Ciąże czy filmy?
Galeria - na każdy temat i dla każdego
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Galeria - na kazdy temat i dla kazdego
Ja odrazu ide w zaparte, ze to nie ja 

Pierwsza wywołana w PC512 Borax Delta 100. Schody nie do nieba 

aka, Z kontrastem radzi sobie pierwszorzednie, gdyby nie to ziarno. Tutaj tego nie widac na szczescie
Brak ziarna to tez kicha. Musi byc, ale ladne 

aka, Tu nie o grochu mowa a o delikatnym ziarnie. Takim jak kwarc do wytwarzania matowek 

Kilka fotek (cały kadr, bez przycinania) z zestawu Ferrania P30 (80ASA@50ASA) + POTA (20°C, 14'). Jak widać, ten materiał ma dwie twarze, naturalną kontrastową i wymuszoną, nieco delikatniejszą. Wykonano Minoltą Dynax 5 ze standardowym, cienkim zoomem Minolta AF 28-80/3.5-5.6, w większości f5.6 i f8. Skan DSLR na matrycę APS-C Fujifilm. Prawdopodobnie ostatni mroźny i śnieżny poranek tej zimy.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2023, 13:33 przez miki11, łącznie zmieniany 1 raz.
miki11, Fajne klimaty (co to za miejscowka?) i to tonalnie rowniez ladnie, ale te jasne partie na obrzezach zbyt mocno przyciagaja uwage. Tak zawsze jest z jasnymi elementami zdjecia. Skad sie biora te przejasnienia?
Plaża Miejska w Olsztynie.
Sądzę, że najprędzej z mojej małej praktyki

Ludzie piszą, że to nie jest ani łatwy, ani standardowy materiał. Pierwsze partie miały też wady produkcyjne. Jednak mnie się podoba jego kontrastowość, a rozgryzanie procesu dobrego wywołania tego filmu przynosi mi sporo satysfakcji.
Szukam teraz czegoś bardziej normalnego i za rozsądne pieniądze do kolejnej nauki. Myślę nad Fomą 100 (to można w szpulce kupić i mamy dobrą cenę), chciałem też Fomę 400, ale nie umiem robić tego filmu (pierwsze próby wypadły nieszczególnie). Lepiej mi wyszły Agfy APX 100 i 400, no ale tu jest drożej. Ogólnie traktuję to wszystko jako znakomitą zabawę w wolnym czasie. Będę wdzięczny za podpowiedzi, w który film teraz iść.
Dodatkową frajdę przynosi mi samodzielne składanie chemii, przez 1/3 edukacji miałem solidny styk z chemią i moja głowa podczas składania developera ma pełny komfort.
Jeszcze taki obrazek.