suszarka do barytu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
suszarka do barytu
Krótko i na temat - czy jedyną słuszną opcją, aby w sensowny sposób wysuszyć powiększenia 30x40 albo 40x50 jest Maco Ecomat, czy może jest tańsza alternatywa?
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
suszarka do barytu
kal800, a na szybie, przy pomocy taśmy nie suszysz ? Fakt, ze to tylko na półmat lub pólpołysk jak mówią poniektórzy.
Fan Pentax'a.
suszarka do barytu
Ano dokładnie tak suszę, ale ten sposób mi mocno nie leży. Po pierwsze jest to mega brudna metoda - naklejanie taśmy jest upierdliwe, zawsze taśma wejdzie na zdjęcie - czasami bardziej, czasami mniej - ale zmniejsza to jednak powierzchnie papieru. Po drugie odcinanie jest kłopotliwe, potem trzeba zmyć taśmę z szyby, co wiąże się z parokrotnym moczeniem szyby, która mała nie jest. No i druga sprawa, o której piszesz - papier błyszczący ma większy kontrast, którego na zimno się wyciągnie.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
suszarka do barytu
Generalnie jedyną zaletą suszenia na szybie jest mocne napięcie papieru, jest super naciągnięty i mimo wymienionych upierdliwości wolę jednak powiększenie z szyby niż z suszarki. A na połysk na szybie też się da, tylko znacznie trudniejsze to jest.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
suszarka do barytu
J.A., myślimy zapewne o tym samym czyli o suszeniu emulsją do szyby. W dawnych podręcznikach było to często opisywane. Tylko jest to chyba jeszcze trudniejsze (w przygotowaniach), niż suszenie na lustrzanej blasze suszarki.
Fan Pentax'a.
suszarka do barytu
Na blasze to każdy potrafi byle blacha była w dobrym stanie. Na szybie to się trzeba narobić i taniec deszczu odprawić przed każdym suszeniem.
suszarka do barytu
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
suszarka do barytu
to trochę inna, ale jednak suszarka do papierów znana co do koncepcji wielu z nas. W tym rozmiarze rodzimej produkcji nie było chyba. Alternatywą jest suszarka bębnowa, ale nie wiem czy dla takiej szerokości papieru były produkowane i czy dawały rzeczywiście błyszczącą jak przysłowiowe "psie ..." powierzchnię. Kto powiedział, że papier błyszczący musi być wysuszony z mega szklistym połyskiem? Jak szyba odpada to nie widzę alternatywy do Ecomata, niestety. A przy okazji, ja kupiłem suszarkę dwustronną , 24X30 z dwiema nieużywanymi płytami za 80 zł, 30X40 była za 100 zł czyli "większy format, większe wydatki" i "wielki format, wielkie wydatki".
Edit: były suszarki Libelli w większych formatach:
- Załączniki
-
- Libella.JPG (43.54 KiB) Przejrzano 1513 razy
Ostatnio zmieniony 13 lut 2023, 16:14 przez aka, łącznie zmieniany 1 raz.
suszarka do barytu
Wygląda rzeczywiście jak nowa. kal800, jeżeli Tobie zależy to warte zainteresowania. Dokupisz wałek gumowy (jeżeli nie masz) i można suszyć na połysk jak te "kozłowe j...a". Ja używałem tylko 24x30 i też już się jej pozbyłem. Miałem też dwie "nówki blachy" 50x60
ale komuś - tu z forum - je podarowałem
ale komuś - tu z forum - je podarowałem
Fan Pentax'a.
suszarka do barytu
Prawdziwa okazja nawet z podróźą do Wielkopolski, jedne 100 Euro!
suszarka do barytu
W sensie tańca, czy w ogóle co konkretnie?
Bo w ogóle, to trzeba było szybę dobrze przygotować, specjalnymi preparatami szczegółów z głowy nie podam, ale były dać upierdliwe. A taniec i tak trzeba było odczynić, bo raz się udało i był piękny lustrzany połysk, a raz powiększenie zostało na szkle i było pienię przyklejone, można je było oglądać przez szybę i nie dało się go zdjąć.
suszarka do barytu
Dzięki, już zagadałem do typa. A już się drapałem po głowie, z której kupki te €1600 zdjąć na Ecomata....
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
suszarka do barytu
A tu mam tańszą i to za miedzą:
https://www.olx.pl/d/oferta/obrotowa-dw ... Ol3SC.html
Mam dylemat, czy lepiej kupić nówkę, kosztem podróży za Poznań, czy wziąć tę z Sopotu - rozumiem, że zagadnieniem jest stan blach.
https://www.olx.pl/d/oferta/obrotowa-dw ... Ol3SC.html
Mam dylemat, czy lepiej kupić nówkę, kosztem podróży za Poznań, czy wziąć tę z Sopotu - rozumiem, że zagadnieniem jest stan blach.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800