polypan F problem
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
polypan F problem
Witam serdecznie. Zakupiłem kilka kasetek z filmem Polypan F iso 50. Zrobiłem zdjęcia i wywołałem w Ultrafinie 1:10 ok 7 minut (wywoływacz był już raz używany) Po wywołaniu, przerwaniu, płukaniu, utrwaleniu, wyciągnąłem film .... CAŁY PRZEZROCZYSTY. Nie wiem co się mogło stać. Istniała możliwość z pomyliłem go z drugim filmem, więc tamten też wywołałem i efekt jest ten sam. Może coś doradzicie starsi stażem koledzy?
Re: polypan F problem
Jeśli to ten Polypan ode mnie to za niego ręczę. Ostatni raz wołałem film z tej szpuli 10 października w D-76 1+3 30 min. Jest OK.linux888 pisze:Witam serdecznie. Zakupiłem kilka kasetek z filmem Polypan F iso 50. Zrobiłem zdjęcia i wywołałem w Ultrafinie 1:10 ok 7 minut (wywoływacz był już raz używany) Po wywołaniu, przerwaniu, płukaniu, utrwaleniu, wyciągnąłem film .... CAŁY PRZEZROCZYSTY. Nie wiem co się mogło stać. Istniała możliwość z pomyliłem go z drugim filmem, więc tamten też wywołałem i efekt jest ten sam. Może coś doradzicie starsi stażem koledzy?
Gdybyś pomylił filmy to miałbyś zaświetlony początek oraz kilka cm na końcu filmu (specyfika ładowania do szpuli na ładowarce Computrol). Miałeś?
Emulsja może spłynąć od zbyt ciepłej wody płuczącej. Tak na szybko mi przychodzi do głowy.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
pisząc biały miałen na myśli że jest czysty, tak zostały mi dwie błekitne tasiemki.
polipek jest lekko błękitny
Ultrafin był używany dwa tygodnie temu
Ostatnio zmieniony 03 lut 2013, 01:05 przez linux888, łącznie zmieniany 1 raz.
W dobrym wywoływaczu po prostu film sczernieje, a w złym nic się nie zmieni.linux888 pisze:Jeżeli dobrze rozumiem wypowiedz J.A. to filmy powinny być odpowiednia niebieski i czarny dla starego i nowego wywoływacza?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"