pokorna prośba o polecenie
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
pokorna prośba o polecenie
Zwracam się do "starych praktyków". Filmy do wołania to
KODAK 400 T-MAX/120,
KODAK TRI-X 400/120,
KODAK T-MAX 100/120,
ILFORD DELTA 400/120,
ILFORD DELTA 100/120,
ILFORD HP 5+ 400/120,
Poradźcie proszę jaki wywoływacz do nich kupić. Czy znajdzie się jakiś, który dobrze sprawdzi się przy tych wszystkich, czy trzeba różne do różnych marek, np inny do Kodaka a inny do Ilforda? Jestem zainteresowany wywoływaczami do jednorazowego użytku, w koncentracie płynnym.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
KODAK 400 T-MAX/120,
KODAK TRI-X 400/120,
KODAK T-MAX 100/120,
ILFORD DELTA 400/120,
ILFORD DELTA 100/120,
ILFORD HP 5+ 400/120,
Poradźcie proszę jaki wywoływacz do nich kupić. Czy znajdzie się jakiś, który dobrze sprawdzi się przy tych wszystkich, czy trzeba różne do różnych marek, np inny do Kodaka a inny do Ilforda? Jestem zainteresowany wywoływaczami do jednorazowego użytku, w koncentracie płynnym.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
anałogowo rzecz ujmując...
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Ilfotec DD-X.
Lub klasycznie D-76
Możesz też psuc w Rodinalu.
[ Dodano: Czw 18 Lip, 2013 ]
Lub klasycznie D-76
Możesz też psuc w Rodinalu.
[ Dodano: Czw 18 Lip, 2013 ]
Wywoła, ModusOperandi, wywoła. Bo na pewno sobie nie poradzi.ModusOperandi pisze:Rodinal - bezproblemowo sobie poradzi
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
- technik219
- -#
Microphen. Trwały, wyzyska światłoczułość, da cywilizowane ziarno i kontrast. Z innych polecam modyfikację D-76 (albo czysty D-76) w postaci dostępnego na "popularnym portalu aukcyjnym" jako polski (chociaż produkowanego przez Fomę)) wywoływacz Fomadon P - W37. Jest to znany wywoływacz Kodaka D-76d, bardzo stabilny, bardziej drobnoziarnisty i lepiej wyzyskujący światłoczułość filmu niż "czysty" D-76. Ja od pewnego czasu prawie wszystko obrabiam w ID-68 i jestem pod jego urokiem, stąd to pierwsze polecenie Microphenu, który w zasadzie ma identyczne właściwości i czasy wywoływania jak ID-68.
Co do Rodinala, to oczywiście "da radę" - ale on raczej do klasycznych filmów. Z materiałami T-max i Delta nie wiem jak będzie z ziarnem i kontrastowością.
Co do Rodinala, to oczywiście "da radę" - ale on raczej do klasycznych filmów. Z materiałami T-max i Delta nie wiem jak będzie z ziarnem i kontrastowością.
Lux mea lex
D76:
metol -- 2g
siarczyn sodu bezw. -- 100g
hydrochinon -- 5g
boraks -- 2g
woda -- do 1000ml
D76d:
metol -- 2g
hydrochinon -- 5g
boraks -- 8g
kwas borny -- 8g
woda -- do 1000ml
metol -- 2g
hydrochinon -- 5g
boraks -- 2g
woda -- do 1000ml
D76d:
metol -- 2g
hydrochinon -- 5g
boraks -- 8g
kwas borny -- 8g
woda -- do 1000ml
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
aa doopa ni ma !powalos pisze:w czarno-białe na pewno dostanie.nord pisze:D76 jako pozostali. możesz użyci ilfordowskiego ID11, ale to, to samo co D76. osobiście poleciłbym jeszcze (chyba bardziej niż D76) D23 ale ten raczej musisz złożyć sam.Pzdr.

zresztą jaki to problem samemu sobie zrobić .. garść siarczynu i trzy szczypty metolu plus litra wody

-
- -#
- Kontakt:
tutaj chyba jest to czego szukasz..dadan_mafak pisze:Mógłbym poznać uzasadnienie?J.A. pisze: Możesz też psuc w Rodinalu.
Bo na pewno sobie nie poradzi.
technik219 pisze: Co do Rodinala, to oczywiście "da radę" - ale on raczej do klasycznych filmów. Z materiałami T-max i Delta nie wiem jak będzie z ziarnem i kontrastowością.