Czy są jeszcze takie serwisy do starszego porządnego sprzętu, czy serwisantów spotkał los dinożarłów?
Mojego coolscana V ed łamie w kościach i coś marudzi. Chciałbym mu zafundować porządną lewatywę i pędzlowanie.
Serwis skanerów AD 2025
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Serwis skanerów AD 2025
Napisałem PW
Serwis skanerów AD 2025
Coolscanom co jakiś czas należy zafundować czyszczenie lustra i toru prowadzenia filmu.Mojego coolscana V ed łamie w kościach i coś marudzi.
Te czynności są na tyle nieskomplikowane, że można je zrealizować samodzielnie, choć należy to robić ostrożnie.
Tak wyglądało lustro wyjęte z Coolscana 4000 ED: Zabrudzona powierzchni powodowała, że skaner nie przechodził nawet autotestu przy uruchamianiu.
Po oczyszczeniu lustra (a także podajnika filmów) wszystko wróciło do normy.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Serwis skanerów AD 2025
Te skanery, pracują standardowo ustawione pionowo, a lustro jest ułożone pod kątem 45° i niczym nie osłonięte od góry. Po prostu bardzo łatwo na nich osadza się kurz.
Ale może on pracować położony na boku, co polecam. Polecam też zrobienie szafki, pokrowca. Naprawdę pomaga.
Ale może on pracować położony na boku, co polecam. Polecam też zrobienie szafki, pokrowca. Naprawdę pomaga.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
Serwis skanerów AD 2025
Jak byłem mały (o, taki malutki), lubiłem rozkręcać różne rzeczy - stare radyjka, budziki itp. Nie chciałbym tego powtarzać na skanerze, bo wolę, żeby jeszcze podziałał.
Trzeba mu będzie nie tylko czyszczenia, dostał najwyrażniej jakiś luzów, bo rzęzi i światło włazi na krawędzie skanowanej klatki.
Trzeba mu będzie nie tylko czyszczenia, dostał najwyrażniej jakiś luzów, bo rzęzi i światło włazi na krawędzie skanowanej klatki.