Cześć, mam pytanie jak w temacie.
Czy zna ktoś sposób jak przerobić magazynek A12 aby oddzielić przesuw filmu od korpusu?
Tak aby film przewijać korbką i umożliwić multiekspozycję.
Przystosowanie magazynka A12 Hasselblada do multiekspozycji
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
"krzychu128 pisze: ↑01 mar 2025, 14:15 Cześć, mam pytanie jak w temacie.
Czy zna ktoś sposób jak przerobić magazynek A12 aby oddzielić przesuw filmu od korpusu?
Tak aby film przewijać korbką i umożliwić multiekspozycję.
After you make the first exposure, insert the dark slide into the film magazine and remove the film magazine from the camera body. Then wind the camera. Put the film magazine back onto the camera body, remove the dark slide, and then take the second exposure.
"
Z wątku: https://www.photo.net/forums/topic/2082 ... blad-501c/ drugi post.
-
- -#
Tak, tylko gdy zrobisz remove a potem put to jest wysoce prawdopodobne że poruszysz aparatem na statywie. Poza tym zajmuje to czas. Znam ten sposób i mnie nie satysfakcjonuje, dlatego napisałem konkretnie o informację jak przerobić magazynek.
[
To prawda.
"Naciągniecie" migawki też niesie to ryzyko.
W kwestii przeróbki to doświadczonego mechanika trzeba pytać. Ja bym spróbował zadzwonić:http://www.foto-mechanika.pl/ Może p. Adamczyk zechce coś powiedzieć na ten temat.
Skoro potrzebujesz takiej dokładności, to nie lepiej po prostu zrobić kilka zdjęć i złożyć pod powiększalnikiem? Wielokrotna ekspozycja to tak raczej się opiera na przypadku, jak wyjdzie. W sensie zgrania obrazów, bo oczywiście jakąś koncepcję co i co sfotografować to trzeba mieć.
-
- -#
Moja praktyka i koncepcja opiera się na wykonywaniu multiekspozycji na pojedynczej klatce i potrafię w pewnym zakresie zarządzać tym co wyjdzie. Mam swoje doświadczenie, robiłem i robię to na pentaconie, chcę też na haselu. Stąd moje konkretne zapotrzebowanie.
-
- -#
Dobrałem się do mechaniki kasety i temat okazał się prosty, choć nieodwracalny.
Wystarczyło wykonać dwie czynności:
1. Spiłować trzy zęby od zębatki która przekazuje napęd do przesuwu filmu
2. Zablokować zapadkę która blokuje korbkę na pierwszej klatce - tutaj wystarczyło odwrócić sprężynę
Najlepsze w tej modyfikacji jest to, że kaseta nadal pokazuje czerwone okienko po wykonaniu ekspozycji co przypomina że przynajmniej jedno naświetlenie już zostało wykonane.
Nie wiem czy istnieje inny sposób ponieważ nic nie znalazłem w internetach, stąd było moje zapytanie tutaj.
Wystarczyło wykonać dwie czynności:
1. Spiłować trzy zęby od zębatki która przekazuje napęd do przesuwu filmu
2. Zablokować zapadkę która blokuje korbkę na pierwszej klatce - tutaj wystarczyło odwrócić sprężynę
Najlepsze w tej modyfikacji jest to, że kaseta nadal pokazuje czerwone okienko po wykonaniu ekspozycji co przypomina że przynajmniej jedno naświetlenie już zostało wykonane.
Nie wiem czy istnieje inny sposób ponieważ nic nie znalazłem w internetach, stąd było moje zapytanie tutaj.