Chciałbym usłyszeć jakieś propozycje. Pozdrawiam.
 Chciałbym usłyszeć jakieś propozycje. Pozdrawiam.Analog dla drobnej dziewczyny :-)
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Analog dla drobnej dziewczyny :-)
Witajcie, moja dziewczyna przesiada się z metalowej, ciężkiej Cosiny 1000s (ciąży jej strasznie podczas dłuższych spacerów) i chce kupić coś lżejszego o nie mniejszych możliwościach. Z racji tego, że priorytetem jest waga będzie to za pewnoe jakiś plastik z autofokusem, chyba, że są takie lekkie manuale? Co można teraz próbować wyrwać na allegro, przystępnego cenowo i jakościowo? Oczywiście chodzi mi o wasze podpowiedzi z doświadczenia, nie musicie mi wklejać konkretnych ofert  Chciałbym usłyszeć jakieś propozycje. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 20 lut 2012, 23:39 przez Rob, łącznie zmieniany 3 razy.

- panbulimia
- -# 

Olki sa dziewiczo - przyjazne , polecam OM40 - swietna maszyna za psie pieniadze . Z czystym sumieniem polecal bym takoz Nikon'a F80 z autofokusem lub w manualu  Nikon'a FG . Male , lekie i proste w obsludze , a optyka zamienna z cyfra ( w jakims stopniu ) no i sprawdzily sie w Afryce . Zapewnie Pentaxianie cos podpowiedza - bo Pentax'y to  takze raczej zgrabne maszyny . PZD .

Ze starszych Pentaxów to ME lub ME Super. Małe, zgrabne i lekkie. Z nowszych to któryś z serii MZ ( najlepszy MZ6, MZ7, MZ5 lub MZ10). Nieco okrojone (nie współpracują w pełni z wszystkimi obiektywami ) to MZ-30,-50,-60. Pełny manual to MZ-M. Wszystkie do zdobycia za czasami śmieszne kwoty. Warto też zajrzeć na forumową giełdę pentaksjan (www.pentax.org.pl). Obiektywy pasują do wszystkich cyfrowych lustrzanek systemu. Pzdr.
P.S.
Ewentualnie któryś z serii P-30 (n lub t) lub całkowicie niedoceniany, z rewelacyjnym wizjerem P-50 (P-5)

P.S.
Ewentualnie któryś z serii P-30 (n lub t) lub całkowicie niedoceniany, z rewelacyjnym wizjerem P-50 (P-5)
					Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, 19:46 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.

Fan Pentax'a.

me super są fajnie małe i dzisiaj tanie - ale jest w nich troche elektroniki i trzeba sprawdzić przed zakupem czy całość działa.
XD5/7/11 z minolty - inne modele miały kondensatory które nie były przewidziane do użycia po 30 latach :) (możliwa wymiana - ale dzisiaj nawet serwisanci nie wiedzą które to kondziaki).
a może jakiś mikro dalmierz?

XD5/7/11 z minolty - inne modele miały kondensatory które nie były przewidziane do użycia po 30 latach :) (możliwa wymiana - ale dzisiaj nawet serwisanci nie wiedzą które to kondziaki).
a może jakiś mikro dalmierz?
Hej, dziękuję wszystkim za odpowiedzi. W międzyczasie pokazywałem jej mojego Olka OM1n i też był dla niej za ciężki  Kilka wymienionych pozycji faktycznie przychodziło mi do głowy, prawdopodobnie będę próbował wyrwać jakiegoś plastikowego Pentaxa lub Minoltę, ew Nikona choć z tego co patrzyłem to na razie na alledrogo nie ma nic wartego uwagi. Może rozejrzę się na ebay, tam też są czasem fajne okazje. Dalmierze jej się nie podobają z uwagi na sposób ostrzenia także odpada
 Kilka wymienionych pozycji faktycznie przychodziło mi do głowy, prawdopodobnie będę próbował wyrwać jakiegoś plastikowego Pentaxa lub Minoltę, ew Nikona choć z tego co patrzyłem to na razie na alledrogo nie ma nic wartego uwagi. Może rozejrzę się na ebay, tam też są czasem fajne okazje. Dalmierze jej się nie podobają z uwagi na sposób ostrzenia także odpada  A wiecie może, który z tych plastików jest najmniejszy?
 A wiecie może, który z tych plastików jest najmniejszy?

Kilka wymienionych pozycji faktycznie przychodziło mi do głowy, prawdopodobnie będę próbował wyrwać jakiegoś plastikowego Pentaxa lub Minoltę, ew Nikona choć z tego co patrzyłem to na razie na alledrogo nie ma nic wartego uwagi. Może rozejrzę się na ebay, tam też są czasem fajne okazje. Dalmierze jej się nie podobają z uwagi na sposób ostrzenia także odpada
 Kilka wymienionych pozycji faktycznie przychodziło mi do głowy, prawdopodobnie będę próbował wyrwać jakiegoś plastikowego Pentaxa lub Minoltę, ew Nikona choć z tego co patrzyłem to na razie na alledrogo nie ma nic wartego uwagi. Może rozejrzę się na ebay, tam też są czasem fajne okazje. Dalmierze jej się nie podobają z uwagi na sposób ostrzenia także odpada  A wiecie może, który z tych plastików jest najmniejszy?
 A wiecie może, który z tych plastików jest najmniejszy?Chyba ME (Super). Sam korpusik jest mniejszy od Jaśki 35 eletro. Bardzo małe są też korpusy serii P. Bliższe dane co do rozmiarów i wagi możesz sprawdzić tu:
http://www.bdimitrov.de/kmp/bodies/index.html

http://www.bdimitrov.de/kmp/bodies/index.html
Fan Pentax'a.

- 
				michalkruk
- -# 

- Kontakt: