Blenda

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

5ml
-#

Blenda

Post autor: 5ml »

Cześć. Dawno mnie tu nie było :). Nie! Byłem tylko się ukrywałem :P

A mam małe pytanko bo przeglądałem forum, ale nic nie znalazłem na temat blend.
Właśnie jestem przed kupnem jakiejś, chciałem sobie zrobić prezent pod choinkę :), ale nie chcę kupić jakiegoś bubla. Dla tego chciałem was spytać o zdanie/opinie. Na allegro często widuję jakieś dziwne?! Te małe okrągłe wyglądają ładnie nawet ładny materiał się w nich trafia (bo na pewno są różne), ale nie chce kupować najmniejszej. Myślałem o czymś w rozmiarach 90cm na 60cm czyli owalną nie okrągłą w dodatku myślałem o takiej 5w1 czy to na pewno był by dobry zakup?? Jeszcze te 5w1 są jakieś strasznie pomarszczone w odróżnieniu od tych montowanych na stałe. Czy to normalne?? Nie chcę zaś się rozczarować przy kupnie czegoś a zauważyłem, że brakuje mi tego doświetlania czasami czy nawet zabierania światła a sprzęt domowej roboty, który będzie mi zajmował zbyt wiele nie jest fajnie ze sobą zabierać.
Liczyłem na to, że wydatek maks 80zł nie wiem czy za mało na dobrą blendę nie chcę dawać więcej ze względu, że jeszcze potrzebuje kupić chemię, ale o to już będę pytał was później :)

Mam nadzieję, że głupio nie zagadałem :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

posiadam bodaj 90x50 taką 5w1 z bardzo pomarszczonym "złotkiem i srebrem", co traktuje jako zaletę i bardzo sobie chwalę ten artefakt.
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Jak często będziesz używał? Bo jak okazyjnie to najtańszą, jak częściej to dołóż parę zł.
Radzę kupić dwie - jedną dużą owalną - tak nawet 180cm i jedną małą okrągłą (lub trójkątną - ostatnio jakaś firma wypuściła takie całkiem poręczne) 60-80cm. To bardzo uniwersalny zestaw i będziesz miał więcej kombinacji jak użyjesz obu jednocześnie. Taka 180cm to może i jest nieporęczna do operowania ale lepiej mieć więcej niż mniej (tylko na wiatr trzeba bardziej uważać). Zaś 60cm to taka uniwersalna "zawsze w torbie" i do podświetlenia podbródka modelce i do doświetlenia kwiatka. Jeśli możesz teraz tylko jedną to bierz największą jaką dasz radę.
Zależy też jakie płaszczyzny będziesz używał - ja używam najczęściej czarnej (tło albo zastawka), białej i dyfuzora, rzadziej srebrnej, a złotej to chyba w ogóle - ale tak czy inaczej warto kupić 5w1 (przynajmniej jako podstawową).
5ml
-#

Post autor: 5ml »

Dzięki chłopaki. Zmniejszyliście moje obawy. Co do korzystania to raczej no kiedy będzie się dało: 4 razy w miesiącu, raz w miesiącu, 2 razy na tydzień, raczej takie nie określone wypady, ale na pewno nie będzie się kurzyło :).
180cm to ja nawet nie mam wzrostu :D, ale te modeleczki, niektóre to same nogi mają takiej długości :D. Tffu tffu cofnij, oby moja kobieta tego nie czytała :D.
Co do kwiatków, to takim artystą nie jestem (za słaby mam lvl :/) a 180 chyba była by za duża co?? Choć moje pojmowanie może być mylne bo blenda aż tak sztywną chyba nie jest co nie tylko może posłużyć jako doświetlenie. Wiec pewnie i zagięte tła z blendy można robić :)
100x150cm widziałem możliwe, że się zmieszczę w cenie a jak nie to mniejsza zakupię

PS. Dzięki za info
ODPOWIEDZ