oKuba, W moim rodzinnym mieście, było kino Orzeł - garnizonowe, twarde siedzenia i płaska widownia, Polonia, Zorza, bez przymiotników, oraz kino Studio z dkf. aka, dokładnie takie przedwojenne nazwy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
W Łodzi istnieje jeszcze kino Tatry na Sienkiewicza (w podwórzu). Jako ostatnie wyświetla filmy z taśm analogowych. Nawet czyniłem kiedyś starania by zrobić tam jakiś fotoreportaż w stylu retro. Dotarłem do kina Bałtyk. To było już w czasie likwidacji kina. Przed kinem stał posąg Oskara, jaki przyznają w Ameryce. Nawet nie wiem czy sam budynek jeszcze stoi. No i kino Odeon (Gdynia) - z sową na fasadzie.W swoim czasie najbardziej ekskluzywny obiekt tego typu w Łodzi. Bardzo ciekawy architektonicznie
Nosiłem się z zamiarem zrobienia fotograficznej inwentaryzacji łódzkich kin ale nie miałem za bardzo możliwości zaczepienia się w Łodzi na kilka tygodni, zresztą co niby miałbym później z tymi zdjęciami zrobić?
Jak kto chce, niech wykorzysta pomysł, jak już go nie zrealizuję. A warto - w końcu Łódź to stolica polskiej kinematografii.
J.A. pisze: ↑15 gru 2022, 18:49
Tak, to jest ulica 1-go maja. Nie ma ani kin, ani foto optyki, w tym miejscu jest zakład fotograficzny.
Drugi jest ciągle działa, przy obecnie 11-go listopada, byłej Dzierżyńskiego.
Faktycznie cos bylo na Dzierzynskiego, ale juz nawet nie pamietam w ktorym miejscu.
Nie wiedzialem, ze kina zniknely: Rialto i Apollo. Byly jeszcze inne nazwy kin wtedy w Polsce? No, moze jeszcze Jutrzenka a w Bielsku Zlote Lany
w Lublinie najstarsze kino nazywało się "robotnik", powstało w latach 30. XX w. z inicjatywy działaczy PPS. po upadku prlu zmienili nazwę na "Wenus", a potem padło. kina powojenne to były "staromiejskie", "wyzwolenie", "bajka", "kosmos" i "Grażyna" na osiedlu im. Mickiewicza.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore