zegar vipo combi - obsługa
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
zegar vipo combi - obsługa
Szanowni,
Pytanie do użytkowników popularnego zegara vipo combi. Na podziałce jest skala z duzych cyfr 0-6 i małych 1-22. Jak uzyc ustawien z małej skali? Jesli chcę na przykład ustawić 8 sekund, to według duzych cyfr ustawiam 0,8 i mnoznik 10. A moze da sie ustawic od razu 8 na małej skali?
Dzieki z góry za pomoc!
Najlepszego w Nowym Roku!
tomstg
Pytanie do użytkowników popularnego zegara vipo combi. Na podziałce jest skala z duzych cyfr 0-6 i małych 1-22. Jak uzyc ustawien z małej skali? Jesli chcę na przykład ustawić 8 sekund, to według duzych cyfr ustawiam 0,8 i mnoznik 10. A moze da sie ustawic od razu 8 na małej skali?
Dzieki z góry za pomoc!
Najlepszego w Nowym Roku!
tomstg
--------------------------------------
"Należy pamiętać, że wybór ekspozycji jak również wykonanie fotografii są twórczością" - z instrukcji światłomierza Swierdłowsk 4
"Należy pamiętać, że wybór ekspozycji jak również wykonanie fotografii są twórczością" - z instrukcji światłomierza Swierdłowsk 4
nie używałem go nigdy, ale czy to nie jest tak, że przy ustawieniu x1 liczysz wg dużych cyfr (czyli max 0-6 sekund) a przy ustawieniu x10 liczysz wg małych (czyli max 22 sekundy)?
x1 do krótkich czasów za to dokładniej, x10 do długich ale z dokładnością do sekund.
...w sumie to sprawdzenie tego organoleptyczne bardzo trudne nie jest...
jak nie czujesz że 'na oko' jest dokładnie, to uruchom nagrywanie filmu w telefonie i później na komputerze dokładnie sprawdzisz ile czasu paliło się światło w powiększalniku.
...sprawdzać można oczywiście 'na sucho', bez papieru...
x1 do krótkich czasów za to dokładniej, x10 do długich ale z dokładnością do sekund.
...w sumie to sprawdzenie tego organoleptyczne bardzo trudne nie jest...
jak nie czujesz że 'na oko' jest dokładnie, to uruchom nagrywanie filmu w telefonie i później na komputerze dokładnie sprawdzisz ile czasu paliło się światło w powiększalniku.
...sprawdzać można oczywiście 'na sucho', bez papieru...
Ta wewnętrzna to skala logarytmiczna, zwalnia Cię z konieczności żmudnych przeliczeń czasów. Genialna rzecz, nie wyobrażam sobie bez tego pracy w ciemni. Jedna działka to 1/6 EV.
Aby to zrozumieć, posłużę się przykładem. Wyobraźmy sobie, że twój "czas bazowy" - czyli ten, od którego zaczynasz eksperymenty, to 2 na dużej skali (np. 20 sekund). Wewnętrzna skala dla tej dwójki pokazuje 13, ale to bez znaczenia, są to jednostki umowne, ważna jest liczba działek w obie strony od bazowego czasu (czyli tej naszej 2.)
Najpierw przesuń sobie o sześć działek wewnętrznej skali (czyli o +1EV) w prawo. I zobacz, czy Ci czasem nie wyszła 4 na dużej skali? Wyszła? Spróbuj tego samego w drugą stronę. I już powinieneś rozumieć, o co w tym biega.
Ja, w praktyce to skalę zewnętrzną, (czyli tę w sekundach) zupełnie olewam, tylko odczytuję ją informacyjnie, by sobie zanotować parametry ekspozycji. Wszystko ustawiam na logarytmicznej, wewnętrznej.
Aby to zrozumieć, posłużę się przykładem. Wyobraźmy sobie, że twój "czas bazowy" - czyli ten, od którego zaczynasz eksperymenty, to 2 na dużej skali (np. 20 sekund). Wewnętrzna skala dla tej dwójki pokazuje 13, ale to bez znaczenia, są to jednostki umowne, ważna jest liczba działek w obie strony od bazowego czasu (czyli tej naszej 2.)
Najpierw przesuń sobie o sześć działek wewnętrznej skali (czyli o +1EV) w prawo. I zobacz, czy Ci czasem nie wyszła 4 na dużej skali? Wyszła? Spróbuj tego samego w drugą stronę. I już powinieneś rozumieć, o co w tym biega.
Ja, w praktyce to skalę zewnętrzną, (czyli tę w sekundach) zupełnie olewam, tylko odczytuję ją informacyjnie, by sobie zanotować parametry ekspozycji. Wszystko ustawiam na logarytmicznej, wewnętrznej.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2016, 20:31 przez aldek, łącznie zmieniany 1 raz.
To ciekawe jakie mamy różne podejściealdek pisze:zwalnia Cię z konieczności żmudnych przeliczeń czasów. Genialna rzecz, nie wyobrażam sobie bez tego pracy w ciemni. Jedna działka to 1/6 EV.

