Odnosnie sposobu ilfordowskiego. Sprawdzilem i we wszystkich zaleceniach ilforda nie ma mowy o dluzszym poczatkowym kreceniu niz 10 sekund. Takie zalecenia sa w ulotkach perceptolu, id-11, micrpohena, dd-x, ilfosola 3 oraz ulotkach do delty 100/400 w przypadku ich wolania w chemii ilforda. Kilka przykladow w zalaczniku.
Tak wiec poczatkowe mieszanie przez 30 sekund to nie metoda ilfordowska
Mieszanie koreksem
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Mieszanie koreksem
30 s na początku + 10 s co minutę to zdaje się sposób Agfy (Foma chyba też tak podaje w swoich materiałach). Kodakowski to energiczne 5 s (5-7 przewrotek) co 30 s. Ilfordowski to właśnie 10 s na początku każdej minuty.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Łukasz Bakuła
Mieszanie koreksem
Widzę, że dyskusja na temat metod mieszania rozwinęła się, a ja tymczasem dzisiaj wywołałem swój pierwszy film (Ilford Delta 100). Oględziny negatywu po wyjęciu z koreksu wskazują, że prawdopodobnie wszystko poszło niespodziewanie dobrze. Jeszcze raz dziękuję i idę robić kolejne zdjęcia.
Mieszanie koreksem
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Mieszanie koreksem
dlaczego niespodziewanie?
Brzmi to tak jakbyś gotował zupę zgodnie z przepisem i dziwił się, że wyszła.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Mieszanie koreksem
Bałem się jakiegoś tajemniczego czynnika X, którego nie wezmę pod uwagę. Na szczęście był to tylko irracjonalny lęk. Teraz już wszystko wydaje mi się proste i oczywiste.
Mieszanie koreksem
No tu bym się kłócił, ktoś kiedyś powiedział że nie mają znaczenia wuszukane składniki i dobry przepis, liczy się dotyk mistrza. Muszę się zgodzić, zupa zrobiona z tych samych samych składników, w tych samych naczyniach w tej samej kuchni ale przez dwie inne osoby będzie smakować inaczej. Ale to już metafizyka a wy tu tego nie lubicie

Co do merdania koreksem i mieszania chemii- pełna zgoda
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Mieszanie koreksem
wahazar, fakt. Zawsze jak się coś robi pierwszy raz, występuje ten lęk.
Imperitus, obie będą jadalne. I o to chodzi przy gotowaniu pierwszej zupy.
Imperitus, obie będą jadalne. I o to chodzi przy gotowaniu pierwszej zupy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Mieszanie koreksem
Prawda

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."