Tak, z zapasem żarówek. Albo skaner i drukarka.
[K] Kupię do powiększalnika żarówkę o średnicy 9 cm
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
-
zladygin
- -# mod

- Kontakt:
Nie, optuję za mieszaczem.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
skanery też obecnie są w odwrocie.
Obstawiam, że dłużej będę powiększał niż skanował.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
zladygin
- -# mod

- Kontakt:
On ma kondensor, ja mam mieszacz. Używamy ZM II z taką samą kalibracją „fabryczną”. Nie ma znaczącej różnicy. Decydujące jest widmo światła. I tu i tu żarowe
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Pozwolę sobie na małą, niedzielną, złośliwość - mrek jest tego samego zdania? Mrek - nie obraz się proszę. A co do różnic, to w wielu miejscach, w opisach wywoływaczy, mowa jest o wywoływaniu o 10-15% krócej dla powiększeń "kondensatorowych" (moje wszystkie doświadczenia to powiększalniki kondensorowe, stąd te pytanie). Czyli wcześniej wołane negatywy dla kondensora nie bardzo powinny wypaść z mieszaczem?
Ale koledzy piszą o Zone Masterze...aka pisze: ↑28 cze 2020, 15:44Pozwolę sobie na małą, niedzielną, złośliwość - mrek jest tego samego zdania? Mrek - nie obraz się proszę. A co do różnic, to w wielu miejscach, w opisach wywoływaczy, mowa jest o wywoływaniu o 10-15% krócej dla powiększeń "kondensatorowych" (moje wszystkie doświadczenia to powiększalniki kondensorowe, stąd te pytanie). Czyli wcześniej wołane negatywy dla kondensora nie bardzo powinny wypaść z mieszaczem?
A co do pracy z mieszaczem contra kondensor, to różnice w kontraście można wyrównać gradacją papieru, natomiast kondensor da nieco lepszą ostrość.
I owszem, ale nie tylko. Zone Master działa ok przy kondensorze i mieszaczu, ale jest skalibrowany do światła żarowego. Jak zabraknie żarówek o odpowiedniej mocy (i średnicy
Nawet pożyczamy sobie negatywy więc mam odbitki z obu powiększalników. Z tym, że nie w celu doktoryzowania się, nad wyższością tego czy innego typu powiększalnika, a w celach edukacyjnych mojej osoby.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Witam
mrek, czy jeszcze poszukujesz żarówki do swego powiększalnika?
Mam taką o średnicy 9 cm i dł.15cm, ale niestety 250 W.
Jeżeli chciałbyś przetestować, mogę Ci wysłać za darmo (3 żarówki).
mrek, czy jeszcze poszukujesz żarówki do swego powiększalnika?
Mam taką o średnicy 9 cm i dł.15cm, ale niestety 250 W.
Jeżeli chciałbyś przetestować, mogę Ci wysłać za darmo (3 żarówki).
Jak najbardziej poszukuję
piszę na priv
piszę na priv
Udało mi się kupić ostatnią 150w z OLX z Ursynowa... Moc i biel jest cudowna, żarówka nieużywana , bańka dobra do Magnifaxa tylko....
PRL PRL PRL!!!! żarówka jest krzywa! bańka nie jest w osi... Jest dobra do Krokusa czy innego powiększalnika z justowaniem światła, w Magnifaxie jest problem....
Mam jeszcze inne w swoich zbiorach... Z wykruszonym lakiem, dyndające... 150 w i 250 w świecą ale dyndają no i raczej ciężko wkręcić :)
będę testować osadzenie ich w czymś twardniejącym do tłumików samochodowych ( wypełnienie pomiędzy bańką a gwintem.)
na razie mam 120 wielkości za małej dla 6x6 z obiektywem 60 mm... z 80 mm chyba daje radę...
Ledy testowałem.... Pojawia się kilka problemów... niektóre są lepsze inne gorsze, mój zegar daje mini napięcie i żarówka zaczyna migać mrużyć aż w końcu rozpala się leciutko... w stanie wyłączonym !
z papierem speed miałem kłopot z mocą, obniżałem od 100.75,60 w ( odpowiedniki) a czasy w powiększalniku UPA przy przesłonie 8 były od 05 do 2 sekund... co w szczegółach i braku części dziesiętnych w zegarze rujnowało ekspozycję. Co ciekawe używałem żarówek ciepłych! papier tetenal speed. Teraz rozruszałem Magnifaxa i na razie mam zwykły opal 120... i brakuje mi mocowania do głowicy kolorowej, takiej między kondensory a Meochrom.... Bo czas testować pierwszy raz w życiu jakieś Multigrady.
