Panowie,
Czy ja dobrze rozumuje... pomóżcie:
Chce kupić portretówkę do Graflexa. Przymierzałem się do 210-250mm, ale jesli chcialbym zrobic naprawdę ciasny kadr tym czymś (głowa sama) to chyba nie styknie mi wyciągu miecha w Graflexie... musiałbym mieć przynajmniej 300mm.
Czyli muszę szukać tele jakiegoś w zakresie od 250 do 300mm...
Czy dobrze kombinuje..?
ciasna portretówka do LF - pomoc...
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Właśnie popatrzyłem sie na swoim 300 mm (Nikkor 300M/9), ciasny ale wcale nie za ciasny kadr na portret wymaga ok. 32 cm miecha, a podchodzący pod ciasny już ok. 35-36 cm. Po odpowiednim przemnożeniu będziesz miał wartości dla 210 lub 250 mm, jak by nie patrzec to wyciąg będzie dłuższy niż ogniskowa obiektywu (np. dla f 180 mm i ciasnego kadru ok. 20 cm).
Chyba więc jednak potrzebujesz typ tele, nie mam z nimi żadnego doświadczenia. Kiedyś przymierzałem Fujinon 400T, do zdjęcia typu daleki element pejzażu nie potrzebował za dużo wyciągu, nie pamietam numerów ale na pewno mniej niż 30 cm.
Chyba więc jednak potrzebujesz typ tele, nie mam z nimi żadnego doświadczenia. Kiedyś przymierzałem Fujinon 400T, do zdjęcia typu daleki element pejzażu nie potrzebował za dużo wyciągu, nie pamietam numerów ale na pewno mniej niż 30 cm.
No i z tele to raczej Crowna nie zamkniesz, ale rozumiem, że normalnie to i tak ze standardem, czy szerokim będziesz chodzić.
Aha, tele jest ciężki, więc ciut gorzej ze stabilnością całości.
Sprawdź lepiej maksymalny wyciąg miecha, może wejdzie zwykła trzysetka (ktoś raportował kiedyś, że jego Graphic - nie pamiętam jaki - ma 32,5cm wyciągu) a jak nie, to przymierz zwykłą 240-stkę, może wystarczająco wąsko skadruje.
A najlepiej to przejdź na 5x7, lub 8x10 ;->
Aha, tele jest ciężki, więc ciut gorzej ze stabilnością całości.
Sprawdź lepiej maksymalny wyciąg miecha, może wejdzie zwykła trzysetka (ktoś raportował kiedyś, że jego Graphic - nie pamiętam jaki - ma 32,5cm wyciągu) a jak nie, to przymierz zwykłą 240-stkę, może wystarczająco wąsko skadruje.
A najlepiej to przejdź na 5x7, lub 8x10 ;->