MGIV Deluxe RC - problemy

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

kal800
-#

Post autor: kal800 »

@J.A. owszem, ale chodzi o to, żeby te szarości kończyły się na czerni i bieli :)
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

kal800 pisze: samopoczucie zawsze mam dobre, zwłaszcza jak zapalam światło i wychodzi, że miałem rację - strefy umiejscowione tam gdzie chciałem, a cała fotografia czarno biała, a nie szaro-szara :))
i z fomabromem też trafiasz? pytam, bo fomabrom podczas schnięcia ciemnieje i to co na mokro było dobre, na sucho już tak dobre nie jest.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
kal800
-#

zauważyłem. ale fomabroma obrabiam w czerwonym świetle, więc po naświetleniu sprawdzam i tak w normalnym. natomiast zegar mam skalibrowany na wysuszonycn próbkach i to dosyć dokładnie, więc raczej wszystko się zgadza koniec końców.
flickr.com/kal800
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

rbit9n pisze: i z fomabromem też trafiasz? pytam, bo fomabrom podczas schnięcia ciemnieje i to co na mokro było dobre, na sucho już tak dobre nie jest.
Na to akurat jest skuteczna metoda korekty na schnięcie. Wystarczą notatki. I o ile mi dobrze wiadomo, to masz możliwość ją wprowadzić.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
kal800
-#

ja każde powiększenie opisuje - czas, gradacja, przysłona, wysokość głowicy powiększalnika, itd. głównie pomto, żeby w przypadku podarowania jakiejś fotografii mógłbym ją sobie odtworzyć w łatwy sposób, ale także często się zdarza, że patrząc na nią następnego dnia dochodzę do wniosku, że można coś skorygować, ulepszyć - wówczas nie trzeba zaczynać od początku...
flickr.com/kal800
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

J.A. pisze: Na to akurat jest skuteczna metoda korekty na schnięcie. Wystarczą notatki. I o ile mi dobrze wiadomo, to masz możliwość ją wprowadzić.
czy Wy nas macie za idiotów?
zresztą od notatek lepiej się sprawdza suszarka do włosów.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Chyba nie zrozumiałeś.
Notujesz, że dla papieru X korekta na schnięcie to X%, dla papieru Y, korekta to Y%, wieszasz taką "notatkę" na ścianie w ciemni.
Naświetlasz próbkę, oceniasz ją na mokro - oczywiście w świetle białym, a przed wykonaniem gotowego powiększenia, wprowadzasz na zegarze ową korektę, odpowiednią dla danego papieru.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

no to trzeba było napisać, że trzeba zapamiętać jakiej korekty na schnięcie wymaga który papier i byłoby zrozumiałe. ale takie zapisywanie moim zdaniem stratą czasu jest. lepiej na bieżąco suszyć i pamiętać, żeby oglądać próbkę pod normalną żarówką.

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Wiesz, ja ma w szufladzie 4 rodzaje papieru. Wcale nie dla tego, że tak lubię, po prostu trafiło się tanio to kupiłem :-) Na każdym mam zapisane.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

powiedzmy że ja też. ale taka foma, to co seria to inne właściwości emulsji. z pozostałymi pięcioma takich przygód nie ma.
kal800 pisze: ja każde powiększenie opisuje - czas, gradacja, przysłona, wysokość głowicy powiększalnika, itd. głównie pomto, żeby w przypadku podarowania jakiejś fotografii mógłbym ją sobie odtworzyć w łatwy sposób, ale także często się zdarza, że patrząc na nią następnego dnia dochodzę do wniosku, że można coś skorygować, ulepszyć - wówczas nie trzeba zaczynać od początku...
ja tam te dane traktuję jako orientacyjne, wszak emulsja emulsji nie równa.

ODPOWIEDZ