Witajcie.
Co to może być? Utrwalacz rozrobiony z proszku U1 Fomy wg. instrukcji do utrwalania kliszy (wariant 700ml).
Po około 4 miesiącach i 2 szpulkach (Fomapan 100 i Agfa Retro) w utrwalaczu pływają takie małe "niteczki" nierozpuszczalne w wodzie.
Utrwalacz 'pracuje' ładnie. Test klarowania w około 1min, tyko te kłaki? Skąd one mogły się wziąć...
Foma Fomafix U1 "kłaczki"
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Więcej sprzętu niż talentu: (Nikon D610, F80, F65, FG-20, EM; Zenit 122, Smiena Symbol, Olympus E500)
- technik219
- -#
Też kombinuję w stronę zanieczyszczenia obcego... Ale wywoływacz i przerywacz są czyste.....
[EDIT] Brązowy pojemnik KEISER zrobił się biały tam, gdzie miał kontakt z utrwalaczem. Może to jakaś reakcja z plastikiem pojemnika.... ale niby "markowy" pojemnik do chemii foto, bez żadnej wzmianki, żeby w nim utrwalacza nie trzymać...to by było co najmniej dziwne.
[EDIT] Brązowy pojemnik KEISER zrobił się biały tam, gdzie miał kontakt z utrwalaczem. Może to jakaś reakcja z plastikiem pojemnika.... ale niby "markowy" pojemnik do chemii foto, bez żadnej wzmianki, żeby w nim utrwalacza nie trzymać...to by było co najmniej dziwne.
Więcej sprzętu niż talentu: (Nikon D610, F80, F65, FG-20, EM; Zenit 122, Smiena Symbol, Olympus E500)
Za Wikipedią.
"Po zakwaszeniu roztwór tiosiarczanu sodu natychmiast mętnieje wskutek rozkładu powstającego kwasu tiosiarkowego do siarki, dwutlenku siarki i wody"
HA! Opierałem się na (chyba jednak fałszywym) założeniu, że przenikanie przerywacza do utrwalacza mu nie szkodzi...... Szkodzi!
Siarka jest nierozpuszczalna i pewnie to ona odpowiada za te "kłaczki" a tlenek siarki to chyba (kurde chemię miałem dwie dekady temu) bezwodnik kwasu siarkowego, czyli ten rozpad jeszcze mocniej zakwasza roztwór ???
"Po zakwaszeniu roztwór tiosiarczanu sodu natychmiast mętnieje wskutek rozkładu powstającego kwasu tiosiarkowego do siarki, dwutlenku siarki i wody"
HA! Opierałem się na (chyba jednak fałszywym) założeniu, że przenikanie przerywacza do utrwalacza mu nie szkodzi...... Szkodzi!
Siarka jest nierozpuszczalna i pewnie to ona odpowiada za te "kłaczki" a tlenek siarki to chyba (kurde chemię miałem dwie dekady temu) bezwodnik kwasu siarkowego, czyli ten rozpad jeszcze mocniej zakwasza roztwór ???
Nigdy mi przerywacz (używałem zazwyczaj 1% roztworu octu) nie zareagował z utrwalaczem. Chyba, ze te fabryczne przerywacze mają coś specjalnego. Obecnie przy wywoływaniu negatywów jako przerywacza używam czystej wody.
Fan Pentax'a.
dokładnie, rozpad przyspiesza rozpad. chyba nawet kiedyś o tym pisałem na forum.nevermore pisze:Za Wikipedią.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr