Zepsute w caffenolu

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

jerezano
-#
Kontakt:

Zepsute w caffenolu

Post autor: jerezano »

Wywołałem filmy. W caffenolu. Wyczytałem gdzieś, że można wołać też nieco czulsze niż 100, dodawszy 1 g KBr. Złożyło się tak, że w jednym koreksie miałem 100 i 200 (rollei). 100 wyszła elegancko, 200 - mimo dodatku KBr - zadymiona. Ponieważ miałem jeszcze do zrobienia dwie 200, dodałem jeszcze 1 gr KBr i co? W pierwszej chwili myślałem, że wywołałem czyste filmy. Normalnie szkliste i przezroczyste. Jak się przyjrzałem to się okazało, że kadry są tylko jakby bardzo niedoświetlone. Z ukosa widać obraz pozytywowy, ale wątpię czy pod powiększalnikiem da się coś z tego wycisnąć. Wniosek taki, że KBr zmniejszył zadymienie totalnie...
Da się to jakoś uratować ? Wzmocnić, albo co? Powiesiłem je na razie i schną, ale chętnie je znów zamoczę, jeśli tylko coś można jeszcze zdziałać...
A czy z tym zadymionym coś się da zrobić ????
Ostatnio zmieniony 17 lis 2013, 20:31 przez jerezano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

pozwoliłem sobie nieco ucywilizować tytuł.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Jedyna rada to wzmocnić we wzmacniaczu miedziowym. Pomoże na tyle, że może dać się zeskanować. Wzrośnie ziarnistość (dosyć znacznie). Zwróć uwagę, że używam słowa "może". W najlepszym razie uda się coś wyciągnąć na papierze gradacji extra twardej.
Zadymienie usuniesz w osłabiaczu Farmera. Przedtem jednak zeskanowałbym negatyw na możliwie najlepszym dostępnym skanerze - skanerowi zadymienie nie przeszkadza za bardzo. Wszystko zależy od tego jak "mocny" jest obraz na tym filmie - żeby przypadkiem wraz z zadymieniem nie zeszły cienie w osłabiaczu.
W obu przypadkach nie spodziewaj się, że osłabianie i wzmacnianie naprawi błąd wywołania.
Lux mea lex
jerezano
-#
Kontakt:

Właśnie dokopałem się u Cypriana, ale do wzmacniacza opartego na sublimacie...
Trochę nadziei żywię - co nieco widać z ukosa... może się uda. Dziękuję :)

Masz może pod ręką (albo w głowie) skład wzmacniacza miedziowego?
steinbukk2312
-#

Post autor: steinbukk2312 »

Miedziowy wg. Pekosławskiego:

woda destylowana: 1000ml
cytrynian potasu: 20g
siarczan miedziowy: 2,5g
żelazicyanku potasu: 25g
Negatyw płukć 15/20 minut.
A tu dalej za Pękosławskim:
Obrazek
jerezano
-#
Kontakt:

Oooo. Dziękuję bardzo :)

[ Dodano: Pon 18 Lis, 2013 ]
Jeszcze dopytam:
Co ma na myśli Pan Pękosławski pisząc w przedostatnim akapicie o dodaniu sody? Co to jest ta jego soda? Na2CO3 ?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Co ma na myśli Pan Pękosławski pisząc w przedostatnim akapicie o dodaniu sody? Co to jest ta jego soda? Na2CO3 ?
konkretnie "soda bezwodna". tak, to Na2CO3.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
jerezano
-#
Kontakt:

No i git! dzięki.

[ Dodano: Wto 19 Lis, 2013 ]
Dopytam jeszcze:
Jak to technicznie robić? w kawałkach w kuwetce? Bo w koreksie to raczej trudno cokolwiek kontrolować. Myślę, żeby pociąć i szczypczykami potopić w odczynnikach...
ODPOWIEDZ