ciemnia w kotłowni
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
ciemnia w kotłowni
pończoszki rozumiem, ale majtki? 

---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
ciemnia w kotłowni
Coś mi się nie chce wierzyć aby powiększalnik tak mocno świecił. Obstawiam raczej
problem z materiałem fotograficznym. Może stary papier? Wywołaj próbkę bez zapalania powiekszalnika
i z wyłączoną lampą ciemniowa. To wyjaśni sprawę. Pisząc próbka mam na myśli czysty
nienaswietlony kawałek papieru fotograficznego.
problem z materiałem fotograficznym. Może stary papier? Wywołaj próbkę bez zapalania powiekszalnika
i z wyłączoną lampą ciemniowa. To wyjaśni sprawę. Pisząc próbka mam na myśli czysty
nienaswietlony kawałek papieru fotograficznego.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2019, 12:14 przez Vox, łącznie zmieniany 1 raz.
ciemnia w kotłowni
Na razie ustawiona na full (pomimo ostrzeżeń Artura), 2m nad papierem FOMA daje radę zostawić ślad po ok 15 min.
Odwróciłem w sufit i jest OK, a przy okazji bez cieni
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
ciemnia w kotłowni
Na 100% to nie papier. Gdyby tak było, to środkowa część przykryta maskownicą też by była szara...

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Sent from my iPad using Tapatalk Pro
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
ciemnia w kotłowni
Na to wygląda. Nie spotkałem jeszcze powiększalnika który tak "wali" bocznym
światłem. Czy jesteś pewien że powiększalnik jest kompletny i prawidłowo złożony?
światłem. Czy jesteś pewien że powiększalnik jest kompletny i prawidłowo złożony?
ciemnia w kotłowni
Tak, złożony dobrze i kompletny. Poza "standardem" mam szkło AN, ale bardzo porządne - pod wymiar karetki tego konkretnego powiększalnika. Na fotach jest widok karetki z obu stron przy włączonej lampie. Tak mi teraz przyszło do głowy, że może niepotrzebnie mam odkręconą regulacje lampy na full - może warto by trochę skręcić, żeby tak nie waliło na boki... Natomiast uważam, że problemem jest jasny, emaliowany boiler po prawej stronie przy samym powiększalniku. Wprawdzie ja go obkleiłem, ale coś mi się wydaje, że materiał, z którego jest ta naklejka wykonana nie do końca jest pochłaniający światło. Myślę, że fartuszki na rzep po obu stronach karetki załatwią temat do końca...
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
ciemnia w kotłowni
Brzydko żeś tam nakleił - ja bym tam minuty z natręctwem nie wytrzymał
Na mokro trzeba naklejać, powoli i prasować na bieżąco bąble ściereczką
Pelerynę Batmana tam powieś i po sprawie

Na mokro trzeba naklejać, powoli i prasować na bieżąco bąble ściereczką

Pelerynę Batmana tam powieś i po sprawie

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
ciemnia w kotłowni
@4rider - uwierz mi, łatwo nie było. To była taka tablica do naklejania mojego syna - leżało to zwinięte w rulon w szufladzie z trzy lata - była naprawdę mega walka, żeby to się razem nie pokleiło jak zdjąłem papier zabezpieczający.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
ciemnia w kotłowni
Ja się nie znam, ale po mojemu to siusia Ci ten powiększalnik straszliwie. Aż poszedłem dla porównania strzelić fotę (dookoła białe ściany):

EDYTA: Wygląda jakby karetka była u Ciebie niedomknięta. Albo zdjęcie sprawia takie wrażenie. Światło wali w wystający element i odbija się od niego w dół w stronę papieru.

EDYTA: Wygląda jakby karetka była u Ciebie niedomknięta. Albo zdjęcie sprawia takie wrażenie. Światło wali w wystający element i odbija się od niego w dół w stronę papieru.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2019, 17:35 przez skpt, łącznie zmieniany 1 raz.
ciemnia w kotłowni
Znam temat ostatnio klapy laptopów obklejałem z rulona właśnie.
A co do peleryny to wampirza jeszcze lepsza

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
ciemnia w kotłowni
Tak, sprawdziłem - karetka była w położeniu otwartym, domknąłem i jest lepiej, aczkolwiek szczelina cały czas jest. Sprawdziłem karetkę -wszystko jest OK - wszystko spasowane, oryginalne, nic nie jest zjechane, żadnych przetarć, głowica skręcona na sztywno - wszystko raczej tip-top - wkładając karetkę też nie ma żadnych luzów - no nie ma się absolutnie do czego przy.....olić.
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
ciemnia w kotłowni

Najwyrazniej niedomknięta karetka. Szkło AN może na wymiar docięte, ale nie na grubość chyba

ciemnia w kotłowni
Karetka jest z szybkami, czy ramki bezszybkowe?
Bo jeżeli z szybkami, to istnieje możliwość, że są nie oryginalne, za grube i/lub nie poczernione po krawędziach.
A wtedy takie szkło działa jak światłowód.
Bo jeżeli z szybkami, to istnieje możliwość, że są nie oryginalne, za grube i/lub nie poczernione po krawędziach.
A wtedy takie szkło działa jak światłowód.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ciemnia w kotłowni
Niedomknięta, bo w pozycji górnej była - do suwania negatywem.
Szkło może i autorskie ale bez lipy raczej - z hameryki aż ciągnąłem.
http://www.fpointinc.com/glass.htm
Szkło może i autorskie ale bez lipy raczej - z hameryki aż ciągnąłem.
http://www.fpointinc.com/glass.htm
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
ciemnia w kotłowni
Powinno być po krawędziach zaczernione. Jeżeli nie to zrób to choćby czarnym markerem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150