Ja używam kilka lat Vipo i nigdy nie zwracałem uwagi na skalę "logarytmiczną". Nie sądzę, żeby przeliczanie czasów w sekundach było żmudne. Tak samo "żmudne" jest przecież przeliczanie czasów lub przysłony przy ustawianiu ekspozycji w aparacie...
Chociaż dzięki Tobie dowiedziałem się co ta skala przedstawia.

toż to nic innego jak praca na "ƒ/stop 'ach". aż mnie znów naszła ochota na taki zegar.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Ha ha ha.jerezano pisze:Tak samo "żmudne" jest przecież przeliczanie czasów lub przysłony przy ustawianiu ekspozycji w aparacie...
W aparacie nie masz podanych czasów 0,001 0,004 ... 0,066(6) Tylko właśnie skalę logarytmiczną.
Z krokiem w najlepszym przypadku co 1/3. Przy przesłonach to już w ogóle bo nie widziałem obiektywu do małego czy średniego formatu ze skalą o skoku drobniejszym niż 1/2.
Niestety z zafiksowanym krokiem. 1/6, to czasami za duży skok, a czasami za mały.rbit9n pisze:toż to nic innego jak praca na "ƒ/stop 'ach".
Nigdy nie miałem Vipo, czy w nim regulacja jest płynna? Bo jeśli tak, to można by się pokusić dorobienie sobie drugiej tarczy o skoku np 1/8-1/10
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
miałem vipo przez krótki czas, w dodatku był zepsuty, ale z tego co się orientuje, to regulacja jest płynna.J.A. pisze:Nigdy nie miałem Vipo, czy w nim regulacja jest płynna?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
No dobra.
Jak przyjmiesz 2sekundy za bazę i dodasz 1EV czyli 6 kresek na skali logarytmicznej to ci wyjdą 4 sek. W tym wypadku kreski na obu skalach się pokrywają (2s-13 i 4s-19). Ale jeśli bazą są np. 3 sekundy (między 16i17) - tu już po 6 działkach (1EV) skala logarytmiczna się kończy...
Ja tego nie rozumiem i nie stosuję. Wydaje mi się to dzieleniem włosa na czworo.
Prościej jest sekundowo: 2s +1EV = 4s + 1EV =8s... I daję radę z powiększalnikiem.
Ale jeśli komuś to pomaga w pracy - nie widzę przeszkód, żeby to stosował.
A tak w ogóle, to ja i tak nie myślę przy robocie kategoriami "EV" tylko sekundami.
Jak przyjmiesz 2sekundy za bazę i dodasz 1EV czyli 6 kresek na skali logarytmicznej to ci wyjdą 4 sek. W tym wypadku kreski na obu skalach się pokrywają (2s-13 i 4s-19). Ale jeśli bazą są np. 3 sekundy (między 16i17) - tu już po 6 działkach (1EV) skala logarytmiczna się kończy...
Ja tego nie rozumiem i nie stosuję. Wydaje mi się to dzieleniem włosa na czworo.
Prościej jest sekundowo: 2s +1EV = 4s + 1EV =8s... I daję radę z powiększalnikiem.
Ale jeśli komuś to pomaga w pracy - nie widzę przeszkód, żeby to stosował.

