Drodzy,
zaczynam przygodę z fotografią analogową i weszłam w posiadanie Krokusa 3, w którym niestety brakuje podstawki i śruby przytwierdzającej do niej powiększalnik. Czy ktoś życzliwy mógłby mnie poratować parametrami tej podstawki (wymiary, waga, umiejscowienie śruby)? Chcę, żeby stał stabilnie, a z powodu pandemii mogę tylko zlecić wykonanie jej zdalnie.
A może ktoś dysponuje tymi częściami?
Krokus 3 - podstawka
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Krokus 3 - podstawka
Chyba coś mam. Chodzi o samą płytę? Jak ktoś poda wymiary to sprawdzę.
Krokus 3 - podstawka
malgorzata, Ale to nic skomplikowanego. Płyta o wymiarach ca 50 X 70 cm.
Otwór pod śrubę M8, czyli otwór ósemka, podkładka metalowa, odległość od krawędzi 10 cm. Jakieś nóżki. Oryginalnie były po prostu dwie listewki
Otwór pod śrubę M8, czyli otwór ósemka, podkładka metalowa, odległość od krawędzi 10 cm. Jakieś nóżki. Oryginalnie były po prostu dwie listewki
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Krokus 3 - podstawka
Typowa płyta meblowa ma grubość 19mm. Radzę wziąć grubszą n.p. 30mm. Cały powiększalnik
będzie stabilniejszy.
będzie stabilniejszy.
Krokus 3 - podstawka
Płyta meblowa jest zbyt miękka i się szybko wykruszy, złamie i powiększalnik pierdyknie. Jeśli już z budowlanego to raczej trzeba wybrać blat kuchenny taki do zabudowy szeroki - ten materiał jest dużo wytrzymalszy i twardy że hej 

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Krokus 3 - podstawka
Właśnie dokładnie to miałem na myśli.
Krokus 3 - podstawka
Mam dwie płyty, jedną nawet z kolumną, ale od czegoś mniejszego, i trzecią od Krokusa Repro.
Krokus 3 - podstawka
Proponuję sklejkę szalunkową.