Galeria - na każdy temat i dla każdego

Jak pokazac fotografie? Albumy, Passe partout, podklejanie zdjęc, prezentacje i strony www

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Na to jest bardzo prosty ale bolesny sposób - trzeba wstać bardzo wcześnie żeby w ciekawe fotograficznie miejsce trafić zanim się tam inni zjawią. :-D
Niestety, nie zawsze jest to dobry sposób, bo o bardzo wczesnych porach oświetlenie może nam nie pasować.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Spektrum
-#

Post autor: Spektrum »

Bardzo fajne ujęcia ! Też się zastanawiałem, że tam w ogóle nie ma ludzi.
Z_photo
-#

Spektrum pisze: 04 lip 2025, 18:22 Też się zastanawiałem, że tam w ogóle nie ma ludzi.
W pałacu w Mosznej ok. 9:00 pojawiają się tłumy, w tym dowożone autokarami hałaśliwe szkolne wycieczki.
Polecam jechać tam w okresie od późnej jesieni, do wczesnej wiosny - szczególnie przy mglistej pogodzie. Turystów praktycznie nie ma, a pałac i park wokół niego robi wtedy niesamowite wrażenie - idealnie nadaje się jako sceneria jakiegoś horroru w stylu Hitchcocka. :-D

W podgliwickich Pławniowicach jest lepiej z fotograficznego punktu widzenia - tam w dni powszednie jest praktycznie pusto, choć "tys piknie".
_________________________________________________________________________________
Z_photo
-#

W tej samej sesji "zeskanowałem" naświetlony na początku maja, małoobrazkowy HP5+, przepuszczony przez Minoltę XD w kombinacji z zomami MD Minolta: 35-70/f3.5; 70-210/f4, 24-35/f3.5. Film również wywołałem w FX-55, dwukąpielowo.
Tym razem zdjęcia są takie sobie - światło nie dopisało, a drzewa dopiero co pokryte pąkami nie są szczególnie urokliwe jako tło w fotografii monochromatycznej (ostania uwaga odnosi się do obrazków koryta rzecznego).

Rudy_001.jpg
Rudy_002.jpg
Rudy_003.jpg
Rudy_005.jpg
Rudy_009.jpg
Rudy_010.jpg
Rudy_011.jpg
Rudy_012.jpg
Rudy_013.jpg
Rudy_014.jpg
Rudy_016.jpg
Rudy_017.jpg
Rudy_018.jpg
Rudy_020.jpg
Rudy_022.jpg
Rudy_024.jpg
Rudy_030.jpg
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Wiedziałem, że coś mnie ominęło, dwie serie zdjęć. Znakomite kadry i wykonanie. No i jedna prośba do Autora, aby nie bluźnił na słabą pogodę w przypadku Minolty i filmu HP, bo wyszły pięknie, znakomite plastycznie i tonalnie. Dobry fotograf ukręci ze wszystkiego obrazki jak z książki. A już nie chcę sobie wyobrażać, jakie miał plany przed naciśnięciem guziczka :-)