Otworek a ogniskowa
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Otworek a ogniskowa
Prosiłabym o pomoc.
buduję pinhole :) I tak, wiem, że przy kupnie otworka "buduj aparat pod otworek" Ale... Chcę koniecznie ogniskową 70mm. I teraz pytanie brzmi następująco. Pinhole designer mówi mi że powinnam mieć otworek wielkości 0,373. Nie dam rady takiego dokładnie sobie zrobić i chciałabym kupić. Czy przy 0,4 nie będzie mi mydlił za bardzo? I z czym się wiąże zamontowanie mniejszego niż zalecany? czyli 0,3? Tak na logike ostrość odrobinkę może spaść. I nie wiem na co się zdecydować. Przy 0,3 czy przy 0,4 będzie lepsza jakość? :)
Z góry wielkie dzięki!
buduję pinhole :) I tak, wiem, że przy kupnie otworka "buduj aparat pod otworek" Ale... Chcę koniecznie ogniskową 70mm. I teraz pytanie brzmi następująco. Pinhole designer mówi mi że powinnam mieć otworek wielkości 0,373. Nie dam rady takiego dokładnie sobie zrobić i chciałabym kupić. Czy przy 0,4 nie będzie mi mydlił za bardzo? I z czym się wiąże zamontowanie mniejszego niż zalecany? czyli 0,3? Tak na logike ostrość odrobinkę może spaść. I nie wiem na co się zdecydować. Przy 0,3 czy przy 0,4 będzie lepsza jakość? :)
Z góry wielkie dzięki!
Ostatnio zmieniony 14 gru 2012, 15:22 przez Koszatek, łącznie zmieniany 1 raz.
Cały problem polega na tym, że Pinhole designe nie musi mieć monopolu na nieomylność w tym zakresie. I np. >wg. tego pana< jest trochę inaczej. Przy okazji możesz sobie u niego zakupić taki jak trzeba.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Znaczy się masz to na myśli? Nie potrafię odpowiedzieć na pierwsze pytanie. I myślę, że nikt rozsądny nie udzieli na nie odpowiedzi. Myślę, że jakość wykonania otworka ma większe znaczenie dla nie mydlenia, niż setne milimetra na średnicy. Ale zastrzegam, to nie są prawdy objawione. Mniejszy niż zalecany będzie po prostu ciemniejszy i też będzie bardziej mydlił, choć mniej niż za duży.Koszatek pisze:Czy przy 0,4 nie będzie mi mydlił za bardzo? I z czym się wiąże zamontowanie mniejszego niż zalecany?
Cała sztuka z pinholem, to właśnie znalezienie złotego środka między jasnością by była jak największa i jakością obrazu, który z niego pochodzi. A na jakość ma też wpływ, grubość blaszki, w której jest wywiercony, jakość wiercenia, zmatowienie itd.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
- figureliusz
- -#
witaj:)
ten programik
http://www.pinhole.cz/en/pinholedesigner/
prawdę ci powie.
znajdziesz tam niemal wszystko co potrzebne ci będzie. zarówno zależności pomiędzy średnicą otworu a odległością do materiału, oraz pokaże ci kąt jaki będzie "widział" Twój aparat.
ten programik
http://www.pinhole.cz/en/pinholedesigner/
prawdę ci powie.
znajdziesz tam niemal wszystko co potrzebne ci będzie. zarówno zależności pomiędzy średnicą otworu a odległością do materiału, oraz pokaże ci kąt jaki będzie "widział" Twój aparat.
- figureliusz
- -#
Panno Koszatek...
Słuchaj się raczej pinholdizajnera. Oczywiście, otworek za duży (czyli 0.4mm) da Ci ciut większe 'mydło', dlatego lepiej jest mieć otworek mniejszy, gdyż tu zawsze można coś na to poradzić a mianowicie wydłużyć ekspozycję. W otworkach jest tak, że przy minimalnie większym otworku obraz będzie bardziej rozmyty, ale jest pewna granica, i jak ją przekroczysz, to otrzymywany obraz będzie już całkowicie niewidoczny. Ważne jest także to, jak dokładnie nawiercony jest otworek, w jakim materiale (grubość), czy jest bardziej czy mniej okrągły. W fotografii otworkowej najlepiej samemu testować, próbować. ;)
Co do Twojego przypadku. Jeżeli potrzebujesz 0.37mm, to daj znać, mam robione po domowemu otworki, które mają ok. 0.35, jak mnie ładnie poprosisz to mogę Ci wysłać. ;)
Płacenie 40 zł za otworek od Niemca to moim zdaniem nieporozumienie.
Moje dziurki działają jakoś tak.

Słuchaj się raczej pinholdizajnera. Oczywiście, otworek za duży (czyli 0.4mm) da Ci ciut większe 'mydło', dlatego lepiej jest mieć otworek mniejszy, gdyż tu zawsze można coś na to poradzić a mianowicie wydłużyć ekspozycję. W otworkach jest tak, że przy minimalnie większym otworku obraz będzie bardziej rozmyty, ale jest pewna granica, i jak ją przekroczysz, to otrzymywany obraz będzie już całkowicie niewidoczny. Ważne jest także to, jak dokładnie nawiercony jest otworek, w jakim materiale (grubość), czy jest bardziej czy mniej okrągły. W fotografii otworkowej najlepiej samemu testować, próbować. ;)
Co do Twojego przypadku. Jeżeli potrzebujesz 0.37mm, to daj znać, mam robione po domowemu otworki, które mają ok. 0.35, jak mnie ładnie poprosisz to mogę Ci wysłać. ;)
Płacenie 40 zł za otworek od Niemca to moim zdaniem nieporozumienie.
Moje dziurki działają jakoś tak.

Pozdrawiam, Bartek.
- figureliusz
- -#