Popatrz na sygnaturę.analogfan pisze:Pracowałeś tym sprzętem czy tylko polecasz?
Z cyfry na analoga
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Przepraszam bardzo, ale o jakiej Yashice kolega mówi? Jako posiadacz Y. Mat 124G ze szczerym zdumieniem czytam określenia "plastik-fantastik" tudzież "japoński Lubitel". Nie twierdzę, że yashicowe TLR-y to aparaty profesjonalne, tak jak Mamiye serii C3 czy C330, ale porównywanie ich do Startów, czy Lubiteli każe się poważnie zastanowić czy autor tych słów trzymał kiedykolwiek oba aparaty w rękach. Równie dobrze można by napisać, że Leica to taki niemiecki Fed czy inna Zorka i na odwrót i w zasadzie nie ma różnicy.szable pisze:kolega ma polskiego Starta - a Yashica to taki japoński Start - plastik fantastik, leciutkie toto, niewielkie i dobre japońskie szkiełko - miałem taki aparacik w rękach i zrobił na mnie megapozytywne wrażenie - taki japoński Lubitel albo właśnie Start.
Ja to rozumiem i nie twierdzę, że kolega szabla dokonał tego porównania w pejoratywnym znaczeniu. Mimo to postawienie znaku równości pomiędzy Yashicą (zwłaszcza nowszymi modelami), a Startami czy Lubitelami jest bez sensu, nawet jeśli w autorze jedne i drugie wywołują jednako pozytywne wrażenia (no i pomijając to, ze z wymienionej trójki na tytuł "plastik-fantastik" zasługuje jedynie Lubiś, bo Start i Jasia to przecież metalowe konstrukcje). Jeśli czyta to ktoś kto szuka rady, a jednoczesnie nie ma sam jeszcze dobrego rozeznania w tego typu sprzętach i po pomacaniu Jasi stwierdzi, że kupuje Lubitela (bo skoro nie ma różnicy to po co przepłacać), to może nastąpić lekki zonk. Ja już nawet pomijam jakość wykonania i niezawodność jednej i drugich konstrukcji, ale już same suche dane techniczne przemawiają za tym, że to jednak nie to samo. Matówka w Jaśce kontra szkiełko w Lubitelu, najkrótszy czas 1/500 w japońcu, kontra 1/250 w Starcie. etc etc.J.A. pisze:Pet, a przeczytaj jeszcze raz, ale ze zrozumieniem to co sam zacytowałeś. Zwłaszcza polecam zwrot "megapozytywne wrażenie".
wrażenie, wrażeniem, ale określenie całkowicie metalowego aparatu (o masie ok. 1200g) plastikową wydmuszką, to lekkie nadużycie. podobnie jak porównanie go do bakelitowego lubitela (o masie ok. 500g).
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Po długiej przerwie spowodowanej dużymi zmianami w życiu osobistym i zmianą miejsca zamieszkania co za tym idzie brakiem dostępu do internetu wracam ponownie:)
Witam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi w tym temacie i sugestie jaki aparat wybrać.W między czasie dostałem aparat KIEV 4M,którym zamierzam się trochę pobawić co prawda nie jest to lustrzanka ale zobaczymy jakie za jego pomocą można wykonać zdjęcia.
Martwi mnie tylko fakt ja się z nim uporać by robione zdjęcia były poprawnie wykonane.Obiektyw który jest zamocowany to helios-103 1.8/53 sam aparat wydaje się być sprawny nawet światłomierz działa :) ale czy poprawnie to się okaże.
Nie bardzo wiem jak ustawić ostrość w tym sprzęcie? Nie robiłem jeszcze zdjęć dalmierzowym aparatem i sugerując się nazwą wynika z tego że ostrości się nie ustawia no chyba,że jestem w błędzie i ktoś wyjaśnić potrafi czy mam rację czy mylę się.Kupiłem dziś dwa filmy te zwyczajne z dolnej półki za kilka złotych (HR200 135-36) W jaki sposób ustawić parametry Gost by spełniały iso200? Poza tym nie widzę przy pokrętle nastawiania czułości by był na korpusie gdzieś punkt do którego mam się zastosować nastawiając czułość.
Czy posiadał ktoś z was taki aparacik i mógłby mi w skrócie przedstawić jego działanie i w jaki sposób ustawiać parametry?
Witam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi w tym temacie i sugestie jaki aparat wybrać.W między czasie dostałem aparat KIEV 4M,którym zamierzam się trochę pobawić co prawda nie jest to lustrzanka ale zobaczymy jakie za jego pomocą można wykonać zdjęcia.
Martwi mnie tylko fakt ja się z nim uporać by robione zdjęcia były poprawnie wykonane.Obiektyw który jest zamocowany to helios-103 1.8/53 sam aparat wydaje się być sprawny nawet światłomierz działa :) ale czy poprawnie to się okaże.
Nie bardzo wiem jak ustawić ostrość w tym sprzęcie? Nie robiłem jeszcze zdjęć dalmierzowym aparatem i sugerując się nazwą wynika z tego że ostrości się nie ustawia no chyba,że jestem w błędzie i ktoś wyjaśnić potrafi czy mam rację czy mylę się.Kupiłem dziś dwa filmy te zwyczajne z dolnej półki za kilka złotych (HR200 135-36) W jaki sposób ustawić parametry Gost by spełniały iso200? Poza tym nie widzę przy pokrętle nastawiania czułości by był na korpusie gdzieś punkt do którego mam się zastosować nastawiając czułość.
Czy posiadał ktoś z was taki aparacik i mógłby mi w skrócie przedstawić jego działanie i w jaki sposób ustawiać parametry?
w aparatach dalmierzowych, ostrość ustawia się za pomocą wbudowanego w aparat... dalmierza. inna sprawa, czy Twój dalmierz będzie wskazywał poprawne wartości. odnośnie wartości gost-iso - proszę bardzo.analogfan pisze:Po długiej przerwie spowodowanej dużymi zmianami w życiu osobistym i zmianą miejsca zamieszkania co za tym idzie brakiem dostępu do internetu wracam ponownie:)
http://foto.recenzja.pl/Subjects-index- ... eid-7.html
na obrazku masz zaznaczoną skalę czułości dla tego aparatu - o ile o ten model chodzi

