Skiper75 - galeria
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Skiper75 - galeria
Chyba faktycznie jest jakiś problem. Nie wiem na ile to miarodajne, bo to fragmenty wycięte Wprost z ekranu, ale.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Skiper75 - galeria
Problem jest na pewno. Tylko jak dojsc do przyczynyJ.A. pisze:Chyba faktycznie jest jakiś problem. Nie wiem na ile to miarodajne, bo to fragmenty wycięte Wprost z ekranu, ale.
Skiper75 - galeria
Taaaaaa... coś w tym jest: zgubiłem dziś światłomierz w lesie, a później szukając go wpadłem po kolana w szlam nad strumieniem
i ledwo z stamtąd wylazłem, ponadto szukając światłomiarki zgubiłem dekielek, buty pełne szlamu wrzuciłem do pralki i... się
co prawda nie rozleciały, bo to szyte treki, ale wkładki się odkleiły, pod spodem były jakieś kartonowe, wszystko się rozleciało
i tylko szewc tu mógłby pomóc, ale u mnie krw w miasteczku nie ma szewca, praktycznie to buty w kosz.
tu zaglądam i Jacek z Gdańska nadal mnie grilluje, Andrzej z Warszawy nadal obrażony, tak to jest najlepszy dzień,
ale tego ciągłego czepialstwa się "nieostrości" już nie wytrzymałem, dlatego udam się do sklepu firmowego Polmleku.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Skiper75 - galeria
Takie podejrzenia potwierdzisz lub obalisz badając negatyw. Silna lupa, albo powiększalnik i ewentualne powiększenie na papierze. Droga od negatywu do obrazka .jpg wyświetlonego na ekranie w wątku forum długa jest i pełna niewiadomych czynników.
Skiper75 - galeria
No ale skoro jedne z moich zdjec sa ostre a inne nie ostre to droga dedukcji zakladajac ze proces scanowania i publikacji jest zawsze ten sam poprostu robie moeostre zdjecia.aka pisze:Takie podejrzenia potwierdzisz lub obalisz badając negatyw. Silna lupa, albo powiększalnik i ewentualne powiększenie na papierze. Droga od negatywu do obrazka .jpg wyświetlonego na ekranie w wątku forum długa jest i pełna niewiadomych czynników.
Skiper75 - galeria
Jeśli już formułować tezę to taką "czasami robię nieostre zdjęcia", a to już komplikuje całą sprawę. A miałeś tego hassela w serwisie przecież? Poświęć jedną rolkę, zrób serię zdjęć ze statywu, z wężykiem, (ma hassel wstępne podnoszenie lustra?) na różnych przysłonach (2.8, 5.6, 11), z różnej odległości tego samego obiektu (rower jest dobry bo ma dużo "ostrych" elementów, w perspektywie pod kątem np. 45 stopni). Można porównać wskazania skali odległości z pomiarem metrówką, głębia ostrości do wzięcia z aplikacji typu DOF Calculator i optyczne oględziny materiału pomogą wyjaśnić o co chodzi. A ile masz kaset, więcej niż jedną? Kaseta potrafi kiepsko film "trzymać".
Skiper75 - galeria
Hasel po naprawie z kaseta i obiektywami. Tylko 40 dokupiona pozniej.aka pisze:Jeśli już formułować tezę to taką "czasami robię nieostre zdjęcia", a to już komplikuje całą sprawę. A miałeś tego hassela w serwisie przecież? Poświęć jedną rolkę, zrób serię zdjęć ze statywu, z wężykiem, (ma hassel wstępne podnoszenie lustra?) na różnych przysłonach (2.8, 5.6, 11), z różnej odległości tego samego obiektu (rower jest dobry bo ma dużo "ostrych" elementów, w perspektywie pod kątem np. 45 stopni). Można porównać wskazania skali odległości z pomiarem metrówką, głębia ostrości do wzięcia z aplikacji typu DOF Calculator i optyczne oględziny materiału pomogą wyjaśnić o co chodzi. A ile masz kaset, więcej niż jedną? Kaseta potrafi kiepsko film "trzymać".
Wlasnie robilem. Najpierw na warsztat poszla 80 ze statywu taki zibcik se kupilem co to ma kolka i skale do glebi ostrosci. Na 16 ostro na 2.8 front focus jakies 6 inch z 3’
Dlatego napisalem ze badania sa w toku lol
Skiper75 - galeria
Mam 2 od Autora i są ostre i Haselem.
Nie daj sobie tego wmówić, niektórzy nie poszli jeszcze do okulisty.
Właśnie tu się dziwię, masz konto na Flickr i nic tam nie dajesz, a dużo lepiej jest dawać tam i z stamtąd
dawać tu przez BBCode - wcześniej jak dawałem tu bezpośrednio też bywało nieostro.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
Skiper75 - galeria
Ja jestem instagramowy fan boy lol4Rider pisze:Mam 2 od Autora i są ostre i Haselem.
Nie daj sobie tego wmówić, niektórzy nie poszli jeszcze do okulisty.
Właśnie tu się dziwię, masz konto na Flickr i nic tam nie dajesz, a dużo lepiej jest dawać tam i z stamtąd
dawać tu przez BBCode - wcześniej jak dawałem tu bezpośrednio też bywało nieostro.
Skiper75 - galeria
skiper75, aha test bateryjkowy
Ale dlaczego "zibcik"? BTW, ten zibcik do tak bardziej do autofokusa chyba...

Skiper75 - galeria
A czemu auto. Przybilem do sciany ustawilem na statywie aparat i jest do manuala. Lolaka pisze:skiper75, aha test bateryjkowyAle dlaczego "zibcik"? BTW, ten zibcik do tak bardziej do autofokusa chyba...
Skiper75 - galeria
Chodzi mi o to, że +/- 2 cale przy przy ostrzeniu na matówce z odległości np. 2 yardów to się mieści w głębi ostrości w całości bo ona będzie ok. 6 cali. Taki test można zrobić - statyw, nieruchomy obiekt i kilka razy ostrzymy zaznaczając na skali odległości wynik. Oczywiście robimy to z odległości tych 2 yardów (na 20 yardów to głębia będzie ok. 27 cali). Wynik na skali będzie różny dla kolejnych prób.
Co innego autofokus z ultrasonicznym silnikiem we współczesnej lustrzance cyfrowej, który w jako takim świetle trafi w punkt za każdym razem.
Skiper75 - galeria
Mnie bardziej chodzilo o tes czy w ogole jest ostro a nie o badanie glebi. Btw 80 haselsa ma glebie tak ze pol skali z trzech stop.aka pisze:Chodzi mi o to, że +/- 2 cale przy przy ostrzeniu na matówce z odległości np. 2 yardów to się mieści w głębi ostrości w całości bo ona będzie ok. 6 cali. Taki test można zrobić - statyw, nieruchomy obiekt i kilka razy ostrzymy zaznaczając na skali odległości wynik. Oczywiście robimy to z odległości tych 2 yardów (na 20 yardów to głębia będzie ok. 27 cali). Wynik na skali będzie różny dla kolejnych prób.
Co innego autofokus z ultrasonicznym silnikiem we współczesnej lustrzance cyfrowej, który w jako takim świetle trafi w punkt za każdym razem.