Galeria - na każdy temat i dla każdego

Jak pokazac fotografie? Albumy, Passe partout, podklejanie zdjęc, prezentacje i strony www

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

miki11
-#

Post autor: miki11 »

Fredrixxon pisze: 18 lut 2025, 20:58 Z pomarańczem?
Żółty :-)

oKuba pisze: 18 lut 2025, 21:12 miki11 Super kadry a na dodatek kontrastowo takie, jakie lubie. Aż miło oko zawiesić
Dziękuję bardzo, oKuba, to bardziej, niż przyzwoity film, a i światełko się dołożyło (przynajmniej w dwóch dolnych obrazkach).

Raczej jako ciekawostka, wykonane zimą bez filtra (bo jeszcze nie dotarł), "skanowanie" cyfrowym Fuji na szybko "z ręki", mocny cropp, ale obrazowanie widać. Czemu zamieszczam? Bo to mój pierwszy film 120 :-) Nie bijcie za jakość :-)
DSCF4363.jpg
75mm, FP4+, FX-55 (1+0)

Post autor: aka »

miki11 pisze: 21 lut 2025, 21:38 Nie bijcie za jakość
Dobrze jest!
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Trochę jakby planarnie. :-)
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
PanSaczeczos
-#

Post autor: PanSaczeczos »

Przywitam się tu. Po ponad 15 latach wróciłem do fotografii analogowej. Wiele się przez te 15 lat zmieniło, raczej na gorsze. Kiedyś moim ulubionym materiałem była Provia, pamiętam takie pomocne artykuły Marka Madeja o jej naświetlaniu… Dziś fotografuję na Fomie, głównie 400, ale lubię 200. Mam aparat średnioformatowy, w sumie nawet dwa, ale wolę mobilność małego obrazka i głównie w takim formacie fotografuję.

Kiedyś chyba miałem tu konto, ale pewno się przez tyle lat zmyło.

A zdjęcie jest z gór z tego roku. Plamy negatywu w górnej części kadru nie wiem skąd. Może to urok Fomy, może wołanie w labie. Teraz już wołam sam.

Obrazek

Edit: zdjęcie wygląda jak pupa, nie umiem wklejać z komórki, z komputera korzystać mi się nie chce, wybaczcie. Niech tak na razie zostanie.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2025, 17:40 przez PanSaczeczos, łącznie zmieniany 1 raz.
Spektrum
-#

Post autor: Spektrum »

PanSaczeczos pisze: 13 kwie 2025, 20:41 Teraz już wołam sam.
A te przez Ciebie wołane też mają jakieś plamy? Pytam bo chciałbym się dowiedzieć coś więcej na temat obecnej jakości Fomy
w małym obrazku. Tutaj na forum sporo psioczono na temat jakości tych negatywów, ale dotyczyło to chyba tylko średniego obrazka.
PanSaczeczos
-#

Wywołałem kilkanaście rolek, pewno bliżej 12 niż 19, ale nie miałem żadnych problemów. To są bardzo dobre filmy, moim zdaniem niedoceniane, a niesłusznie (za poprzedniej kadencji fotografowałem na HP5+; teraz cena odstręcza, a sam film wydaje mi się nudny. Może zdziwaczałem na stare lata).
Spektrum
-#

Super, uspokajasz mnie bo kupiłem tego sporo (właśnie 200 i 400) . Napisz coś więcej na temat tej fotki. Która to Foma? Sądząc po ziarnie to 400. Pamiętasz jak film był naświetlany? W sensie niekoniecznie chodzi o przysłonę i czasy, ale o to czy naświetlałeś nominalnie czy np. na ISO 250 ? Jaki wywoływacz? Czas wywoływania? Aparat? Obiektyw? Generalnie, staramy się nie tylko chwalić tutaj fotkami ale podajemy takie szczegóły właśnie po to, żeby inne osoby miały z tego coś w rodzaju edukacji. :-)
PanSaczeczos
-#

Film był wywoływany w Czarno-Białe w Warszawie. To był mój pierwszy film po wielu latach, nie byłem pewny czy będę umiał wywołać go poprawnie, a zdjęcia były dla mnie ważne, więc wolałem oddać.

Film to Foma 200 naświetlona na 100. Fomy naświetlam o działkę czy 2/3 obficiej. Wcześniej używałem Rodinala, ostatnio LQN. Obiektyw to AF Minolty, 50tka. Obok 28mm to moja ulubiona ogniskowa. Używam Minolt, często 800si, ostatnio manualnych SRT w różnych edycjach.
PanSaczeczos
-#

Obrazek

Muszę opracować jakiś wygodny sposób wklejania zdjęć przez komórkę.

Powyższe to Fomapan 200@100, wywołany w LQN. Obiektyw Rokkor 135/2.8. Zdjęcie przedstawia neogotycki pawilon w Wilanowie.
Spektrum
-#

Super ta fotka.

Pytanie z mojej strony do moderatorów: Jak wygląda sprawa wklejania zdjęć na forum? Można w załączniku? Jeśli tak to Jaki rozmiar i waga pliku dozwolona? Czy jednak lepiej jakiś hosting zewnętrzny ? Jeśli to gdzieś już zostało wyjaśnione to przepraszam, nie znalazłem tego.
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

Masz przecież pod polem do pisania posta przycisk "Dodaj pliki". A potem to już jak zwykle. Jakieś ograniczenia to ma, ale jak się okazjonalnie wrzuca, to chyba nie przeszkadza.
zladygin
-# mod
Kontakt:

Post autor: zladygin »

Ograniczenie teczniczne pewnie jakieś są, ale praktycznie nieistotne. Jednak nie przesadzałbym z wielkością.
Spektrum
-#

Dziękuję za informację. Nie chcę wrzucać żadnych wielkich plików. Rozmiar fejsbukowy czyli JPG 2048px na dłuższym boku zapewne jest wystarczający jeśli chcemy coś zaprezentować. Zapytałem bo dosyć sporo osób korzysta z zewnętrznych serwerów. Rezultat jest taki, że wątek powstał niecałe 4 lata temu (listopad 2021) a bardzo dużo obrazków jest już niedostępnych i to nie jest fajne. Po prostu wygasły.
Myślałem, że może są jakieś restrykcje i zalecenia żeby jednak nie korzystać z opcji "Dodaj pliki" ze względu na ograniczenia hostingu forum. Stąd moje pytanie.
ODPOWIEDZ