MGIV Deluxe RC - problemy
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
no ja miałem przeboje z odklejeniem całości, ale to chyba przez sposób jej naklejenia, nie chciało mi się jej ślinić, więc zanurzyłem w wodzie i nakleiłem.
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Hehehe no ja bynajmniej jej nie ślinię ... zresztą przy klejeniu kilku odbitek 30x40 czy 40x50 to chyba bym się odwodnił
Moczę w wodzie palce i lekko zwilżam taśmę. To w zupełności wystarcza.

do zwilżania taśmy należy wziąć spodek, gąbkę i rzecz jasna wodę. wlewamy wodę do spodka, wkładamy gąbkę po czym adekwatny fragment taśmy lekko przyciskając klejem do gąbki przeciągamy. dzięki odrobinie wprawy mamy równomiernie namoczoną gąbkę, nie za dużo i nie za słabo.
aby usunąć taśmę z szyby lub kafli należy użyć spryskiwacza z wodą, spryskać taśmę, odczekać i zdjąć. oczywiście po odcięciu zdjęć.
aby usunąć taśmę z szyby lub kafli należy użyć spryskiwacza z wodą, spryskać taśmę, odczekać i zdjąć. oczywiście po odcięciu zdjęć.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
jestem po kolejnym ściemnianiu - była mała przerwa bo mordowałem się z kalibracją fomabroma 111 - ale warto było. materiał imo rewelacyjny, piękna biel i tonalność. no i bardzo ładnie schnie - wychodzi blacha bez problemu.
do ceraty nie wracam.... definitywnie. jedyne to to zdzieranie taśmy po wszystkim... cały czas ciężko schodzi. ale z czasem ogarnę i to :).
do ceraty nie wracam.... definitywnie. jedyne to to zdzieranie taśmy po wszystkim... cały czas ciężko schodzi. ale z czasem ogarnę i to :).
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
e tam. taki Tetenal vario RC to cymes nad cymesami. szkoda tylko, że jest dostępny tylko 310 i 316.
co do taśmy, to po odcięciu powiększenia, trzeba raz, albo dwa przetrzeć taśmę bardzo mokrą gąbką, albo polać wodą z prysznica, albo spryskiwacza, odczekać parę minut i taśma niemalże sama schodzi.
co do taśmy, to po odcięciu powiększenia, trzeba raz, albo dwa przetrzeć taśmę bardzo mokrą gąbką, albo polać wodą z prysznica, albo spryskiwacza, odczekać parę minut i taśma niemalże sama schodzi.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Ja wiem - jakoś sobie z tą taśmą radzę. Gdybym tak zostawiał ślady po taśmie na kaflach po każdym ściemnianiu, to rodzinka chyba kazałaby mi zeżreć ten karton na kolację i zagryźć taśmą. Ino jest to upierdliwe i takie syfiące. Te resztki po taśmie trzeba zbierać, resztki kleju zostają na kaflach, potem trzeba się pozbyć resztek z obramowania zdjęcia. No, generalnie plastik dużo czystszy.
Jako, że ta Foma nie zwija się w rulonik aż tak bardzo, może spróbuję drugiej metody - z suszeniem na wolnym powietrzu i prasowaniem pod ciężarem.
A co do barytu - Tetenala sprawdzę, a jakże - tylko muszę odpocząć od tej kalibracji. Zrobię z 20-30 powiększeń na Fomie, a potem sprawdzę baryt Adoxa i ceratę Tetelana...
Natomiast jak porównuję powiększenia na Fomie z MGIV RC, to nie ma porównania - na barycie czuć moc i trójwymiar, cerata też super, ale nie ma imo tego p****nięcia.
Kal
Jako, że ta Foma nie zwija się w rulonik aż tak bardzo, może spróbuję drugiej metody - z suszeniem na wolnym powietrzu i prasowaniem pod ciężarem.
A co do barytu - Tetenala sprawdzę, a jakże - tylko muszę odpocząć od tej kalibracji. Zrobię z 20-30 powiększeń na Fomie, a potem sprawdzę baryt Adoxa i ceratę Tetelana...
Natomiast jak porównuję powiększenia na Fomie z MGIV RC, to nie ma porównania - na barycie czuć moc i trójwymiar, cerata też super, ale nie ma imo tego p****nięcia.
Kal
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Nie spodoba Ci się.
Ta Foma to zakładam, że Variant. Czym świecisz w ciemni? Na czerwono czy pomarańczowo?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
na czerwono - mam tę dwufunkcyjną Mirę, to korzystam. Chociaż gdzieś tutaj czytałem, że nowe Fomy też działają na pomarańczowym, ale wolę nie ryzykować. Niestety, na czerwonym ciemniej... Trudniej ocenić naświetlenie.
K
K
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Wiem i dla tego pytam.
No właśnie.
- technik219
- -#
wiesz co, z jednej strony tak, natomiast jak mam pomarańczowe oswietlenie w swojej lampie, którą mam rozkręconą prawie na full, to jestem w stanie ocenić, czy ekspozycja jest poprawna czy nie. jak coś jest dyskusyjne i nie do końca jasne to zapalam normalne światło, ale na ogół jest do ogarnięcia w dobrym świetle ciemniowym.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
z ostatniej chwili. tetenal vario rc 310 nielicho reaguje na wywołanie infekcyjne. skan można znaleźć na moim koncie na ipernity.
- technik219
- -#
samopoczucie zawsze mam dobre, zwłaszcza jak zapalam światło i wychodzi, że miałem rację - strefy umiejscowione tam gdzie chciałem, a cała fotografia czarno biała, a nie szaro-szara :))
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
No to może zacznij robić w grafice, bo fotografia czarno-biała wbrew swojej nazwie jest przede wszystkim szaro-szara.