Stykówka z LCD?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

wjpl
-#

Stykówka z LCD?

Post autor: wjpl »

Mam taki dziwny pomysł, czy dałoby się zrobić stykówkę poprzez naświetlenie papieru wysokorozdzielczym LCD? Oczywiście pomijając aspekt jakości :-D
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

Po ostatnim przeczytaniu artykułu o robieniu zdjęć wielkoformatowym aparatem z cyfrową przystawka w postaci płaskiego skanera już nic mnie nie zaskoczy.
JaZ99
-#
Kontakt:

Re: Stykówka z LCD?

Post autor: JaZ99 »

wjpl pisze:Mam taki dziwny pomysł, czy dałoby się zrobić stykówkę poprzez naświetlenie papieru wysokorozdzielczym LCD? Oczywiście pomijając aspekt jakości :-D
Dlaczego nie? Poczytaj o cyfrowych negatywach, procedura powinna być dość podobna. Tylko będziesz mieć problem z ostrością -- tym większy, im grubsza szybka ochronna między panelem a papierem.
matti_1989 pisze:Po ostatnim przeczytaniu artykułu o robieniu zdjęć wielkoformatowym aparatem z cyfrową przystawka w postaci płaskiego skanera już nic mnie nie zaskoczy.
Przecież są na rynku profesjonalne produkty tego typu (np. firmy PhaseOne), więc nie dziwi chęć zaoszczędzenia przez zastosowanie protezy.
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Z ostrością nie będzie problemu bo i tak musi robić projekcję. Stykowo się nie da - trzeba zrobić coś w rodzaju projektora/powiększalnika (a właściwie pomniejszalnik bo lepiej dać dużą matrycą a mały papier).
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

Albo wymontować szybkę-ja mam taki jeden ekran, z ciekawości kiedyś sprawdzę ;-)
Awatar użytkownika
oski44
-#

Post autor: oski44 »

Da się. Tylko chyba nikt nie pomyślał o tym, że ta stykowka będzie wyglądać jakby była przefotografowana przez raster (piksele)
Nikon N8008s (F-801s) + Tamron 80-210 + Asferyczny Tamron 28-80
Zenit 12xp + Helios 44-m4, Helios 44-m2, Industar 50-2
Kolor - Fujifilm, Rossman
Slajd - Fujifilm
B&W - Ilford
ODPOWIEDZ