A czy będę robić 6x6 sam nie wiem... czas i życie pokaże.... UPA po stworzeniu mocowania (dystans) dla normalnych obiektywów,i ramek bez szybkowych, ewentualnie jak nasadzę na nią meochrom... może być .... magicznym znikającym w walizce maleństwem w przeciwieństwie do Bombowca Magnifax...
Właśnie w powiększalniku typu UPa pojawia się potrzeba dobrej żarówki ledowej bo klasyczne wypalają smród tworzywa klosza... Pomaga wyścielenie go srebrną folią ... Żarówki najmniej problematyczne z moim zegarem to Philips...
Nie sprawdziłem tylko jak mój inny zegar- ten polski klasyk działa z ledami... Problemy o których pisałem to radziecki zegar z czerwonymi pokrętłami z walizek Upa514. Na triakach wg internetu.
Reasumując:
Jeśli uda się zdobyć antyczną żarówkę z PRL ( a rozumiem że 250 w drodze) - to jak z jajkiem - wkręcanie i wykręcanie, bo się wykruszają -
dodatkowa moja duża bańka 250 prawie leży na szybie nad kondensorem ( 1 mm?) jest długa.... nie tylko szeroka.
pozdrawiam...
PRL PRL PRL!!!! żarówka jest krzywa! bańka nie jest w osi... Jest dobra do Krokusa czy innego powiększalnika z justowaniem światła, w Magnifaxie jest problem....
Mam jeszcze inne w swoich zbiorach... Z wykruszonym lakiem, dyndające... 150 w i 250 w świecą ale dyndają no i raczej ciężko wkręcić :)
będę testować osadzenie ich w czymś twardniejącym do tłumików samochodowych ( wypełnienie pomiędzy bańką a gwintem.)
na razie mam 120 wielkości za małej dla 6x6 z obiektywem 60 mm... z 80 mm chyba daje radę...
Ledy testowałem.... Pojawia się kilka problemów... niektóre są lepsze inne gorsze, mój zegar daje mini napięcie i żarówka zaczyna migać mrużyć aż w końcu rozpala się leciutko... w stanie wyłączonym !
z papierem speed miałem kłopot z mocą, obniżałem od 100.75,60 w ( odpowiedniki) a czasy w powiększalniku UPA przy przesłonie 8 były od 05 do 2 sekund... co w szczegółach i braku części dziesiętnych w zegarze rujnowało ekspozycję. Co ciekawe używałem żarówek ciepłych! papier tetenal speed. Teraz rozruszałem Magnifaxa i na razie mam zwykły opal 120... i brakuje mi mocowania do głowicy kolorowej, takiej między kondensory a Meochrom.... Bo czas testować pierwszy raz w życiu jakieś Multigrady.
A czy będę robić 6x6 sam nie wiem... czas i życie pokaże.... UPA po stworzeniu mocowania (dystans) dla normalnych obiektywów,i ramek bez szybkowych, ewentualnie jak nasadzę na nią meochrom... może być .... magicznym znikającym w walizce maleństwem w przeciwieństwie do Bombowca Magnifax...
Właśnie w powiększalniku typu UPa pojawia się potrzeba dobrej żarówki ledowej bo klasyczne wypalają smród tworzywa klosza... Pomaga wyścielenie go srebrną folią ... Żarówki najmniej problematyczne z moim zegarem to Philips...
Nie sprawdziłem tylko jak mój inny zegar- ten polski klasyk działa z ledami... Problemy o których pisałem to radziecki zegar z czerwonymi pokrętłami z walizek Upa514. Na triakach wg internetu.
Reasumując:
Jeśli uda się zdobyć antyczną żarówkę z PRL ( a rozumiem że 250 w drodze) - to jak z jajkiem - wkręcanie i wykręcanie, bo się wykruszają -
dodatkowa moja duża bańka 250 prawie leży na szybie nad kondensorem ( 1 mm?) jest długa.... nie tylko szeroka.
pozdrawiam...
Mnie się udało zdobyć dzięki pawlaczowi kolegi z forum. Żarówki przeleżały tam od 1979 roku. Wkręcam z nabożeństwem bo jeszcze pamiętam jak słabo się trzyma bańka gwintu.
mrek, spoko.
Jak się w końcu spotkam ze Zbyszkiem, to przekażę Ci na jego ręce taką 250W też o średnicy 9 cm. Będziesz miał zapas.
Jak się w końcu spotkam ze Zbyszkiem, to przekażę Ci na jego ręce taką 250W też o średnicy 9 cm. Będziesz miał zapas.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150