to chyba trochę z brudny 96%.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

LD pisze: 15 mar 2025, 10:48 W dodatku piszą tak: "Zawartość minimalna [%]: 96. Odczynnik chemiczny do celów laboratoryjnych, analitycznych i dydaktycznych."
Owszem, tylko te 96% dotyczy pirosiarczynu w stopniu jakości "czysty".
W Warchemie oferują ten odczynnik także jako cz.d.a, w przypadku którego minimalna zawartość pirosiarczynu wynosi 97,5% (tak wynika z treści etykiety na opakowaniu).

Wykorzystuję trochę odczynników z oferty Warchemu i nie mam żadnych zastrzeżeń.
Załączniki
pirosiarczyn.jpg
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Z_photo pisze: 15 mar 2025, 11:24 W Warchemie oferują ten odczynnik także jako cz.d.a, w przypadku którego minimalna zawartość pirosiarczynu wynosi 97,5% (tak wynika z treści etykiety na opakowaniu).

To dane z etykiety której w sklepie nie ma. Na allegro na etykietach jest 96%, a także 97%: https://allegro.pl/oferta/pirosiarczan- ... 7610316108 Kupione w hadronie ma na etykiecie czystość 99.7% Odnoszę wrażenie, że czysty lub cz.d.a. są dosyć lekko traktowane przez niektórych sprzedawców.
Załączniki
pirosiarczyn sodu 99.7%.jpg
LD
-#

Post autor: LD »

Z_photo pisze: 15 mar 2025, 11:24
LD pisze: 15 mar 2025, 10:48 W dodatku piszą tak: "Zawartość minimalna [%]: 96. Odczynnik chemiczny do celów laboratoryjnych, analitycznych i dydaktycznych."
Owszem, tylko te 96% dotyczy pirosiarczynu w stopniu jakości "czysty".
W Warchemie oferują ten odczynnik także jako cz.d.a, w przypadku którego minimalna zawartość pirosiarczynu wynosi 97,5% (tak wynika z treści etykiety na opakowaniu).

Wykorzystuję trochę odczynników z oferty Warchemu i nie mam żadnych zastrzeżeń.
Owszem, tylko te 96% dotyczy pirosiarczynu w stopniu jakości "czysty". Nie, wyraźnie jest napisane: "do celów analitycznych" a do celów analitycznych 96% nie nadaje się, tylko cz.d.a.
A tak z perspektywy lat to kiedyś człowiek był szczęśliwy jak dostał np. siarczyn sodu do celów technicznych a teraz dyskutujemy o tym czy 96% pirosiarczyn nie narobi nam czegoś złego na negatywach cz/b.
aka
-#

LD pisze: 15 mar 2025, 12:51 dyskutujemy o tym czy 96% pirosiarczyn nie narobi nam czegoś złego na negatywach cz/b
Akurat może nie w negatywach, ale w wywoływaczu kto wie. Pirosiarczyn jest podejrzany o psucie Pyrocata HD podczas mieszania. Miałem taki przypadek, a i z tego co pamiętam to ktoś pisał o czymś takim. Podobno musi być "świeży" czyli nieprzeterminowany, cokolwiek to znaczy w przypadku odczynników. Jak świeży to i czysty...
miki11
-#

Sprawdziłem, ja jeszcze mam z Hadronu. Zgadzam się z tym, że odczynnik CZDA nie może mieć 97,5% czystości. Owe brakujące 2,5% nie wiadomo czym jest. Może to być związek hamujący jakąś reakcję lub absorbujący inne substancje czynne wywoływacza. Także 96, 97.5% to jest odczynnik CZ, natomiast CZDA powinien mieć dużo bardziej rygorystyczne normy, szacunkowo 99,5-99,9%. Piszę o czymś, co powinno funkcjonować. Stan rzeczywisty naszego rynku nie musi odpowiadać przyjętym w laboratoriach normom.
Załączniki
IMG_20250315_151044027.jpg
-#

Post autor: J.A. »

Z_photo pisze: 15 mar 2025, 11:24 W Warchemie oferują ten odczynnik także jako cz.d.a, w przypadku którego minimalna zawartość pirosiarczynu wynosi 97,5% (tak wynika z treści etykiety na opakowaniu).
To jest czystość techniczna jak mniemam.
miki11 pisze: 15 mar 2025, 15:14 97.5% to jest odczynnik CZ
To odczynnik techniczny
Chemiczna czystość substancji jest to stosunek wagowy ilości głównej substancji stanowiącej dany produkt do całkowitej ilości badanego materiału, wyrażony jako procentowy udział substancji głównej [1]. Zapis ten automatycznie informuje jaką pozostałość w danym produkcie stanowią zanieczyszczenia, które mogą wpływać niekorzystnie np. na wynik analizy lub inne czynniki w zależności od zastosowania produktu. W doborze klasy czystości odczynników decyduje więc w głównej mierze jego zastosowanie. Do przeprowadzenia doświadczeń dydaktycznych na lekcji chemii nie ma potrzeby stosować odczynników przeznaczonych do analizy, zaś w laboratorium kontrolnym zbyt zanieczyszczone odczynniki mogą fałszować wynik analizy. Metody instrumentalne takie jak wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) oraz gazowa (GC) wymagają specjalnie do tego celu oczyszczonych produktów, które zapewnią wysoką precyzję oraz dokładność wyników. W produkcji przemysłowej zaś ze względów ekonomicznych stosuje się najczęściej odczynniki o możliwie jak najniższym stopniu oczyszczenia. Stosowane powszechnie w Polsce klasy czystości przedstawiono poniżej (Tab.1.)
Załączniki
Screenshot 2025-03-15 o 15.22.26.png
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
miki11
-#

I tu widać rozdźwięk pomiędzy normami, a życie. Nasze CZDA mają deklarowaną zawartość 99,5%, co w normach odpowiada wersji CZ. Jako ciekawostkę mogę podać fakt, że mój kolega podczas prac naukowych (poziomy hormonów u zwierząt) zakupił 1 ml odczynnika bardzo wysokiej czystości i jakości biochemicznej. Ten mililitr kosztował kilka lat temu 3000 zł. Inna sprawa, że wystarczyło to na setki badań, takie są stosowane ilości w tego typu badaniach. Generalnie w chemii analitycznej (analiza ilościowa i jakościowa) panuje prosta zasada: im mniej odczynnika, tym niższy poziom błędu.

Nawiasem mówiąc, jestem ciekaw, jak te rozbieżności mają się do zafajdanych norm unijnych. Czyżby ich interesował tylko dwutlenek węgla i metan od polskich krów? Jak ich firmy robią deal z chinolami, to nie ma sprawy. Jak ich elektrownie palą na full węglem (Bloomberg podał, że niemce właśnie pobiły historyczny rekord spalania węgla w ostatnich dniach), to jest kosherna, ale jak Jan Kowalski z Pułtuska zapali ogieniek w prywatnym kominku to trzeba go rozjechać Panzerem IV...

Post autor: Fredrixxon »

Przerażacie mnie. Coraz mniej cukru w cukrze.
Może powinna się tym zainteresować PIH, bo jednak nierzetelne opisanie towaru to już zaczynają się paragrafy.
ODPOWIEDZ