pentax 645 n -ktoś robił zdjecia nim?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
pentax 645 n -ktoś robił zdjecia nim?
Bardzo będe wdzieczny o opinie na temat tego sprzętu-af?kultura pracy?awaryjność?pomiar światła?polecana optyka? za wszelkie sugestie zgóry dziękuję
Miałem go z FA75/2.8 i FA45-85/4,5
Budowa - dość pancerna, bardzo dobrze się go trzyma, guzikologia jest ok, wizjer świetny
Kultura pracy - migawka i lustro są świetnie wytłumione, spokojnie strzela się z ręki, AF jest celny i całkiem szybki, używałem go z przyjemnością, nie miałem ani jednej pomyłki. Wadą jest głośny przesuw filmu.
I najważniejsze - zdjęcia. Pomiar jest idealny, slajdy naświetla w punkt. Obiektywy są bardzo dobre. Rewelacyjny tandem to 75mm i 150mm - optycznie rewelacyjne szkła. Oba zoomy też są świetne, na tyle, że szeroka stałka 45 jest gorsza od zooma. Ponoć dłuższe szkła i 35 też klasa.
Polecam jak cholera, żałuję że sprzedałem jak dwie cholery..
Budowa - dość pancerna, bardzo dobrze się go trzyma, guzikologia jest ok, wizjer świetny
Kultura pracy - migawka i lustro są świetnie wytłumione, spokojnie strzela się z ręki, AF jest celny i całkiem szybki, używałem go z przyjemnością, nie miałem ani jednej pomyłki. Wadą jest głośny przesuw filmu.
I najważniejsze - zdjęcia. Pomiar jest idealny, slajdy naświetla w punkt. Obiektywy są bardzo dobre. Rewelacyjny tandem to 75mm i 150mm - optycznie rewelacyjne szkła. Oba zoomy też są świetne, na tyle, że szeroka stałka 45 jest gorsza od zooma. Ponoć dłuższe szkła i 35 też klasa.
Polecam jak cholera, żałuję że sprzedałem jak dwie cholery..
<Pozdrawiam>
M.
M.
645 bez "n" to pierwsza wersja Pentaxowego średniaka. Manual, bez af-u, za to z bardzo dobrą matówką z klinem. Pomiar światla niby troche słabszy niż w wersji z "n" chociaż ja nigdy sie nie zawiodłem na nim. Troche prostsza konstrukcja, co za tym idzie inna(prostsza) guzikologia. A co moze byc wazne, na zwykłej 645 robisz 15 zdjec na filmie 120 i 30 na 220, w 645n zrobisz 16 klatek na 120 i 32 na 220. Obamam i używam tylko ze szkłami manualnymi "A", Można też dostać przejściówki na 645 z Pentaxa 67, Pentacona six, i hasselblada. Także mam i używam z ichniejszymi szkłami.
wuzet.info