To ja trochę marnotrawny byłem, ale się poprawię.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
nie wiem, bo nie używam. Jaki odczyn ma ten fomafix? Bo tu jest pies pogrzebany.
Używam go w tej chwili - koncentrat bardzo wali octem - właśnie powąchałem - więc na nos kwaśny.
I szybko się wypłukuje nie zostawiając soli zespolonych. Na moje oko, po nim nie trzeba używać wspomagaczy płukania typu lavaquick czy podobnych.technik219 pisze: ↑14 kwie 2020, 18:19 (tak, wiem, że to jest dopełniacz utrwalacza, ale najważniejsze, że działa jak należy)
Tak, to bardzo ważne. Płuczę sposobem ilfordowskim robiąc przewrotki koreksem, 5-10-20.
papierek lakmusowy pokazuje kolo 6-7Ph
tiosiarczan amonu i kwas octowy.technik219 pisze: ↑14 kwie 2020, 18:19 Jeśli mogę coś jeszcze wyjaśnić lub dodać...
Nie wiem na jakich składnikach robiony jest Fomafix.
W karcie charakterystyki piszą, że pH wynosi 5,5–5,8, a w składzie jest m.in. kwas octowy, boraks, nitrylotrioctan sodu i kwas cytrynowy. https://www.freestylephoto.biz/pdf/msds ... omafix.pdf
Nie. To ma być albo kwaśny siarczyn sodu, albo pirosiarczyn sodu, albo pirosiarczyn potasu.
czyli jak pisalem przedtem? pirosiarczyn, to disiarczyn? mam i sodu i potasu :)technik219 pisze: ↑15 kwie 2020, 00:04Nie. To ma być albo kwaśny siarczyn sodu, albo pirosiarczyn sodu, albo pirosiarczyn potasu.