natomiast jak robić dobre zdjęcia tym aparatem? na to pytanie raczej nikt nie da ci sensownej odpowiedzi. po prostu rób zdjęcia, a robiąc je myśl, myśl o tym jaki rezultat chcesz uzyskać i jakimi środkami
Dzięki za podpowiedź spróbuję w praktyce jak będzie się sprawował i po wywołaniu zobaczymy efekty.Właśnie założyłem film ustawiłem jak w tabeli a raczej pomiędzy:)
W tabeli widnieje przeliczając z iso 200 jako 180 gost tu na pokrętle utawiania jest 130 lub 250 więc ustawiam pomiędzy czy to dobre rozwiązanie? Znalazłem też te dwa znaczki do których się ustawia są praktycznie niewidoczne ze względu na to iż koloru czarnego na czarnym tle :) co nie oznacza że jestem ślepy :)
W tabeli widnieje przeliczając z iso 200 jako 180 gost tu na pokrętle utawiania jest 130 lub 250 więc ustawiam pomiędzy czy to dobre rozwiązanie? Znalazłem też te dwa znaczki do których się ustawia są praktycznie niewidoczne ze względu na to iż koloru czarnego na czarnym tle :) co nie oznacza że jestem ślepy :)
teoretycznie dobrze, ale..analogfan pisze: utawiania jest 130 lub 250 więc ustawiam pomiędzy czy to dobre rozwiązanie?

negatyw o iso 200 byłby czymś pośrodku, a zasłyszałem kiedyś, że Foma 200 jest bardzo uniwersalnym materiałem. może koledzy z doświadczeniem dopowiedzą ci więcej.
O ile dobrze sobie przypominam, to tam jest selenowy światłomierz ale mogę się mylić. Jeżeli selenowy, to aparat nie będzie miał zasilania. Teraz drugie jeżeli selenowy, to pewnie będzie kłamał, choć nie koniecznie. Teraz trzecie jeżeli selenowy, to nie ma tam czegoś takiego jak skokowy, czy płynny. To jest po prostu zwykły kalkulator kołowy, w tym miejscu nie ma żadnego potencjometru.
Ale mogę się mylić, bo piszę z niczego czyli z pamięci.
Ale mogę się mylić, bo piszę z niczego czyli z pamięci.

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
http://foto.recenzja.pl/Subjects-index- ... id-27.html
http://www.butkus.org/chinon/russian/ki ... splash.htm
Wczoraj sprawdzaliśmy 2szt Kiev4M, ustawianie ostrości przysporzyło na początku trochę kłopotu zanim opanowałem sposób chowania palców, które zasłaniają okienko dalmierza. Oba egzemplarze pokazywały taką samą odległość od fotografowanego przedmiotu. Podobnie równo działały światłomierze. Pokazywały te same parametry ekspozycji chociaż aparaty mają po 30 lat. Migawka na wszystkich czasach wydaje dźwięk bardzo szlachetny, "na ucho" jest dobra. W święta robimy testy, na wszelki wypadek zabieramy dodatkowy sprawdzony światłomierz, też już ma ćwierć wieku za sobą.
http://www.butkus.org/chinon/russian/ki ... splash.htm
Wczoraj sprawdzaliśmy 2szt Kiev4M, ustawianie ostrości przysporzyło na początku trochę kłopotu zanim opanowałem sposób chowania palców, które zasłaniają okienko dalmierza. Oba egzemplarze pokazywały taką samą odległość od fotografowanego przedmiotu. Podobnie równo działały światłomierze. Pokazywały te same parametry ekspozycji chociaż aparaty mają po 30 lat. Migawka na wszystkich czasach wydaje dźwięk bardzo szlachetny, "na ucho" jest dobra. W święta robimy testy, na wszelki wypadek zabieramy dodatkowy sprawdzony światłomierz, też już ma ćwierć wieku za sobą.
Odróżniam dźwięki plebejskie generowane przez płócienne migawki od dźwięków szlachetnych pochodzących z migawek wyższego rzędu. Discopolo też ma zwolenników co nie znaczy, że wszyscy tego słuchają!J.A. pisze:Nie, no przestań. Migawka w tym aparacie nie wydaje szlachetnego dźwiękuPoza tym wszystko jak najbardziej ok.
Wesołych Świąt przy dźwiękach kolęd wspomaganych dźwiękami szlachetnych migawek.
ja pierdzuMarek1953 pisze: Odróżniam dźwięki plebejskie generowane przez płócienne migawki od dźwięków szlachetnych pochodzących z migawek wyższego rzędu. Discopolo też ma zwolenników co nie znaczy, że wszyscy tego słuchają!
Wesołych Świąt przy dźwiękach kolęd wspomaganych dźwiękami szlachetnych migawek.

Wesołych Świąt !!
- technik219
- -#