Ciemnia wersja 3 - prezentacja

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Ponieważ zrobiłem ostatnio "remont" pokoju i wróciłem do pełnego procesu BW, to pokażę wam moją ciemnię - może kogoś coś zainspiruje.

Stan "zero" to mój gabinet w którym pracuję, czytam i oddaję się hobby domowym (tak, mam trawnik i leżak ;-) )
Obrazek

Okna zaciemniam płytami hdf. Po zewnętrznej mają listewki które wchodzą w ramę okna. Całość przypięta gumkami. Dzięki temu okna można w każdej chwili otworzyć żeby przewietrzyć. Jak dobrze docisnąłem to mogłem w dzień ładować kasety negatywami, w całkowitej ciemności.
Obrazek

Drzwi nie doczekały się hdf'ki więc klasycznie kocyk. Znaczy tu akurat czarny materiał którego używałem na tło.
Obrazek

Kuwety rozstawiam na stoliku.
Obrazek

Stolik jest wysuwany, więc jakby co to mogę kuwety przykryć folią i wsunąć żeby nie przeszkadzały do kolejnej sesji.
Obrazek

Powiększalnik jest rozłożony - wystarczy go "otworzyć", zdjąć folię i rozłożyć akcesoria. Góra szafki schodzi na bok żeby bez problemu podwyższyć głowicę.
Obrazek

Pod nim szufladka na papiery - semi-światłoszczelna (można jeszcze uszczelnić). I tak trzymam papiery zawsze w folii, ale jakby co światło można zapalić.
Obrazek

Zegar ciemniowy - kiedyś już pokazywałem. Obudowy już się nie doczeka bo zaczynam robić następcę, więc tylko przykleiłem do deseczki.
Obrazek

Mega-lampka na 6 power ledach. Świecąc w sufit można nie tylko czytać ale i igłę nawlec. Niestety zaświetla Tetenala Vario w minutę. Może jak zamknę w obudowie z dodatkowym filtrem to da się używać.
Obrazek

Red is good ;-)
Obrazek

Przygotowanie ciemni do pracy zajęło mi na spokojnie 15 minut (było by mniej jakbym się nie zakręcił z przygotowaniem przerywacza i wody do płukania). Złożenie 10 minut do stanu z pierwszego zdjęcia (razem z opłukaniem kuwet, ale bez chowania negatywów bo zostawiłem szitkę w powiększalniku).
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

Z tego co można odczytać z foto relacji że jest to pomieszczenie multi kreatywne , na pewno można by tu dużo pisać-krytykować czy chwalić , ja osobiście za multiculti nie jestem ale ważne że jest-że masz że możesz działać i to jest najważniejsze. :-D
Uzależniony od fotociemni .
Awatar użytkownika
Henry
-#

W mieszkaniu nie miałem dużego wyboru - jak chyba sporo osób tutaj. Łazienka odpada z powodów często tu wymienianych - ciasno i trzeba wszystko nosić. W piwnicy syf taki że nawet jakbym namiot wybudował to i tak bym miał pełno pyłu.
Tak czy inaczej miałbym cały pokój zawalony bo ja chomik jestem i mam kilka różnych hobby, więc "wkomponowanie" ciemni nie było aż takim poświęceniem. A jak widać dzięki kilku sztuczkom udało mi się to zrobić w sposób nie przeszkadzający w normalnym korzystaniu z pokoju. :-D
Chciałem jeszcze zrobić "szafeczkę" na kuwety żeby mieć je w pionie
http://www.pbase.com/hfoto/image/162511763/original.jpg
ale skoro tak się dobrze mieszczą na stoliku to na razie sobie odpuszczę - przynajmniej blat komody zostaje mi na zegar, akcesoria i kartkę do robienia notatek.
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

A gdzie lodówka z piwkiem?:P;)
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
Awatar użytkownika
Henry
-#

Nie ma... ale jest ekspres do kawy ;-)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

A pifko się donosi.
Dawno temu miałem ciemnię we własnym pokoju, właśnie z takiego samego powodu.
A był to mój pokój i nikt mi nie marudził. Taka ciemnia jest jak zauważyłeś znacznie lepsza od łazienkowej. W dawnych czasach, były w polskich książkach dla majsterkowiczów fotografów przedstawiane takie rozwiązania. A to większa szafa, a to specjalnie zbudowana. W jednym z miesięczników Foto z lat 80-tych był konkurs pt. "moja ciemnia", jedno ze zwycięskich lub wyróżnionych zdjęć przedstawiało łysiejącego gościa odmierzającego R-09 made in ORWO na stole przykrytym koronkowym obrusem, a w rogu stała ciemnia. Pewnie miała metr na metr.
:-)
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Henry
-#

