Wyjatkowy aparat, z dusza i z klimatem

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

Len pisze:(to u mnie zawsze byl problem, wybor szkiel do mojej lustrzanki to zawsze koszmar :) )
Jeżeli kierujesz się dostępnością i ceną optyki do takiego aparatu to będę Cię dalej namawiał na korpus z gwintem M42 (np Praktica). Sprzęt wytrzymały, w miarę tani, niezawodny mimo upływu lat (jeżeli jest zadbany i/lub przejrzany na serwisie), z metalową migawką i widocznymi 80-90% kadru w wizjerze.

Poza tym zawsze możesz kupić odpowiedni adapter do swojej cyfry i podpiąć do niej te szkła, więc masz tu kolejną zaletę tego systemu ;)

Z góry jednak (uprzedzam ewentualne pytanie) nie polecam Zenita. Ciemny wizjer w którym widać ok 60-65% kadru, nie zawsze zaskoczy mu migawka (przesunie film, ale jej nie otworzy) z czym spotkałem się już kilkakrotnie w paru różnych egzemplarzach...i negatywy lubi czasem rwać. Czasem jednak warto kupić takiego za 30-50zł jeżeli w komplecie jest Helios-44M 2/58 w dobrym stanie - ten obiektyw bardzo lubię :) Poza tym bardzo dobrze spisuje się na mrozach (działał mi dobrze nawet przy -20)

Całkiem fajna i tania optyka jest także pod FD (Canon).
A niech mnie TSS pokąsa!
Cypis
-#

Post autor: Cypis »

Podpinając się na moment do wątku :-) -
jakie lustrzanki manualne mają możliwość wymiany kominków?

Od jakiegoś czasu poluję bez efektu na Pentax'a LX - dochodzę do wniosku, ze może trzeba będzie spróbować czegoś innego.
Mam stadko szkieł Pentaxowych (bagnet) więc fajnie było mieć możliwość podpięcia ich przez przejściówkę - bez dodatkowej soczewki, co eliminuje Nikony F2/F3...

Może jakiś Canon? Nie znam się na nich kompletnie, o ile wiem jest Canon F-1 oraz Canon F-1N - są jakieś inne?
Zależy mi na: wizjerze do zdjęć "z biodra", dobrym pomiarze światła, automatycznym doborze czasu w zależności od przesłony (jeśli to możliwe - także na szkłach z innego systemu, via przejściówka), dobrze byłoby mieć blokadę ekspozycji - jakieś idee? Czy dla bagnetu FD jest przejściówka na szkła Pentax'a?
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Jako ze mialem niektore tu wymienionych aparatow to sie wypowiem jeszcze:

Canon A-1 (F-1) - swietne sprzety, tania optyka. Slajdy mi doskonale naswietlil. Ale ja bym sobie darowal w dzisiejszych czasach z uwagi na skomplikowane mechanizmy i serwisowanie i tylko z tego powodu.

TLR - Mamiya C3/C220/C330 to sprzet swietny i zwyczajnie nieprzeszkadzajacy w robieniu zdjec. Nieskomplikowany przy tym. Jesli sredniak to polecam :)

Nikon FM2 - mam jednego w super stanie i na pewno sie nie pozbede. Kultura pracy przebija wszystkie manualne aparaty jakie mialem w rekach. Kupilem go z Micro-Nikkorem 55mm/f2.8 i nic wiecej do niego nie potrzebuje. Odpowiednikiem w Pentaxie jest MX - dobry sprzet do nauki. Wytrzymaly i nie do zajechania w trudnych warunkach.

A Exakta to Exakta.. Matowka ciemna, zdjecia sie robi wolniej ale tak jakos inaczej. Na ulicy nikomu nie przeszkadza ze im zdjecia robisz (mam viewfinder, czyli w koncu to tez TLR). Podejrzewam ze sprawi mi duzo przyjemnosci.

Fot z testowej rolki:
Exakta Varex, Tessar 50mm/f2.8, polypan w rodinalu

Obrazek

W wolnej chwili jednak zapoluje na Pancolara.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

radekone pisze:Canon A-1 (F-1) - swietne sprzety, tania optyka. Slajdy mi doskonale naswietlil. Ale ja bym sobie darowal w dzisiejszych czasach z uwagi na skomplikowane mechanizmy i serwisowanie i tylko z tego powodu.
Nie strasz, bo mój powinien w tej chwili zalegać na serwisie - nie otwiera migawki na krótszych czasach ;/
A niech mnie TSS pokąsa!
Len
-#

Post autor: Len »

Ograniczylem trochę swoje niezdecydowanie. Zastanawiam się nad trzema modelami:

Nikon F3 (ewentualnie te inne Nikony o których pisal ulv - FM, FE?) – kosztuje około 1250zl samo body

Contax 139q (o którym pisal Jerzy) 700zl body + obiektyw yashicki 50mm 1:2

Leica R4 (jak radzil Maciejka) 400zl samo body, ale bez zzaslony na matryce nawet – wiec wątpliwy stan. Widzialem w lepszym stanie za 800 zl.

Czy ceny zawyżone?

I czy moglibyście nakreslic mi roznice pomiędzy tymi sprzętami – w czym jeden będzie lepszy od drugiego, im więcej informacji i opinii z waszej strony tym lepiej. Sam oczywiście tez robie dalszy risercz!

I jedna sprawa – jak, dokonując zakupu mogę dobrze sprawdzić stan np. matrycy? To przeciąż chyba najistotniejsze i najczulsze miejsce aparatu… często widziałem zakurzone, brudne matryce, czy jest sens w zakupie takiego aparatu? Na co jeszcze zwracać uwagę, jak sprawdzić sprzet?

