Canon EOS 300x - niewlasciwe mierzenie czasu naswietlania

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

shovax
-#
Kontakt:

Post autor: shovax »

kupilem bardzo okazyjnie EOS 300x. I od nazu trafilem na problem, aparat znacznie zaniza czasy expozycji, tj. pokazuje krotsze czasy, niz powinien.

tym samym objektywem Chinon CM3 czy Praktica BX20s pokazuje np. 1/60, a Canon 1/180 (pomine fakt, ze cyfrowka z tym samym obiektywem pokazuje 1/250....) Da sie to jakos skalibrowac? Przeczytalem instrukcje obslugi, i niczego takiego nie znalazlem.

Filmy wychodza poprawniej wg. czasow z Chinona (i z Praktici MTL5, z ktora zaczynalem testowac Tech-pana).
aka
-#

Post autor: aka »

shovax pisze: 10 kwie 2020, 12:34 tym samym objektywem Chinon CM3 czy Praktica BX20s pokazuje np. 1/60, a Canon 1/180
A co to za obiektyw (pewnie na M42)? Jakąś przejściówkę masz ani chybi i tu bym widział problem. Ja bym testował tego Canona z obiektywem do Canona...
shovax
-#
Kontakt:

aka pisze: 10 kwie 2020, 13:16
shovax pisze: 10 kwie 2020, 12:34 tym samym objektywem Chinon CM3 czy Praktica BX20s pokazuje np. 1/60, a Canon 1/180
A co to za obiektyw (pewnie na M42)? Jakąś przejściówkę masz ani chybi i tu bym widział problem. Ja bym testował tego Canona z obiektywem do Canona...
pentacon 50/1.8. przejscoowka mam i z czipem. mam tez canon 50/1.8 i pokazuje tak samo za krotkie czasy (czasami nawet krotsze)
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Post autor: 4Rider »

Canon raczej pokazuje bliższy prawdzie czas z tego co piszesz, bo bardziej bym wierzył nowoczesnemu światłomierzowi w cyfrówce niż Praktice - a że film wychodzi jak Ci się wydaje prawidłowo - to po prostu łapie się w tolerancję.
Zrób film a zobaczysz że Canon prawidłowo liczy - tam się nic nie może rozjechać, co najwyżej całkiem przestać działać, ale nie rozregulować - to nowoczesna elektronika.
Sądzę że Twój test pomiarów nie jest wiarygodny - światło dzienne jest bardzo dynamiczne, zalecane warunki to noc i mocne, stałe światło sztuczne w pomieszczeniu i aparaty na statywie w jeden punkt!
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2020, 13:47 przez 4Rider, łącznie zmieniany 1 raz.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

shovax, specjalnie nie znam systemu Canona, ale się zastanawiam, czy nie masz czegoś poustawianego w menu aparatu. Wiem, że w tym modelu można sporo poustawiać, dostosowując go do swoich preferencji.
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

powalos pisze: 10 kwie 2020, 13:47 można sporo poustawiać,
Na przykład kompensację ekspozycji :mrgreen:
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
aka
-#

shovax pisze: 10 kwie 2020, 13:39
pentacon 50/1.8. przejscoowka mam i z czipem. mam tez canon 50/1.8 i pokazuje tak samo za krotkie czasy (czasami nawet krotsze)
No to jeśli założyć, że aparat jest ok to w ustawieniach szukaj. Zakładam, że kompensacja jest na zero i pomiar w trybie porównywalnym? Może się odezwie jakiś kanonowiec. To całkiem rozbudowana puszka.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

shovax pisze: 10 kwie 2020, 12:34 Filmy wychodza poprawniej wg. czasow z Chinona (i z Praktici MTL5, z ktora zaczynalem testowac Tech-pana).
Zestawiając dane z dwóch wątków - Canon naświetla prawidłowo, Praktica naświetla za długo, film lepiej naświetlony w Praktica, ponieważ przeceniłeś czułość przeterminowanego filmu.
To na logikę - bo warunki Tych twoich testów są na niewiarygodnej liczbie zmiennych Panie!
Proste - wystarczy trochę analizy i dobry algorytm w głowie ;-)
PS: a i tak przecież brakuje jeszcze danych z obróbki filmu i o warunkach naświetlania - ale i na podstawie przedstawionych danych me wnioski są więcej niż bardzo prawdopodobne.
shovax
-#
Kontakt:

4Rider pisze: 10 kwie 2020, 13:43 Canon raczej pokazuje bliższy prawdzie czas z tego co piszesz, bo bardziej bym wierzył nowoczesnemu światłomierzowi w cyfrówce niż Praktice - a że film wychodzi jak Ci się wydaje prawidłowo - to po prostu łapie się w tolerancję.
Zrób film a zobaczysz że Canon prawidłowo liczy - tam się nic nie może rozjechać, co najwyżej całkiem przestać działać, ale nie rozregulować - to nowoczesna elektronika.
Sądzę że Twój test pomiarów nie jest wiarygodny - światło dzienne jest bardzo dynamiczne, zalecane warunki to noc i mocne, stałe światło sztuczne w pomieszczeniu i aparaty na statywie w jeden punkt!
wiesz, ze masz tendencje do komentowania i wypowiedzi na zalozeniach, do ktorych nie masz wystarczajacych informacji? Nawet nie zapytales, jak robilem pomiary, wiec od razu zle....

mierzylem nakierowywujac obiektyw na bialy, przyciemniony wyswietlacz lcd. nie mam lepszego, bardziej stabilnego i rownomiernego zrodla oswietlenia. Mierzylem rowniez w dzien na motywach bez wielkiego kontrastu. Jak rowniez z ustawieniami w Canonie na rozne tryby pomiaru swiatla, od calego pola do punktowego. Canon zawsze pokazywal sporo krotsze czasy.

na gorze Canon, na dole Chinon. Na tym filmie robilo zdjecia kolo 9 ludzi na 6 roznych starszy aparatach, i czasy plus/minus pul dzialki byly na poziomie tego, co pokazuje Chinon albo Praktica.

Obrazek

wciaz da sie cos z tego Canona wyciagnac, ale draze teemat dlaczego czasy sie tak rozjezdzaja.

edit; zmierzylem jeszcze ten ekran swiatlomierzem Leningrad 6, pokazuje to samo, co Chinon. Byloby raczej dziwne, kdyby nagle wszystkie starsze urzadzenia rozjechaly sie tak samo.....
shovax
-#
Kontakt:

aka pisze: 10 kwie 2020, 13:54
shovax pisze: 10 kwie 2020, 13:39
No to jeśli założyć, że aparat jest ok to w ustawieniach szukaj. Zakładam, że kompensacja jest na zero i pomiar w trybie porównywalnym? Może się odezwie jakiś kanonowiec. To całkiem rozbudowana puszka.
to ostatni analogowy aparata Canona, do wersji z trzema cyframi wpakowali rozwiazania z dwojek. Ale w ustawieniach sprawdzalem, nie ma nic inaczej, niz powinno byc....
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

shovax pisze: 10 kwie 2020, 14:10 wiesz, ze masz tendencje do komentowania i wypowiedzi na zalozeniach, do ktorych nie masz wystarczajacych informacji?
Ależ to Twoja wina, bo ich nie podajesz, a pytasz - więc wnioski wyciągane na podstawie posiadanych i domniemanych danych, ale pretensje możesz mieć tylko do siebie ;-) - ale zostawmy to - nevermind...

Canon ustawiony na pomiar uśredniony, matrycowy czy punktowy? Powinien być na uśrednionym by porównywać.
aka
-#

shovax pisze: 10 kwie 2020, 14:10 Canon zawsze pokazywal sporo krotsze czasy.
To ostatni pomysł - obejrzyj dokładnie styki w korpusie np. przez lupę, może są zabrudzone lub "coś"?
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

aka pisze: 10 kwie 2020, 13:54 Może się odezwie jakiś kanonowiec.
Jestem. Na pewno każdy porządny Canon pokazuje gdy ma włączoną korekcję ekspozycji. Wszystkie moje tak robiły. Nie robi tego dyskretnie.
A instrukcja jest w posiadaniu?
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
shovax
-#
Kontakt:

mrek pisze: 10 kwie 2020, 15:11
aka pisze: 10 kwie 2020, 13:54 Może się odezwie jakiś kanonowiec.
Jestem. Na pewno każdy porządny Canon pokazuje gdy ma włączoną korekcję ekspozycji. Wszystkie moje tak robiły. Nie robi tego dyskretnie.
A instrukcja jest w posiadaniu?
instrukcja jest. komepnsacja jes wylaczona. co w trybie manual i tak jest bez znaczenia. iso jest nastawione wlasciwie.
shovax
-#
Kontakt:

aka pisze: 10 kwie 2020, 14:19
shovax pisze: 10 kwie 2020, 14:10 Canon zawsze pokazywal sporo krotsze czasy.
To ostatni pomysł - obejrzyj dokładnie styki w korpusie np. przez lupę, może są zabrudzone lub "coś"?
odnosnie stykow, mam inny problem, jak krece glownym kolkiem to wartosci przeskakuja czasami o 2,3 i wiecej. musze przedmuchac albo cos. a styki tez sprawdze.
ODPOWIEDZ