W "Poradniku Majsterkowicza Fotografa" też jest opis walizki-stolika. Opisy w starych książkach też są super: "Gdy zbudujemy sobie taki przyrząd, wkrótce stwierdzimy z zadowoleniem, że nakład czasu i pracy opłacił się" :mrgreen:
Kiedyś ludzie potrafili sobie radzić. Chociaż wrzucenie w google frazy "portable darkroom" pokazuje że nadal potrafią ;-)
LD
-#

Post autor: LD »

Henry pisze:W mieszkaniu nie miałem dużego wyboru - jak chyba sporo osób tutaj. Łazienka odpada z powodów często tu wymienianych - ciasno i trzeba wszystko nosić. W piwnicy syf taki że nawet jakbym namiot wybudował to i tak bym miał pełno pyłu.
Tak czy inaczej miałbym cały pokój zawalony bo ja chomik jestem i mam kilka różnych hobby, więc "wkomponowanie" ciemni nie było aż takim poświęceniem. A jak widać dzięki kilku sztuczkom udało mi się to zrobić w sposób nie przeszkadzający w normalnym korzystaniu z pokoju. :-D
Chciałem jeszcze zrobić "szafeczkę" na kuwety żeby mieć je w pionie
http://www.pbase.com/hfoto/image/162511763/original.jpg
ale skoro tak się dobrze mieszczą na stoliku to na razie sobie odpuszczę - przynajmniej blat komody zostaje mi na zegar, akcesoria i kartkę do robienia notatek.
A nie myślałeś o pionowych tankach coś jak płuczki? Ja właśnie jestem na etapie robienia czegoś takiego do wywoływania formatu 30x40cm.
Mała ciemnia, większy format niż 34x30cm wymusza oszczędnościowe rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Henry
-#

Z czego robisz? Bo najlepiej to chyba plexi (można zamówić pocięte w firmie artcop). Do tego jakiś wieszak żeby trzymał papier i pozwalał pomieszać chemią. Myślałem o tym ale trochę z tym jest zabawy. Choć na pewno wyjdzie taniej zrobić niż kupić NOVA Monochrome Print Processor (na ebay rzadko się pojawiają używki).
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Henry pisze: Bo najlepiej to chyba plexi
Można też z PCV które także można zamówić przycięte na dowolny wymiar. Poza tym jest do nich dobry klej, który zapewnia szczelność, albo jak kto umie i ma czym można pospawać.
Nie dawno ktoś tu pokazywał mokry stół (i podawał linka do sprzedawcy), który wyszedł bardzo zacnie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Pionowe będą oszczędniejsze od kuwet tylko jeśli zrobisz je na jedną sztukę (bardzo wąskie), inaczej ilość chemii będzie koszmarna.

Jak już robić coś od zera, to poprowadzenie wężyka z dołu zbiornika do góry z pompką, nic mieszać nie będzie trzeba.
Awatar użytkownika
Henry
-#

No właśnie rano policzyłem i sporo idzie. W kuwecie poziomej zaleję na 1cm i już wystarczy.
Z pompką to kłopotliwe. Nova chyba nic nie ma? Może lepiej dorobić do ramki trzymającej papier jakieś skrzydełka tak żeby co jakiś czas wyjąć i włożyć i to powodowało turbulencje w chemii.
LD
-#

Henry pisze:No właśnie rano policzyłem i sporo idzie. W kuwecie poziomej zaleję na 1cm i już wystarczy.
Z pompką to kłopotliwe. Nova chyba nic nie ma? Może lepiej dorobić do ramki trzymającej papier jakieś skrzydełka tak żeby co jakiś czas wyjąć i włożyć i to powodowało turbulencje w chemii.
Np coś takiego:
Ja myślę o dwóch spinkach przymocowanych do listwy. Dawno temu wywoływałem w tankach formatki 50x60 poprzez podnoszenie i opuszczanie papaieru.
Załączniki
947.jpg
LD
-#

taharii pisze: Pionowe będą oszczędniejsze od kuwet tylko jeśli zrobisz je na jedną sztukę (bardzo wąskie), inaczej ilość chemii będzie koszmarna.

Jak już robić coś od zera, to poprowadzenie wężyka z dołu zbiornika do góry z pompką, nic mieszać nie będzie trzeba.
taharii pisze: Pionowe będą oszczędniejsze od kuwet tylko jeśli zrobisz je na jedną sztukę (bardzo wąskie), inaczej ilość chemii będzie koszmarna.

Co do oszczędności chemii to masz rację, ale w moim przypadku chodzi o powierzchnię ciemni. Używanie tanku jest wygodne o tyle że nie musisz zlewać chemii jak przy kuwecie. Można zrobić w miarę szczelne zakrycie lub nawet dodatkowo zagazować.
ODPOWIEDZ