Niestety do wielu innych, które radziliście niemam dostępu, np. ani jednej practiki nie spotkałem, canon tylko jeden znalazłem – ale w bardzo nie pewny…
Oczywiście jest jeszcze ebay i allegro ale wolalbym dokonać zakupu osobiście.

Dzieki wielkie ! :
CHoSSeN OnE
-#

Post autor: CHoSSeN OnE »

Len pisze: I jedna sprawa – jak, dokonując zakupu mogę dobrze sprawdzić stan np. matrycy?
Że czego ? 8-)

Chyba matówka ?(;
skytruck
-#

Post autor: skytruck »

Len pisze:
samo body, ale bez zaslony na matryce nawet
I jedna sprawa – jak, dokonując zakupu mogę dobrze sprawdzić stan np. matrycy?
To, czy "matryca" jest czysta bardziej zależy od tego co w koreksie...
Len pisze: brudne matryce, czy jest sens w zakupie takiego aparatu? Na co jeszcze zwracać uwagę, jak sprawdzić sprzet?
cyfrowe piętno odcisnęło się głęboko... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 26 sty 2011, 18:32 przez skytruck, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Len pisze:I jedna sprawa – jak, dokonując zakupu mogę dobrze sprawdzić stan np. matrycy?
Matryce w analogach są bardzo łatwo wymienialne (można to zrobić samemu) ;)

Jak chcesz ocenić stan to wystarczy spojrzeć na termin przydatności wybity na pudełku i wziąć pod uwagę warunki w jakich była/jest przechowywana :D
CHoSSeN OnE pisze:Chyba matówka ?(;
Chyba matówka :)
A niech mnie TSS pokąsa!
tomashj2
-#

Post autor: tomashj2 »

Len, weź sie chłopie zastanów czy analog jest rzeczywiscie dla ciebie ;)
Awatar użytkownika
Maciejka
-#
Kontakt:

Post autor: Maciejka »

Len !

Dzieki Tobie dwa razy wyczyscilem monitor (do czego nie moglem sie od roku zmobilizowac) i trzy razy przetarlem oczy ... ja naprawde pomyslalem, ze prowokujesz, ale nie pasowalo to do Ciebie ...

PS. A tak na powaznie to sie tym nie przejmuj, to sie kazdemu zdaza, a fajne jest to , ze Wszyscy potraktowali to z humorem, aczkolwiek jezdzic z matryca po analogowym forum ... to budzi respekt. :!: dla piszacego :!:

Pozdrawiam.

A Leice R4 to kup na niemieckim ebay"u, bowiem sa to czesto aparaty od "starszych" Niemcow, ktorzy kupowali je jako cos wspanialego, a nie do zawodowej pracy.
Zaufaj mi, ze Leiki w pieknym stanie nie naleza do rzadkosci, raczej trudno kupic taka spracowana, calkiem odwrotnie, niz z Nikonem F3.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2011, 18:42 przez Maciejka, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek Marecki
-#

Post autor: Marek Marecki »

Ojtam, nabijacie się. Może chodziło mu o pomiarową matrycę RGB w światłomierzu jakiegoś nowszego Nikona? ;p
Awatar użytkownika
Medykus
-#

Post autor: Medykus »

Len pisze: Nikon F3 (ewentualnie te inne Nikony o których pisal ulv - FM, FE?) – kosztuje około 1250zl samo body :
Nikona F3 w dobrym stanie za 600-700zł można wyrwać.
Awatar użytkownika
Hrabia Miód
-#

Post autor: Hrabia Miód »

Ja nie wiem - po co takie nowoczesne body? Przecież on nie odczuje różnicy - ot tylko z jednego odbierze film z labu, z drugiego zgra kartę na dysk.

Kup sobie Olympusa OM2 i Zuiko 50/1.8 - za 300zł kupisz komplet.
tomashj2
-#

Post autor: tomashj2 »

A moze jakas stara minolta manualna(MD) z zacnym i 50/1,7 ? Dosc tanie to, automatyczna przyslona. Nie robilem na tym zdjec ale znajomy bardzo sobie chwalil. Mialem w reku, bardzo jasny i duzy wizjer z dalmierzem. Wiele bym oddal za mozliwosc zrobienia rolki z rokkorem 58/1,2.
Len
-#

Post autor: Len »

Hrabia Miód pisze:Ja nie wiem - po co takie nowoczesne body? Przecież on nie odczuje różnicy - ot tylko z jednego odbierze film z labu, z drugiego zgra kartę na dysk.

Kup sobie Olympusa OM2 i Zuiko 50/1.8 - za 300zł kupisz komplet.
hm... a moglbys chociaz w skrocie powiedziec dlaczego tego olympusa? :-> co sprawia ze jest mniej nowoczesny (bo z tego co widze to rok produkcji to kwestia 6 lat)

hehe, tak, z matryca niezle wyskoczylem - mialem na mysli to szkielko, czesto jest zakurzone i w kiepskim stanie. nie wiem jak skutecznie ocenic stan aparatu, co jest najwazniejsze, a co mniej wazne :-) a, jak mowilem, mysle nad tymi trzema modelami (ewentualnie inne nikony, np FM, FE ? ). bardzo mnie ciekawia wszelkie informacje na ich temat

z gory dzieki! :))
Ostatnio zmieniony 26 sty 2011, 21:10 przez Len, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