Żona przestrzeliła testowo rolkę Fomapana 200 naświetlanego na ASA 400 - chcieliśmy sprawdzić, co się popsuło w aparacie że dziwnie klatki liczy. Nie nastawialiśmy się zatem na piękne zdjęcia. Po wywołaniu i zeskanowaniu okazało się, że negatyw jest pełen czarnych krech i króciutkich kreseczek a boki (tam, gdzie film styka się ze szpulą koreksu) są jaśniejsze. W dodatku klatki na negatywie są bardzo ciemne. Ciekawi nas, co poszło nie tak. Trochę danych (cały proces w t=20C):
- Fomapan 200@400, założony do aparatu przeleżał w nim całą noc
- Kąpiel wstępna 5min
- Rodinal, kupiony pół roku temu, zbrązowiały ale inne filmy w nim wołane są ok, rozcieńczany 1+50, wołanie 12minut ze standardowym mieszaniem
- Przerywacz Fomacitro 1+19
- Utrwalacz Tetenal Rapid Fixer, przerobił już 15 filmów - mam litr roboczego ale nigdy całego nie wlewam do koreksu, jedynie tyle ile potrzeba, czyli ok. 650-700ml, chyba że robię mały obrazek to 400ml
- Płukanie - 2x 5 minut plus trzecia kąpiel z Fotonalem
Sam negatyw wygląda na nieporysowany.
Syf na negatywie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
o ile się nie mylę, kilka miesięcy temu, tutaj albo na AT ktoś miał podobny problem z tym negatywem. z dyskusji wynikało, że to nie jest dobry materiał i takie przypadłości często się przytrafiają, same z siebie.
mądrość Twojej żony jest trudna do przecenienia, słusznie uzyła tego badziewia do przetestowania licznika .
mądrość Twojej żony jest trudna do przecenienia, słusznie uzyła tego badziewia do przetestowania licznika .
Dlatego wsadziliśmy do testu najtańszy materiał, jaki na giełdzie znaleźliśmy :D Z Fomapanami nie miałem wcześniej takich problemów.
/EDIT:
Hmm, no tak. Myślałem raczej w kategoriach popsutej chemii, ale jak poszukałem pod kątem wadliwości tych negatywów to znalazłem kilka tematów, jak na przykład ta dyskusja. Fomapan nadaje się chyba tylko do bezfotoszopowego robienia okładek płyt blackmetalowych ;)
/EDIT:
Hmm, no tak. Myślałem raczej w kategoriach popsutej chemii, ale jak poszukałem pod kątem wadliwości tych negatywów to znalazłem kilka tematów, jak na przykład ta dyskusja. Fomapan nadaje się chyba tylko do bezfotoszopowego robienia okładek płyt blackmetalowych ;)
Magazynuję wiedzę i filmy
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
100% szczelnego pomieszczenia do nawijania nie mam, czasem przez szpary w drzwiach widzę leciutkie światełko - może od tego? Z drugiej strony chyba większa powierzchnia zostałaby zaświetlona?ModusOperandi pisze:Te jaśniejsze boki - może przypadkiem gdzieś światło przechodzi?
Magazynuję wiedzę i filmy
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Ale felerne są tylko 200, czy 100 również? I czy powyższe niedoskonałości zdarzają się wyłącznie w średnim formacie?rbit9n pisze:o fomie: http://www.aparaty.tradycyjne.net/foto,38841.html
w większości wątków pisano najczęściej o dwusetkach, ale nie ma gwarancji, że choroba się nie rozprzestrzenia. no i najczęściej przypadłość dotykała filmy 120.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."