Opemus 6 bez kondensora
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Opemus 6 bez kondensora
Cześć
Wpadł mi w ręce powiększalnik Opemus 6 z obiektywem 80mm, głowica cz-b. Stan idealny, poza faktem, że brakuje kondensora.
Rozpocząć już poszukiwania, czy można sobie poradzić chałupniczo (jakiś amatorski mieszacz wsadzony zamiast soczewek kondensora)? Macie jakieś patenty? Obecnie sprzęt niestety bezużyteczny ze względu na nierównomierne oświetlenie.
Wpadł mi w ręce powiększalnik Opemus 6 z obiektywem 80mm, głowica cz-b. Stan idealny, poza faktem, że brakuje kondensora.
Rozpocząć już poszukiwania, czy można sobie poradzić chałupniczo (jakiś amatorski mieszacz wsadzony zamiast soczewek kondensora)? Macie jakieś patenty? Obecnie sprzęt niestety bezużyteczny ze względu na nierównomierne oświetlenie.
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Po pierwsze to jest:
primo
secundo
tertio
quatro
quinto
Jak może być trzy razy primo?
Secundo jakbyś doczytał opis aukcji to byś wiedział że łatwo skompletować
Tertio masz rację, kondensor od opemusa 6 ma wystające wichajstry do mocowania, ten nie ma i pewnie jest korkusa69
Quatro doucz się co to jest spam: http://pl.wikipedia.org/wiki/Spam
Quinto przepraszam, że chciałem pomóc
primo
secundo
tertio
quatro
quinto
Jak może być trzy razy primo?
Secundo jakbyś doczytał opis aukcji to byś wiedział że łatwo skompletować
Tertio masz rację, kondensor od opemusa 6 ma wystające wichajstry do mocowania, ten nie ma i pewnie jest korkusa69
Quatro doucz się co to jest spam: http://pl.wikipedia.org/wiki/Spam
Quinto przepraszam, że chciałem pomóc
Zobacz czy przypadkiem ironia Cię w dupę nie gryzie.julek155 pisze:Jak może być trzy razy primo?
A po co kompletować. skoro na innej aukcji można kupić kompletny o 5 złotych taniej?julek155 pisze:Secundo jakbyś doczytał opis aukcji to byś wiedział że łatwo skompletować
Napisałem od czego jest. Jest od Krokusa 3. Krokus 69 miał prostokątny kondensor.julek155 pisze:pewnie jest korkusa69
Spam na tym forum, to podawanie linków do aukcji w serwisach.julek155 pisze:Quatro doucz się co to jest spam
Gdybyś chciał pomóc, to dałbyś link do kondensora z O6, a nie niekompletnego kondensora do całkiem innego powiększalnika.julek155 pisze:uinto przepraszam, że chciałem pomóc
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Cześć,
Udało mi sie niedrogo wylicytowac Opemusa 5, dzis podczas ustalania szczegolow odbioru wlascicielka poinformowała mnie ze wie, że czegos brakuje, ale się nie zna i nie wie co to moze byc.
mowi, ze wszystko sfotografowała, niestety moja wiedza na temat wszystkich elementów składowych nie jest imponująca stąd proszę was o pomoc.
moja wina, ze nie dopytalam i nie przejrzalam wszystkiego, ale mam szanse sie wycofać, wiec jesli ktos z was dostrzega znaczne braki prosze o porade
link do aukcji (zdjec):
http://allegro.pl/opemus-5-i4688234679.html
pozdrawiam!
[ Dodano: Wto 21 Paź, 2014 ]
aaah i jeszcze jedno, w sumie powód dla którego się podpięłam, jak jest z dostępnością części? ja szczerze mówiąc przeglądając regularnie sprzet ciemniowy na portalach aukcyjnych nie widziałam zbyt wiele części do starych powiekszalników?
Udało mi sie niedrogo wylicytowac Opemusa 5, dzis podczas ustalania szczegolow odbioru wlascicielka poinformowała mnie ze wie, że czegos brakuje, ale się nie zna i nie wie co to moze byc.
mowi, ze wszystko sfotografowała, niestety moja wiedza na temat wszystkich elementów składowych nie jest imponująca stąd proszę was o pomoc.
moja wina, ze nie dopytalam i nie przejrzalam wszystkiego, ale mam szanse sie wycofać, wiec jesli ktos z was dostrzega znaczne braki prosze o porade
link do aukcji (zdjec):
http://allegro.pl/opemus-5-i4688234679.html
pozdrawiam!
[ Dodano: Wto 21 Paź, 2014 ]
aaah i jeszcze jedno, w sumie powód dla którego się podpięłam, jak jest z dostępnością części? ja szczerze mówiąc przeglądając regularnie sprzet ciemniowy na portalach aukcyjnych nie widziałam zbyt wiele części do starych powiekszalników?
Nie koniecznie musi brakować kondensora. Może być zamontowany przez poprzedniego użytkownika i nie wyjmowany, bo po co? Na trzecim zdjęciu jest w prawym dolnym rogu duży element, w którym ów kondensor powinien się znajdować.. Poproś sprzedawcę o zdjęcie z tego dołu gdzie na bocznej ściance widać czarny prostokąt.
Na moje oko, to brak jest kolumny. Powinna być to długa na metr chromowana rura o średnicy ok 40 mm.
Na moje oko, to brak jest kolumny. Powinna być to długa na metr chromowana rura o średnicy ok 40 mm.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
słabo. ramek beszybkowych do piątki szukałem chyba ze cztery lata, miseczki z gwintem 39mm chyba sześć, albo siedem. ramki bywają na ale-drogo, miseczkę trzeba po ludziach z forum szukać. najprościej było kupić głowicę kolorową.Agacziks pisze:aaah i jeszcze jedno, w sumie powód dla którego się podpięłam, jak jest z dostępnością części? ja szczerze mówiąc przeglądając regularnie sprzet ciemniowy na portalach aukcyjnych nie widziałam zbyt wiele części do starych powiekszalników?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr