co właśnie wywołałeś?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
EE2
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: EE2 »

Wiem, że to nie są w 100% zamienne procesy ale wyszło przyzwoicie :-)
Następne wywoływanie to już będą filmy Vision dedykowane do tego procesu. Ja jestem zadowolony z uzyskanego rezultatu zwłaszcza, że film z lat 2001-2005, przechowywany w pokojowych warunkach :-) To był test czy w ogóle mi się uda wywoływanie koloru za pomocą posiadanego przeze mnie sprzętu. Chyba lepszym wyjściem było wywołanie tej rolki w chemii ECN2/C41 (tak jest opisana ta chemia choć procesy nie są 100% zamienne) niż w chemii do filmów cz-b :roll:
Więcej sprzętu niż talentu ;-)
Fotografia i filmowanie tradycyjne
Awatar użytkownika
J.A.
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: J.A. »

EE2 pisze: 29 kwie 2023, 21:18 Następne wywoływanie to już będą filmy Vision dedykowane do tego procesu.
A jesteś pewien, że to ECN-2, a nie C-41? Wywołałeś stary film i poddałeś go skanowaniu, w zasadzie nic nie wiesz o obróbce.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
EE2
-#

co właśnie wywołałeś?

Chemia opisana jako ECN2/C41 i w zestawie jest zmywacz do remjetu. Chemia z allegro lokalnie. Tyle mogę o niej powiedzieć
Co do zaś skanowania to kolorowe negatywy zamierzam tylko i wyłącznie skanować :-)
Zdaje sobie sprawę, że mój sposób obróbki nie jest w 100% prawidłowy ale uzyskany efekt mi odpowiada.
Jeśli Visiony wyjdą lepiej to już w ogóle będzie dobrze :-D
Planuję zbudowanie procesora który umożliwi mi 100% prawidłową obróbkę. Na gotowca mnie nie stać a mam sporo różnych przydasiów w domu i lubię dłubać tak więc z pewnością coś sobie zmotam :-)
Jak narazie zmontowałem "wywoływarkę" (kiwaczka) do filmów cz-b i w tym zastosowaniu sprawdza się dobrze. Na sprzęt do kolorów też jest plan, jeśli się powiedzie to na pewno przedstawię konstrukcję tu na forum.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

co właśnie wywołałeś?

EE2 pisze: 29 kwie 2023, 21:47 Co do zaś skanowania to kolorowe negatywy zamierzam tylko i wyłącznie skanować
Nie chodzi o to co zamierzasz i nie chodzi też o ocenianie w kategorii dobre/złe.
Po prostu skanowanie nie odpowie Ci na pytanie, czy proces jest prawidłowy.
EE2 pisze: 29 kwie 2023, 21:47 Planuję zbudowanie procesora który umożliwi mi 100% prawidłową obróbkę.
W tym konkretnym przypadku w ogóle nie rozpatruję prawidłowość procesu, bo jej nie ma, tylko prawidłowość chemii do konkretnego procesu.
Obróbka barwna od strony technicznej jest prosta. Potrzeba czterech rzeczy.
Akwariowej grzałki z dobrym termostatem
Akwariowej pompki mieszającej wodę
Element wykonawczy, który będzie stabilnie i powtarzalnie bełtał koreksem.
Odpowiedniej chemii

O ile trzy pierwsze łatwo zapewnić, nawet z ręcznym elementem wykonawczym i stoperem, to chemia już jest problemem.

Z tego co pisze sprzedawca, to jest ECN-2.
Moim zdaniem, nie powinieneś w tym wywoływać C-41, nawet w dedykowanej temperaturze. O ile przy skanowaniu problem kontrastu nie istnieje, to już kolorów nie uzyskasz prawidłowych. POdobnie jest w drugą stronę. Film kinematograficzny wywołany w C-41, będzie miał ŁOMOGRAFICZNE kolory.
oKuba
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: oKuba »

55/23
Foma 100
FX-39 II 1+19
20C, 13 min., 30/60x3
Awatar użytkownika
EE2
-#

co właśnie wywołałeś?

J.A. nie odebrałem Twojej wypowiedzi jako atak :-)
Więcej filmów C41 nie mam, ten film to była wielka niewiadoma, nie zawierał cennych kadrów.
Kolega znalazł go wraz z aparatem w domu rodziców i obaj byliśmy ciekawi co w nim jest. Mogłem to wywołać w chemii cz-b ale tu na forum ładnie mi wyjaśniliście, że to nie ma żadnego sensu i mimo tego, że coś będzie widać to film będzie nieskanowalny a odbitek też z niego się nie zrobi. Niedawno wszedłem w posiadanie kilku rolek filmu do procesu ECN-2 stąd zakup tej chemii.
W instrukcji, która jest dołączona do paczki z chemią jest podane, że nadaje się ona także do C41 i dlatego wywołałem w niej tą Agfę.
Wiedziałem, że C41/ECN2 nie są ze sobą w 100% zamienne a dzięki Twoim informacjom wiem już, że praktycznie w ogóle nie są ze sobą te procesy zamienne.
W jednym z poprzednich postów napisałeś, że wywoływacz do ECN2 to CD3 taki sam jak do E6 - tak czysto teoretycznie: nie dałoby rady za pomocą tego zestawu wywołać E6 używając jako wywoływacza pierwszego czegoś do cz-b i zastosować trik z zaświetlaniem? Pytam z ciekawości, póki co nie zamierzam takich prób robić, ale jeśli dobrze kombinuje to ma szansę się taki myk udać :-)

