Żółty ślad na Ilfordzie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Żółty ślad na Ilfordzie
Wywołałem mnóstwo HP5 i nigdy nie miałem problemów. To wygląda na przyklejenie się filmu do szpuli koreksu.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Żółty ślad na Ilfordzie
To na pewno nie jest sklejenie, ani nic podobnego.
Obstawiam utrwalacz, choć pewności nie mam.
Obstawiam utrwalacz, choć pewności nie mam.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Żółty ślad na Ilfordzie
Będę sprawdzał, chciałem jeszcze dzisiaj rozrobić świeży Fomafix ale koncentrat wziął i skisnął

Jutro idę na drugi brzeg Olzy po flaszkę utrwalacza i zobaczymy
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Żółty ślad na Ilfordzie
Na Twój adres to mam nadzieję niedługo dostarczyć dwie Velvie

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Żółty ślad na Ilfordzie
No, nabełtałem świeży utrwalacz i wykąpałem film jeszcze przez dodatkową minutę. Wszystko zeszło, negatyw wygląda bardzo ładnie. Znalazłem kartkę od tamtego Fomafixa- był rozrobiony niemal równo rok temu 

Żółty ślad na Ilfordzie
Mówiłem?
Wiek utrwalacza nie powinien mieć znaczenia, na pewno nie rok, może dziesięć lat, ale nie rok.
Ile filmów w nim utrwaliłeś? Bo obstawiam, że to jest krytycznie. Nie czas klarowania, tylko ilość utrwalonych filmów.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Żółty ślad na Ilfordzie
J.A., nie liczyłem tego od któregoś momentu. Jak teraz przeglądam po datach moje negatywy to wychodzi że w tym litrze utrwaliłem 18-20 filmów