Rodinala Adoxa nie gazuje, a jak juz kiedys wspominalem przechwuje w lodowce. Nic nie siadatechnik219 pisze: ↑16 cze 2023, 15:42 Mimo wszystko koncentrat po każdym otwarciu flaszki trzeba koniecznie gazować. Inaczej w krótkim czasie "siada".
XTOL - awaria
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
XTOL - awaria
XTOL - awaria
Eee tam, Orłowskie R09 używałem przez dwa lata w ciemni pułkowej, była to litrowa butla. Jak przyjąłem ciemnię pod opiekę, to było go z 0,7l. Jak oddawałem ciemnię zostało na pewno więcej niż 0,3l, O gazie to ja wtedy tylko raz czytałem w jakiejś książce. Wiem, że mój następca wykończył tę flachę jakoś pod koniec służby, czyli bez gazu ten koncentrat wytrzymał minimum 4 lata.technik219 pisze: ↑16 cze 2023, 15:01 Mimo wszystko koncentrat po każdym otwarciu flaszki trzeba koniecznie gazować. Inaczej w krótkim czasie "siada".
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
XTOL - awaria
Trzeba by chyba „krotki czas“ zdefiniowac 

- technik219
- -#
XTOL - awaria
A gdzie Wy teraz dostaniecie "orłowskie" R-09? Nawet tego srebrnego z Calbe już dawno nie ma i nie będzie. Adox też przez jakiś czas robił według tej receptury, ale ktoś w innym wątku pisał, że to już nie to co kiedyś. Ja piszę o tych wynalazkach, które są obecnie w sprzedaży. Wszystkie obecne quasi Rodinale są bladym wspomnieniem starego. Jest mocno zalkalizowany a wywoływacza w nim tyle co kot napłakał. Obojętnie czy to czeskie, niemieckie, czy jakie tam inne, gazować trzeba.
Uprzedzam żeby nie było potem biadolenia, że coś wyszło blado, chociaż jeszcze miesiąc wcześniej śmigało "jak książka pisze".
Lux mea lex
XTOL - awaria
No to jeszcze raz. Adoxowskiego nie trzebatechnik219 pisze: ↑16 cze 2023, 22:57 Obojętnie czy to czeskie, niemieckie, czy jakie tam inne, gazować trzeba.
XTOL - awaria
Ja mam

XTOL - awaria
A ja mam litrową butlę orginała ORWO nigdy nie otwieraną!!! Tylko co z nim zrobić? Myślałem, że kiedyś zrobię akcję na koreksie i rozleję do buteleczek np. Po 50 ml i powysyłam, żeby każdy mógł posmakować tej niby legendy.
XTOL - awaria
- technik219
- -#
XTOL - awaria
To faktycznie rozlej. On na pewno działa.