Jeżeli kierujesz się dostępnością i ceną optyki do takiego aparatu to będę Cię dalej namawiał na korpus z gwintem M42 (np Praktica). Sprzęt wytrzymały, w miarę tani, niezawodny mimo upływu lat (jeżeli jest zadbany i/lub przejrzany na serwisie), z metalową migawką i widocznymi 80-90% kadru w wizjerze.Len pisze:(to u mnie zawsze byl problem, wybor szkiel do mojej lustrzanki to zawsze koszmar :) )
Poza tym zawsze możesz kupić odpowiedni adapter do swojej cyfry i podpiąć do niej te szkła, więc masz tu kolejną zaletę tego systemu ;)
Z góry jednak (uprzedzam ewentualne pytanie) nie polecam Zenita. Ciemny wizjer w którym widać ok 60-65% kadru, nie zawsze zaskoczy mu migawka (przesunie film, ale jej nie otworzy) z czym spotkałem się już kilkakrotnie w paru różnych egzemplarzach...i negatywy lubi czasem rwać. Czasem jednak warto kupić takiego za 30-50zł jeżeli w komplecie jest Helios-44M 2/58 w dobrym stanie - ten obiektyw bardzo lubię :) Poza tym bardzo dobrze spisuje się na mrozach (działał mi dobrze nawet przy -20)
Całkiem fajna i tania optyka jest także pod FD (Canon).