To zwykła produkcyjna fuszerka, bubel, a nie cecha określonego medium.technik219 pisze: ↑10 lip 2023, 21:09 Uważam, że decydując się na określone medium należy również jego "wady" przyjąć jako dobrodziejstwo.
Foma z wysypką
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Foma z wysypką
Foma z wysypką
Co nalezy a co nie to juz moja decyzja. I nie jest to zadne dobrodziejstwo tylko fuszerka wynikajaca prawdopodobnie z kiepskiego procesu technologicznego oraz ewidentnego braku kontroli jakosci. Jesli swiadomie wybieram forme analogowa, to nie po to, aby sie zmagac z bublem. Przynajmniej ja.technik219 pisze: ↑10 lip 2023, 21:09 Uważam, że decydując się na określone medium należy również jego "wady" przyjąć jako dobrodziejstwo.
Jesli chcialbym fotografowac cos waznego analogowo, to nigdy nie wybralbym Fomy a negatywy z gornej polki (Kodak, Fuji lub Ilford). Oczywiscie i tam nie ma sie 100% pewnosci co do jakosci, jak tez zreszta nigdy sie jej nie mialo, ale to nie rosyjska ruletka jak z Foma.
Foma z wysypką
Czyli póki co mam z Fomą szczęście. Na początku powrotu do analogu wyfociłem 3 rolki 200tki konfekcjonowanej przez matifoto.pl i poza tym, że bywały drobne ryski i ostatnia klatka w połowie zaświetlona żadnego innego problemu nie miałem. Później przerzuciłem się na Fomapana 100 ASA, na początek kupowałem rolki konfekcjonowane przez czarno-białe.pl i nigdy z nimi nie było żadnego przypału, później kupiłem 30m szpulę i sam sobie to nawijam. Także jak na razie bez zastrzeżeń. Od znajomego kupiłem w zeszłym roku jesienią 3 rolki 400 ASA - także bez problemu. Na Fomapana R 100 w formacie DS8 też złego słowa powiedzieć nie mogę 

Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

Foma z wysypką
Gorzej jak na licu owej córki pojawi się ...technik219 pisze: ↑10 lip 2023, 21:09 Wśród wielu argumentów przemawiających za wyborem takiego medium jest na pewno jego oryginalność. Czyż możliwe wady materiałowe nie są elementem tej oryginalności?
Na szczęście ciągle dostępne są materiały takich wad pozbawione.technik219 pisze: ↑10 lip 2023, 21:09 Uważam, że decydując się na określone medium należy również jego "wady" przyjąć jako dobrodziejstwo.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Foma z wysypką
No, to jeszcze zależy od natężenia tych wad. Natomiast w kwestii tego, czy Foma, czy nie Foma, to dla mnie pewnym czynnikiem jest, że kupując Fomę wspieram przemysł co prawda nie polski, ale jednak z naszej okolicy, a nie jakichś na przykład dżemojadów.
Foma z wysypką
No jak już w tę nutę jedziesz, to Fora obecnie to taki Foma-ton
Tak pół na pół.

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
-
- -#
Foma z wysypką
Najświętsza racja. Mam kilometry starych syfów, kupowane świadomie dla plam, kropek, zadymienia i ziarna.technik219 pisze: ↑10 lip 2023, 21:09 decydując się na określone medium należy również jego "wady" przyjąć jako dobrodziejstwo.
Niestety zdanie to nie ma zastosowania do materiałów świeżych. Nie może mieć.
- technik219
- -#
Foma z wysypką
Nazywaj to jak chcesz

Jeśli miałbym fotografować coś ważnego to nie zdecydowałbym się na fotografowanie analogowe

(Celowo wsadziłem kij w mrowisko. Myślcie teraz.)
Lux mea lex
Foma z wysypką
A cyfra to niby taka bezpieczna? Jak się sfarmoli karta pamięci odpowiednio wrednie to wszystko przepada na wieki wieków amen.
Teraz to ja dopiero kij w mrowisko wcisnąłem
Teraz to ja dopiero kij w mrowisko wcisnąłem

Ostatnio zmieniony 11 lip 2023, 19:30 przez EE2, łącznie zmieniany 1 raz.
Więcej sprzętu niż talentu 

Foma z wysypką
Ja wykladam. Za goraco jest. A i tak swoje wiem. Jak zreszta kazdy

Foma z wysypką
Przy sporadycznych wadach fotografując portretowo robię na tej Fomie 2-3 powtórzenia i jest gitara.
- -#
Foma z wysypką
2-3 powtórzenia i foma wychodzi 2-3 razy drożej, czyli jak za kodaka :)
Za gorąco ...
Za gorąco ...
- technik219
- -#
Foma z wysypką
Ile razy tak Ci się zdarzyło? Zawsze mogę mieć w zanadrzu drugą kartę a nawet trzecią. A o tym, że coś się na filmie spartoliło dowiesz się dopiero po wywołaniu

Lux mea lex