A tak w ogóle, to ja i tak nie myślę przy robocie kategoriami "EV" tylko sekundami.
A czy ja kogoś zmuszam do używania vipo? Ktoś woli w sekundach, niech tam sobie dzieli mnoży i sekunduje, tylko jak chcę sobie np. przy ekspozycji bazowej 7 sekund przypalić próbkę o 1/3 EV, to..., no właśnie, e tam, nie chce mi się tego liczyć, kręcę gałą o 2 działki i mam.
J.A - regulacja jest płynna, w dodatku jedna śrubka, gała do góry i papierek z tymi skalami wychodzi spod szkiełka, można sobie narysować w ilustratorze nowy, wydrukować i założyć.
Jednak problemem może być dokładność pomiaru, Vipo co prawda opiera się na dzieleniu sieciowego 50 Hz (co ponoć jest w miarę dokładne), ale po latach ten mechanizm może walić muła. To amatorski jednak sprzęt jest.
J.A - regulacja jest płynna, w dodatku jedna śrubka, gała do góry i papierek z tymi skalami wychodzi spod szkiełka, można sobie narysować w ilustratorze nowy, wydrukować i założyć.
Jednak problemem może być dokładność pomiaru, Vipo co prawda opiera się na dzieleniu sieciowego 50 Hz (co ponoć jest w miarę dokładne), ale po latach ten mechanizm może walić muła. To amatorski jednak sprzęt jest.
Niestety dla Ciebie, papier myśli kategoriami EV. Warto się przestawić.jerezano pisze:A tak w ogóle, to ja i tak nie myślę przy robocie kategoriami "EV" tylko sekundami.
Dokładnie o tym myślałem.aldek pisze:J.A - regulacja jest płynna, w dodatku jedna śrubka, gała do góry i papierek z tymi skalami wychodzi spod szkiełka, można sobie narysować w ilustratorze nowy, wydrukować i założyć.
A to już temat na dyskusję inną.aldek pisze: To amatorski jednak sprzęt jest.
Nigdy tego nie potrafił.taharii pisze:kiedy K19s potrafił co najwyżej sekundy równo liczyć ;)

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Ooo, jakby papier umiał myśleć...J.A. pisze:Niestety dla Ciebie, papier myśli kategoriami EV. Warto się przestawić.jerezano pisze:A tak w ogóle, to ja i tak nie myślę przy robocie kategoriami "EV" tylko sekundami.
To przecież nie ma znaczenia. Robiąc próbne naświetlenie w kilku czasach nie muszę myśleć ile to EV. Mogę popatrzeć i stwierdzić, że to trzeba doświetlić np. przez 2,5 sekundy... i po co to przeliczać na EV czasu bazowego?
Tak naprawdę to wszystko jedno. Ważne żeby był efekt. Wydaje mi się, że EV przydaje się do wytłumaczenia zasady i zależności, ale w praktycznej robocie konieczne nie jest. Chodzi mi o operowanie tym pojęciem - licząc sekundy, tak czy inaczej zmieniam ekspozycję czyli EV...

Re: zegar vipo combi - obsługa
Jeżeli chcesz używać skali sekundowej to stosuj wyłącznie zewnętrzną. Małe pokrętło musisz najpierw ustawić na kresce. To bardzo ważne! Jeżeli ustawisz na 1, 10 albo 60 i przekręcisz dużą wskazówką może zeskoczyć sprężyna. Niestety to ustrojstwo tak ma. Więc jak nastawisz na kreskę za pomocą dużej wskazówki ustawiasz np. 2, 4 itd. Następnie nastaw małym pokrętłem mnożnik - 1, 10, lub 60. 1 to sekundy, 10- dziesiątki, 60 - minuty. Proste:) Natomiast wewnętrzna to skala logarytmiczna. W zasadzie lepiej myśleć w f/stopach ustawiając ekspozycję przy robieniu paska testowego, bo uzyskujesz równy podział naświetlenia pasków tak jak byś nastawiał kolejne czasy w kamerze. Czy to się opłaca w przypadku Vipo Combi to już sprawa dyskusyjna, bo ta wersja jest troszkę mało wygodna. Osobiście używam tabeli.tomstg pisze:Szanowni,
Dzięki wszystkim za wyjasnienia, załapałem o co chodzi. Nie sądziłem ze ten sprzęt sprzed lat ma taki sprytny interfejs. Myślę że warto sie przestawić na liczenie różnic w f-stopach, analogicznie do ustawien w aparacie.
Przy okazji w takim razie pytanie praktyczne: ile f-stopów pojemnosci ma papier fotograficzny od bieli do czerni? Przypuszczam ze zalezy to od kontrastowosci i dla papierów twardych stałokontrastowych lub filtra 5 przy papierach MG bedzie mniej działek niz dla miekkich i filtra 0 ale chetnie przeczytam jak to wypada w praktyce.
Przy okazji w takim razie pytanie praktyczne: ile f-stopów pojemnosci ma papier fotograficzny od bieli do czerni? Przypuszczam ze zalezy to od kontrastowosci i dla papierów twardych stałokontrastowych lub filtra 5 przy papierach MG bedzie mniej działek niz dla miekkich i filtra 0 ale chetnie przeczytam jak to wypada w praktyce.
--------------------------------------