Odbitki litowe...

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Propi
-#

Odbitki litowe...

Post autor: Propi »

Fascynuje mnie od dłuższego czasu zjawisko "wywoływania przy użyciu wywoływacza litowego", jak to ładnie opisał mój znajomy posiadający ciemnię... Z racji jednak, że sam nie posiadam ani ciemni, ani nawet analoga (cholerna syfra...), temat jest (ze strony praktycznej) dość dla mnie odległy.
Pytanie jest proste - czy da się w naszym kraju wykonać odbitki litowe? Chodzi mi o firmy (jeśli takowe istnieją), które za odpowiednią (miejmy nadzieję - nie w tysiącach liczoną) opłatą wykonają takowe odbitki. Względnie mogą być też osoby prywatne, jeśli ktoś się bawi w takie rzeczy.
Pytanie drugie - czy od pliku cyfrowego da się za pomocą różnych zabiegów dojść do odbitki litowej?

Wiem, że pytania pewnie trącą amatorką... ale widząc niektóre lity w sieci aż ślina cieknie mi na myśl, że któreś z moich zdjęć mógłbym również w ten sposób wywołać :) Proszę, podzielcie się Waszą wiedzą na ten temat - może uda mi się spełnić to małe marzenie :)
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Propi pisze:...czy od pliku cyfrowego da się za pomocą różnych zabiegów dojść do odbitki...
Da się...
...robi się wydruk w dużej rozdzielczości na przezroczystej folii (takiej formatu A-4).
Tak otrzymany wydruk stanowi potem negatyw przy kopiowaniu stykowym, pod powiększalnikiem.
Propi
-#

slawoj pisze:Da się...
Do tego już doszedłem, ale firm oferujących wykonanie litów cały czas nie ma... :/
voided
-#

Post autor: voided »

przepraszam, zawsze mam problemy z tlumaczeniem terminologii.
chodzi o lith? ten opisany po polsku na przyklad tu?

jesli tak, to nie sadze, zeby sie jakas firma tego podjela. ten proces jest w zasadzie niepowtarzalny i kazda kolejna odbitka to kolejny eksperyment.... w kazdym razie trudno zrobic 2 podobne odbitki, nawet jesli sie dazy do podobnego efektu.

jak sie juz (mniej wiecej) wyczai o co chodzi, to mozna niesamowicie wplywac na efekt koncowy poprzez stezenie wywolywacza, jego zuzycie, czas nasietlania, rodzaj papieru (czy nawet rodzaj papieru, ktorym 'rozkrecamy' wywolywacz)... mozna zmieniac kolor/ton odbitki poprzez tonowanie, wywolywanie wielokrotne...

praktycznie kazdy parametr/krok procesu mozna adaptowac w zaleznosci od efektu koncowego, do ktorego sie dazy.

z tym procesem to jest niestety tak, ze jak sie chce to sobie trzeba zrobic samemu.

p.
Propi
-#

A czy na tym forum ktoś się tym zajmuje? Bo wyszukiwarka nie daje żadnych wyników...
Znam teorię tego procesu (tzn. wiem o jego niepowtarzalności), ale mimo tego chętnie bym spróbował. Szukam po prostu kogoś, kto mógłby w zamian za odczynniki + jakieś piwo zrobić dla mnie kilka takich odbitek...
voided
-#

wiesz... trudno tak zrobic odbitke wedlug czyjegos widzimisia. zwlaszcza w takim procesie. tu naprawde juz przy wciskaniu spustu migawki trzeba 'widziec' rezultat. inaczej to mozna sie wpuscic w krzaki. za duzo zmiennych i za duzo mozliwosci.
Propi pisze:Znam teorię tego procesu (tzn. wiem o jego niepowtarzalności), ale mimo tego chętnie bym spróbował.
sprobuj. to jest calkiem prosty proces. cala zabawa polega na tym, ze od Ciebie tylko zalezy jak bardzo go sobie skomplikujesz. :) a na dodatek pod nosem masz zrodelko jednego z najlepszych papierow do lith - foma fomatone
Guldan
-#
Kontakt:

Post autor: Guldan »

ale mi sie to podoba! jak wszystko bedzie ok to na poczatku przyszlego roku moze sie w to pobawie :)
when we have each other we have everything

http://jacekolszewski.viewbook.com/
Guldan
-#
Kontakt:

a ta chemia 2M na czarno-biale.pl to jak myslicie, warte to cos?

voided
-#

najpredzej to beda chyba w sklepie wiedziec jak to dziala. w sumie, jesli chca to sprzedac to mogliby dac jakis opis, pare skanow... tak naprawde to nie wiadomo do czego to jest.
rioj
-#

Post autor: rioj »

polecam zestaw Moersch Lith Special Edition 5 Master Set na czarno-biale za 218 zl lub za 31 Euro na http://www.moersch-photochemie.de
Awatar użytkownika
Rob
-#

Post autor: Rob »

p1ot3 pisze:najpredzej to beda chyba w sklepie wiedziec jak to dziala. w sumie, jesli chca to sprzedac to mogliby dac jakis opis, pare skanow... tak naprawde to nie wiadomo do czego to jest.
to może ktoś z tutaj obecnych się pokusi o wypróbowanie? :-> bo już od dawna noszę się z zamiarem zrobienia takich odbitek i też chciałem kupić ten wyw. od 2M, a 40zł od tak wydać nie mogę..
voided
-#

na mnie nie patrz. ;) mnie taniej rollei wychodzi (nawet doliczajac transport). :)
swoja droga moersch umieszcza i instrukcje, i skany fotografii.
janusz1
-#

Post autor: janusz1 »

A ja sobie zamówiłem ten zestaw Rolleia i jak wszystko dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu pokombinuję coś z tą techniką :)
Guldan
-#
Kontakt:

ja podobnie ja Rob 40 zl to moge jeszcze sobie wydac na proby, poki co dwie stowy to dla mnie cena zbyt wysoka. moze nawet jeszcze przed swietami sproboje.

Guldan
-#
Kontakt:

takie moje pierwsze proby z litami. jeszcze proboje poobczajac co sie da tym zrobic.

pozniej wrzuce jeszcze dwie sztuki, nie mam ich jeszcze na komputerze. generalnie musze przyznac ze to jest bardzo fajne, moja dziewczyna poodbijala portrety w litach i wyszlo tak ze kopara opada.
Załączniki
rb 67 z sekorem 127 mm i delta 100
rb 67 z sekorem 127 mm i delta 100
rb 67 z sekorem 127 mm i delta 3200 puszczona na 1600
rb 67 z sekorem 127 mm i delta 3200 puszczona na 1600
canonet 28 i delta 3200 puszczona na 12800
canonet 28 i delta 3200 puszczona na 12800

ODPOWIEDZ