Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Jak pokazac fotografie? Albumy, Passe partout, podklejanie zdjęc, prezentacje i strony www

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

oKuba
-#
Posty: 3195
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: oKuba »

aka pisze: 10 lip 2023, 17:59 Wąskotorówką będę jeździł (do Bydgoszczy)...
Trasa raczej nie obslugiwana przez DB, wiec nie powinienes miec problemu z zakupem biletu ;-)
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 10068
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: J.A. »

aka pisze: 10 lip 2023, 18:17do Bydgoszczy
Do Bydgoszczu.
Imperitus pisze: 10 lip 2023, 16:45 Czy ono było produkowane przez Las?
Ciekawsze niż przez co/kogo, jest z czego było produkowane.
oKuba pisze: 10 lip 2023, 17:59 - Co to jest proszę pana, kamera?
- Tak
- Czyli pan nia filmuje?
- Nie, ta kamera nie da sie filmować
- A to w porzadku, w takim razie miłego dnia
- Dziekuje, wzajemnie
:-D :-D :-D
aka pisze: 10 lip 2023, 18:07 Bardziej "kulturalni" niż milicjanci w minionej epoce
Teraz to miejsce na pudle zajęli strażnicy miejscy
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Imperitus
-#
Posty: 2093
Rejestracja: 01 sie 2018, 23:11
Lokalizacja: Toruń

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: Imperitus »

J.A. pisze: 10 lip 2023, 18:34 Ciekawsze niż przez co/kogo, jest z czego było produkowane.
Czyżby ze stonki? Jak Coca Cola?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 10068
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: J.A. »

z siarki
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
oKuba
-#
Posty: 3195
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: oKuba »

J.A. pisze: 10 lip 2023, 19:04z siarki
Z siarki? Owocowe wino? Siarke, w jakiejs tam chemicznej postaci, dodawano aby zatrzymac proces fermentacji z tego co wiem.

Cos znalazlem: https://winnicaprofesora.pl/porady/czy- ... ez-siarki/
aka
-#
Posty: 5593
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: aka »

oKuba pisze: 10 lip 2023, 19:10
J.A. pisze: 10 lip 2023, 19:04z siarki
Z siarki? Owocowe wino? Siarke, w jakiejs tam chemicznej postaci, dodawano aby zatrzymac proces fermentacji z tego co wiem.


H2SO3 - konserwant. Bez niego to w butelkach byłby jeszcze większy syf.
"
Siarkowanie to nic innego jak proces dodawania siarki do winogron, moszczu lub samego wina. Siarka ma właściwości antyseptyczne, czyli m.in. spowalnia działanie drożdży oraz bakterii. Dodatkowo siarka hamuje pochłanianie tlenu przez wino i powstrzymuje enzymy utleniające.
"
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 10068
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: J.A. »

Był taki kawał.
- Japończycy podobno zrobili wino z polietylenu.
- Phi, Polacy potrafią z siarki.
To ze względu na to, że te tanie i dobre wina miały bardzo wyraźny smak siarki. Wręcz czuć było cukier i siarkę.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
oKuba
-#
Posty: 3195
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: oKuba »

Az takim smakoszem wtedy nie bylem. Wazne, ze kopaly ;-)
Awatar użytkownika
technik219
-#
Posty: 3353
Rejestracja: 13 lut 2011, 20:15
Lokalizacja: ze wsi

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: technik219 »

J.A. pisze: 10 lip 2023, 19:19 miały bardzo wyraźny smak siarki
Wszystkie wina są "siarkowane". Taka jest technologia ich produkcji. Mit o "siarkowaniu" tylko polskich tanich win owocowych powstał z niewiedzy.
Lux mea lex
aka
-#
Posty: 5593
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: aka »

technik219 pisze: 10 lip 2023, 20:13 win owocowych
Jakich win owocowych? Z winem nie miało to nic wspólnego. Sfermentowany sok, najczęściej jabłkowy, ze skupionych spadów, również nadgniłych, zaprawiony spirytusem gorzelnianym i zasiarczony ponad wszelką miarę. Ten odór siarki i gówniany smak niezapomniane jeśli ktoś zasmakował. W początkowych latach przekształceń ekonomiczno-politycznych a Polsce wyrób ten nazwano trafnie mózgojebem.
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 10068
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: J.A. »

technik219 pisze: 10 lip 2023, 20:13 Wszystkie wina są "siarkowane".
Nigdzie nie napisałem, że nie.
Mało tego zawartość siarki w polskich winopodonych wyrobach była mniejsza niż w prawdziwych winach. Problemem nie była siarka tyko sposób jej użycia.
aka pisze: 10 lip 2023, 20:39 Jakich win owocowych? Z winem nie miało to nic wspólnego.
Dokładnie. A to dlatego, że wino powstaje z grona winnego. O ile jeszcze porzeczki przez winiarzy są akceptowane, to jabłka już nie. Z nich robi się cydr.
aka pisze: 10 lip 2023, 20:39 i zasiarczony ponad wszelką miarę.
No właśnie nie ponad miarę, naprawdę. Zaczynałem karierę zawodową w Hortexie głównym tego winowajcą. Czytaj wyżej.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
oKuba
-#
Posty: 3195
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: oKuba »

J.A. pisze: 10 lip 2023, 21:31winowajcą
Dobre w kontekscie watku ;-)
aka
-#
Posty: 5593
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: aka »

J.A. pisze: 10 lip 2023, 21:31 No właśnie nie ponad miarę, naprawdę.
Ok, parametrów procesu nie znam, efekt natomiast tak. Byłem z wizytą w zakładzie produkującym te wyroby i smród który się tam czuło... gorzej tylko w zakładach mięsnych na linii rozbioru. To tak dla porównania doznań zapachowych przy produkcji wyrobów spożywczych ;-)
Awatar użytkownika
technik219
-#
Posty: 3353
Rejestracja: 13 lut 2011, 20:15
Lokalizacja: ze wsi

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: technik219 »

J.A. pisze: 10 lip 2023, 21:31 Problemem nie była siarka tyko sposób jej użycia.
Czy możesz rozwinąć temat?
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 10068
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Galeria - na kazdy temat i dla kazdego

Post autor: J.A. »

Mogę o tyle co zapamiętałem z wykładu technologa sprzed 40 lat.
Ogólnie chodzi o to, że siarkuje się nie wino, tylko moszcz, zanim w ogóle proces fermentacji zajdzie. Chodzi o pozbawienie moszczu tlenu, zabicie bakterii i co bardzo ważne własnych naturalnych drożdży, bo dodaje się drożdże szlachetne dające lepsze efekty. W czasie fermentacji i tak siarczyny (a może siarczany, nie pamiętam) powstają w całkiem sporej ilości. Ale nie wpływają one negatywnie na smak wina.
Natomiast polskie winopodobne produkty z tamtych lat po prostu robiło sią bardzo szybko i dodawało związków siarki już po fermentacji by butelki nie wybuchały, bo w nich ciągle drożdże były, wino nie miało leżakować miało mieć moc, a jak drożdże nie dały rady to spirytusem (też jakimś drugiego sortu) się doprawiało.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