P.S. Łomografia to nie dla mnie :mrgreen:
Awatar użytkownika
J.A.
-#

co właśnie wywołałeś?

EE2 pisze: 30 kwie 2023, 00:16 W jednym z poprzednich postów napisałeś, że wywoływacz do ECN2 to CD3 taki sam jak do E6 - tak czysto teoretycznie: nie dałoby rady za pomocą tego zestawu wywołać E6 używając jako wywoływacza pierwszego czegoś do cz-b i zastosować trik z zaświetlaniem? Pytam z ciekawości, póki co nie zamierzam takich prób robić, ale jeśli dobrze kombinuje to ma szansę się taki myk udać
Uda się, choć to nie będzie prawdziwe E6. Trzeba by pokombinować, zużyć trochę materiału. Jak wiesz, krytyczne w odwrotce jest pierwsze wywoływanie. Dopasowanie wywoływacza (choć myślę, że lepiej złożyć coś co już ludzie gdzieś w świecie obczaili).
Coś na pewno wyjdzie, na ile będzie to bliskie założeniom procesu, nie wiem.
Awatar użytkownika
EE2
-#

co właśnie wywołałeś?

Fenal z Rodankiem na pierwsze wywołanie - ten sam co do cz-b odwrotek nie podszedłby ?
Awatar użytkownika
technik219
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: technik219 »

EE2 pisze: 30 kwie 2023, 09:38 Fenal z Rodankiem na pierwsze wywołanie - ten sam co do cz-b odwrotek nie podszedłby ?
Jak najbardziej. Onegdaj jako pierwszy wywoływacz do cz-b odwrotki stosowałem Fenal bez rodanku (w stężeniu jak do papierów): temp. 20 st.C/4 min. Film to był bydgoski Black&White 100 naświetlany jak 50 ASA.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

co właśnie wywołałeś?

Tyle, że w E6 mamy do czynienia z temperaturą 37,8 °C.
To może być problem. Albo cały proces pójdzie na zimno, albo czas pierwszego wywoływania będzie liczony w sekundach. W obu przypadkach nie wróżę sukcesu. Znaczy coś wyjdzie, ale raczej chodzi o to przy slajdzie za 80 zł, by wyszło lepiej niż coś.
Awatar użytkownika
EE2
-#

co właśnie wywołałeś?

A tymczasem właśnie zwinąłem do kasetki świeżo naświetlonego Kodaka EXR 500T o czułości 50 ASA i będę go wywoływać w ECN-2 :-)
Ciekawi mnie co wyjdzie i czy cokolwiek wyjdzie. Po wczorajszym wywołaniu Agfy Visty 200 ASA wywoływacz miał kolor granatowy :shock:
Przefiltrowałem to przez filtr od kawy i dzisiaj to już nie wygląda źle, mam nadzieję, że zadziała :-)

P.S. 50ASA przy dzisiejszej słonecznej pogodzie okazało się w sam raz mimo początkowych obaw :-)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

co właśnie wywołałeś?

EE2 pisze: 30 kwie 2023, 15:33 Kodaka EXR 500T o czułości 50 ASA
Jeżeli 500 to nie 50, a 500 ASA i to jest film do światła sztucznego.
EE2 pisze: 30 kwie 2023, 15:33 P.S. 50ASA przy dzisiejszej słonecznej pogodzie okazało się w sam raz mimo początkowych obaw
W sam raz prześwietliłeś film o 3 i 1/3 EV. No i będzie mocno niebieski.
Awatar użytkownika
powalos
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: powalos »

J.A., no chyba, że kolega kupił u tego sprzedawcy
https://allegrolokalnie.pl/oferta/film- ... ek-negatyw
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

co właśnie wywołałeś?

No chyba że.
Choć nie wiem jak ten sprzedawca ustalił tą czułość. Ale mniejsza.
Awatar użytkownika
EE2
-#

co właśnie wywołałeś?

To właśnie te filmy :-) Odbierałem osobiście, sprzedawca mówił, że to 50ASA ma wytestowane. Zobaczymy co wyjdzie :-)
Filmy kupiłem w cenie lepszej niż ta z allegro :-D
ODPOWIEDZ