Następne wywoływanie to już będą filmy Vision dedykowane do tego procesu. Ja jestem zadowolony z uzyskanego rezultatu zwłaszcza, że film z lat 2001-2005, przechowywany w pokojowych warunkach

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
A jesteś pewien, że to ECN-2, a nie C-41? Wywołałeś stary film i poddałeś go skanowaniu, w zasadzie nic nie wiesz o obróbce.
Nie chodzi o to co zamierzasz i nie chodzi też o ocenianie w kategorii dobre/złe.
W tym konkretnym przypadku w ogóle nie rozpatruję prawidłowość procesu, bo jej nie ma, tylko prawidłowość chemii do konkretnego procesu.
Uda się, choć to nie będzie prawdziwe E6. Trzeba by pokombinować, zużyć trochę materiału. Jak wiesz, krytyczne w odwrotce jest pierwsze wywoływanie. Dopasowanie wywoływacza (choć myślę, że lepiej złożyć coś co już ludzie gdzieś w świecie obczaili).EE2 pisze: ↑30 kwie 2023, 00:16 W jednym z poprzednich postów napisałeś, że wywoływacz do ECN2 to CD3 taki sam jak do E6 - tak czysto teoretycznie: nie dałoby rady za pomocą tego zestawu wywołać E6 używając jako wywoływacza pierwszego czegoś do cz-b i zastosować trik z zaświetlaniem? Pytam z ciekawości, póki co nie zamierzam takich prób robić, ale jeśli dobrze kombinuje to ma szansę się taki myk udać
Jak najbardziej. Onegdaj jako pierwszy wywoływacz do cz-b odwrotki stosowałem Fenal bez rodanku (w stężeniu jak do papierów): temp. 20 st.C/4 min. Film to był bydgoski Black&White 100 naświetlany jak 50 ASA.
Jeżeli 500 to nie 50, a 500 ASA i to jest film do światła sztucznego.
W sam raz prześwietliłeś film o 3 i 1/3 EV. No i będzie mocno niebieski.