Jak opisywać schemat naświetlania? [blueprint]
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Witam,
czytam sobie Negative - A.Adamsa i znalazłem tylko jedną stronę z schematem naświetlania zdjęcia. Czy istnieje jakiś standard? Gdzie mogę więcej poczytać jak to robić w sposób powtarzalnych wg ustalonego schematu, tak aby ktoś inny mógł łatwo rozszyfrować moje notatki?
czytam sobie Negative - A.Adamsa i znalazłem tylko jedną stronę z schematem naświetlania zdjęcia. Czy istnieje jakiś standard? Gdzie mogę więcej poczytać jak to robić w sposób powtarzalnych wg ustalonego schematu, tak aby ktoś inny mógł łatwo rozszyfrować moje notatki?
Hmm kiedyś był o tym temat na Korexie... Ale gdzie?
Wydaje mi się, że wypowiadał się Henry.

Nie, ja pisałem o opisywaniu negatywów - wylistowanie punktów pomiarowych na szkicu sceny.
Henry, czyli wiem że dzwonią, ale nie wiem gdzie :)
Na końcu języka mam nazwisko fotografa, który to ładnie opisał na swojej stronie. Kwadratowe kadry, długie czasy, morze...
Na końcu języka mam nazwisko fotografa, który to ładnie opisał na swojej stronie. Kwadratowe kadry, długie czasy, morze...
https://theliteratelens.com/2012/02/17/ ... -printing/
Parę lat temu ten artykuł krążył po sieci. Mapy z liniami (izohele, izofosfory?) zakreślającymi pola o takiej samej ekspozycji.
Parę lat temu ten artykuł krążył po sieci. Mapy z liniami (izohele, izofosfory?) zakreślającymi pola o takiej samej ekspozycji.
Angielski, coś jak Kenna ale chyba na W :)
Wracając do tematu: kiedyś w każdym numerze Black&White Photography był artykuł, w którym dwaj fotografowie interpretowali tę samą klatkę filmu. I tam zwykle były schematy naświetlań. To naprawdę nie jest wielka filozofia, na kartce rysujesz schemat odbitki a potem na niej gdzie były korekcje. Ja w prostszych sytuacjach po prostu piszę np. "twarz +5 sek".
Wracając do tematu: kiedyś w każdym numerze Black&White Photography był artykuł, w którym dwaj fotografowie interpretowali tę samą klatkę filmu. I tam zwykle były schematy naświetlań. To naprawdę nie jest wielka filozofia, na kartce rysujesz schemat odbitki a potem na niej gdzie były korekcje. Ja w prostszych sytuacjach po prostu piszę np. "twarz +5 sek".
No wlasnie w prostych. Bawię sie troszkę w split grading i spisanie wszystkiego na jednym obrazku jest lekko nieczytelne. Druga sprawa to w przypadku rozjaśniania i przyciemniania czytałem ze najlepiej oznaczać np. 10% a nie 4 sekundy bo jak potem robisz większa lub mniejsza odbitkę to prościej sie połapać w tym ile czasu coś przyciemnić gdy czas bazowy uległ zmianie.
Hmm a kto każe mieć jeden obrazek? Rób jak jest Tobie wygodnie, później niech się fine-printerzy domyślają jak podrobić Twój styl ;)
Jak już to nie oznaczać korekcji w procentach tylko w EV.Gringo997 pisze:No wlasnie w prostych. Bawię sie troszkę w split grading i spisanie wszystkiego na jednym obrazku jest lekko nieczytelne. Druga sprawa to w przypadku rozjaśniania i przyciemniania czytałem ze najlepiej oznaczać np. 10% a nie 4 sekundy bo jak potem robisz większa lub mniejsza odbitkę to prościej sie połapać w tym ile czasu coś przyciemnić gdy czas bazowy uległ zmianie.
-
- -# mod
- Kontakt:
Hubert Banaszkiewicz robi to tak:
http://dadanmafak.blogspot.com/2014/11/ ... nacji.html
i wszystko wiadomo.
http://dadanmafak.blogspot.com/2014/11/ ... nacji.html
i wszystko wiadomo.
- Załączniki
-
- DSCF0265.JPG (110.61 KiB) Przejrzano 4163 razy
-
- -# mod
- Kontakt:
czas - tak, Hubert korzysta z zegara RH w trybie "f-stopowym", czas wychodzi w sekundach i setnych częściach sekund, czyli 5 sek i 4/100
strzałka - to nie strzałka, to litera "G", czyli gradacja

Dziekuje!zladygin pisze: strzałka - to nie strzałka, to litera "G", czyli gradacjaZnaczy się filtr nr 1